Ni WAJIB ada entry special utk review hasil tangan aku sendiri sepanjang beberapa bulan.. huhuhu.. sgt gigih utk merealisasikan bunga pahar idaman aku ni.. aku buat sendiri ni tau.. 100% buatan tangan aku sorg..

proses pembuatan mmg sgt2 cerewet.. aku ada review pasal bunga pahar dip aku sebelum ni.. kos sgt mahal n sangat leceh.. alhamdulillah sume dah settle.. harap2 sape2 yg dpt bunga dip aku tu taklah korang buang yer.. aku buat dgn penuh rasa kasih syg tu..

ni antara proses2 yg kena buat.. aku mmg buat satu2 dari pintal dawai, ikat riben, celup dawai kat cecair dip.. pintal dawai utk daun.. buat sarung letak telur.. ikat manik utk hiasan tgh bunga.. ermmm.. kalau dfikir2 aku rasa aku sgt rajin la.. haha.

ni hasil prototaip pertama yg dah siap.. gmbar ni aku amik masa memula dah siap dulu.. sbb gmbar masa hari majlis xde.. sgt ralat k.. sbb aku sibuk sgt smpai lupa nak snap.. gmbr dari jurukamera pun xde yg fokus betul2 kat bunga pahar aku ni.. paanggg skit utk jurukamera yg tak prihatin!! paaang gak utk diri sendiri yg terlupa nak amik gmbar hasil kerja paling penting ni.. (belum termasuk kes terlupa nak rebus telur.. huhu, tgh mlm rebus telur utk letak kat bunga pahar..)

ni aku crop dari gmbar jurukamera masa amik gmbar pelamin mini DIY aku.. eh eh.. apsal aku xde simpan bunga telur pahar aku ni.. waaaawaaa... apsal aku tak simpan utk diri sendiri?? aduhhhh.. terasa mcm nak hantuk kepala kat dinding la pula.. huhuhu..




Aku ada macam2 idea utk realisasikan utk majlis pengantin aku ni.. haha.. seperti biasa start dgn angan2 kosong dulu.. lepas tu planning, lepas tu baru la buat.. ada yang separuh berhasil, berjaya dibuat dan ada yg tinggal angan2 jer.. hikhik.. (ni kes dah malas nak fikir..)

so aku review satu2 k..

1) Bunga Pahar DIY - bunga dip hasil tangan aku sendiri..

aku dah wat review khas utk bunga telur yg aku wat sendiri ni.. schedule entry utk tghari esok.. cantik kan?? sila kata cantik yer.. ini paksaan!! hahah

2) Bunga pegang dip (tempah dari thebunga.blogspot.com)

mmg ada yang aku tak puas hati psl bunga pegang ni sbb aku nak color hijau pucuk pisang.. tp aku dpt color cream.. tangkai bunga dawai biasa jer?? apa kes ni? ikut yg aku minta mcm dl gmbar tu dawai dia ada tali emas.. riben jenis mcm tu sedangkan dlm gmbar riben satin..

aku tak puas hati.. tapi aku xmo la benda remeh ni jejaskan mood aku masa hari bahagia aku hari tu.. aku dpt bunga ni lewat.. lg 4hari nak majlis bunga baru dapat.. sgt tension kena call n follow up.. dan hasilnya tak seperti yg aku jangka.. dapat diskaun rm50 sbb kesilapan pihak sana.. ermmm.. bunga dulang pun bagi aku terlalu simple.. nampak sgt siapkan order aku last minute sedangkan aku dah tempah awal2 lg.. aduhhh..

tapi hasil dia bolehla.. family aku puji kata cantik.. aku pun xmo la pening2 kepala fikir benda remeh2 ni.. harga berpatutan.. mmg jauh lebih murah dari another vendor..

seperti aku kata, spesifikasi aku sgt jelas.. tapi kalo ada yang tak faham apa aku nak, mmg buat aku rasa geram!

3) Bunga Dulang Dip (handmade by thebunga.blogspot.com)

kira ok la.. dlm gambar nampak cantik kan?

4) Tirai bilik pengantin

aku kan dah buat angan2 nak pasang tirai dari hujung siling tu smpai hujung bilik.. ok.. dah berjaya yer.. apy apy dpy gak aku pasang tirai bilik!

5) Bunga tangan stokin (handmade by thebunga.blogspot.com)

yg bunga tangan ni aku sgt2 suka.. sgt cantik dan sangat lawa dlm gambar.. ada sapa nak sewa? hehe..

6) Inai tangan corak2..

yg ni aku rasa mcm membazir gak.. hehe. tapi xpela, sekali jer nak merasa pakai inai corak2 ni.. aku amik pakej bridal kat andaman ni.. tp rasa mcm corak tu terlampau besar la.. sekali dgn inai hujung jari, tapi inai tu langsung tak pekat.. tengok jari aku tu.. tak pekat langsung yer!

so malam tu aku pakai inai daun.. tu yg jari berbungkus dgn plastik tu.. inai daun lebih original lagi merah dan best.. petua nak merah kan inai, letak la asam limau.. blh limau nipis atau limau purut.. perah kat daun inai tu sebelum tumbuk.. kalo ikut resepi aku, aku blender jer.. hikhik.. sgt malas k.. tp blend la sikit.. mmg halus giler inai tu aku blend.. senang n cepat! pakai blend kering tu tau.. jgn letak air! perah air asam limau tu je dh cukup.

7) Bantal nikah
bantal nikah ni aku jahit sepasang.. utk en.kanda n aku.. aku suka bantal nikah aku.. hehe.. sentimental value k..


8) Bantal Alas Hantaran

bantal alas hantaran ni aku jahit sendiri.. guna kekabu.. aku suka sgt hasil dia.. cantik kan? bagi aku cantikla.. aku jahit dgn penuh rasa kasih syg tau.. ni mmg aku dah angan2 nak buat.. bila dah jadi rasa sgt2 best tau..

9) Kelambu pengantin..
suka sgt dgn kelambu pengantin ni.. cantik tau.. romantik sgt.. ahahha..

10) Bunga2 cinta
aku wat hiasan kat tepi2 kelambu tu.. so sweet dlm gambar..

11) Pomander ball yang tak jadi pomander sgt.. haha
ni kes aku tak jumpa kabus bulat2 tu so aku beli kabus yg bentuk silinder.. aku potong la beliau.. so jadi la pomander ball berbentuk separuh jer.. aku just letak kat meja solek.. hahah.. kes malas nak buat bunga ros hijau tu lagi..

12) Bunga kristal yg tak jadi!
kan aku ada pintal2 dawai nak jadikan bunga kristal tu.. tapi sbb aku fikir aku agak malas.. so aku just buat dawai2 kristal tu jd hiasan bunga kat meja solek.. hikhik.. sila jangan malas seperti saya yer..


rasanya tu je review aku utk majlis perkahwinan aku ni.. kalo ada apa2 nnti aku update k.. insyaallah esok dah nak g honeymoon.. ye ye.. bestnya dpt g jalan2 dgn org tersayang..

mood pas kawin adalah sgt happy.. happy sbb bangun2 tido dah ada en.suami kat sebelah.. ermmm.. happy sebab hubungan cinta selama ni dah direstui oleh kedua2 belah keluarga.. doakan semoga semua dpermudahkan.. semoga rumah tangga kami aman bahagia dan cepat2 dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah..

eh, apsal aku blh update belog tgh malam ni.. haha.. en.suami g outstation la.. esok tghari kitaorg nak g honeymoon.. ye ye.. daaa!




Seperti yang aku penah bgtau dulu... majlis aku takde sanding2 tapi aku nak gak pakai baju pengantin so aku tetap sewa baju n makeup pengantin..

dan aku tak dapat pakai baju pengantin idaman aku.. huhuhu.. kalau la kawin tu boleh buat majlis 2,3 kali mau gak aku tempah baju dari sekarang.. hahaha

makeup ok la.. aku malas nak complain lebih2.. kwn2 kata cantik pun cukuplah.. tapi bg aku, still tak ok.. haha, cerewetkah aku? kuang kuang..

meh aku serikan dgn gambar masa majlis aku hari tu k..

sila abaikan aku yg agak comel iteww.. haha.. ni review baju nikah aku.. chiffon silk tampal dgn lace labuci, lining dgn kain satin silk..

bunga tangan handmade by thebunga.blogspot.com

ni review makeup aku.. yg gold tu masa kat umah aku.. yg color torqoise tu kat umah en.kanda.. aku xde gmbar masa majlis sbb jurukamera xde.. (last minute dia cancel amik gmbar sbb sakit.. sgt tension k sbb xde org amik gmbar masa majlis en.kanda..)

so aku akan review majlis bertandang kalau aku dapat gmbar dari kamera abg ngah nanti.. hopefully ada gmbar yg cantik..

yg ni gambar baju masa majlis umah aku.. sangat kuning kan.. =) tp still rasa ralat tak dapat baju mcm yg aku inginkan tu.. gmbar en.kanda dr sisi je la yer.. xleh glamer2.. haha..

ok nnti sambung part 4: penyeri majlis saya.. =)




Malam sebelum majlis aku kena migrain.. aduhh, kepala mmg dah sakit sgt dah ni.. so aku masuk tido awal.. dgn sirih junjung yg belum gubah ni.. dgn hantaran yang masih belum siap sepenuhnya.. aku dah tak larat sgt2..

bunga telur pun belum isi telur lagi..

esok majlis start pkul 10pagi.. aduhhh..

nasibla ada anak2 sedara n akak2 yang bersengkang mata siapkan semuanya.. betul2 menghargai jasa baik korang tau..

niece n nephew support cendol yg sgt best utk wedding aku.. suka sgt tau walaupun tak dapat nak merasa mkn cendol sbb pengantin tersangatla sibuk keesokkannya.. sibuk nak bergambar je.. hikhik..

aduhhh... bunga telur dip yg aku buat, aku xde amik gmbar.. ralat giler... tengok kat album op pun xde.. aduhh. ni pun tension gak.. yg aku bayar ko g amik gmbar aku la.. yg ko g amik gmbar en.kanda byk2 tu nape? huhuhuuhu.. paannnggg skit kan... haha..

eh eh.. mak andam dah sampai.. kejap kejap yer kak.. dgn kain batik ni cpt tukar baju.. haha..

makeup dah siap, pengantin lelaki belum sampai.. tok kadi dah tunggu kat khemah bawah..

huhuhu..
cantik tak aku? hahah.. sgt comel la.. hikhik..

eh, nak duk dpn la.. nak duk kat pelamin mini yg wat sendiri tu.. eh, xpayah xpayah, tunggu sampai tok kadi masuk bilik.. aduhhh, planning terus lari.. mood dah rasa celaru ni..

xdpt gak aku duduk kat bantal nikah yg aku jahit sendiri tu.. aduhhhh..

alhamdulillah.. sekali lafaz je aku dah jadi seorang isteri.. aminn.. semoga semua dipermudahkan..


apsal lak entry aku dah jd mcm isi2 penting je ni.. haha.. ni kes malas menaip panjang2 la ni.. lallalala...




Alhamdulillah, ada gak kelapangan masa nak update blog.. sume dah settle.. majlis kat umah en.kanda, pun dah selesai.. skrg kami dah mula sibuk nak uruskan kehidupan berkeluarga pula.. nak planning masa depan ni.. nak menyesuaikan diri dgn status baru..

ada byk perkara yang aku ralat masa uruskan majlis kawin tapi ada juga yg aku sgt gembira tapi paling bersyukur sekali aku dah jadi isteri bagi lelaki yang aku sgt2 cintai.. alhamdulillah..

sekali lafaz jer aku sah menjadi milik suami tersayang.. aduhh, lega rasanya..

ni aku nak letak gmbar hantaran aku yang tak seberapa tapi aku gubah sendiri dgn bantuan akak2.. so sentimental value tu mmg 100% percent..

aku guna sangkar sebagai tema hantaran aku tp aku pun gunakan bakul utk lengkapkan 11dulang hantaran.. tema color hantaran aku ialah gold+cream+hijau..

1) sirih junjung
2) coklat choclair n handmade chocolate (tabur kat bhgn bwh tapak tu)
3) jam tangan, dompet n tali pinggang
4) set toiletries garnier
5) bunga rampai dlm sangkar burung kecik
6) buku2 panduan n motivasi rumahtangga
7) kek pengantin
8) kain satin coklat (special utk baju raya thn dpn ni)
9) kemeja n seluar slack
10) buah-buahan
11) tuala

aku suka sgt dgn hantaran aku.. haha.. ok.. sape yg nak sewa bantal alas hantaran aku? sume ada 10biji.. 3biji bantal saiz kecil.. n 7biji lagi saiz besar.. mcm dlm gmbr tu la.. aku guna kekabu.. kalo ada yg nk sewa just inbox k.. nnti aku letak harga berapa? ermmm.. sangkar tu ada yg nak sewa tak? sangkar besi.. ada 2 sangkar kecil n 4 sangkar saiz besar..

daa... nnti aku bg review lain pula..




Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar.. aku dah tukar status jadi seorg isteri.. apa perasaan aku?

ermmm.. rasa tanggungjawab tu makin berat.. esok majlis en.suami pula.. so aku akan luangkan masa update entry selepas sume settle k..

thanks sbb sudi baca blog aku ni..




Aku tak tau la camner nak story tapi mood mmg rasa bengang gak la.. citer psl fitting baju hari ni.. aku rasa spesifikasi aku cukup lengkap.. baju leher cekak musang pattern jubah labuh, butang dari aras leher hingga pinggang..

hari ni aku g fitting baju.. ok, 1st aku mmg tak mau cerewet.. maknanya aku akan ikut apa yg akak tu rasa baik utk aku dr segi pilihan kain n corak kain lace tu.. aku cuma nak 3 ciri mcm aku dh bgtau dr awal tu..

tapi.. ermmm... mmg memula aku tengok baju tu aku rasa SANGAT TENSION!..

eh, ni ke baju yg aku nak.. nape sume ciri2 yg aku nak ni xde pun..

Kenapa aku rasa aku patut bengang!

1) Akak tu beli baju kebaya lace indonesia yg READY MADE!!
2) Dia kata dia akan outer baju tu utk jadikan dia labuh mcm aku nak.. guna kain chiffon.. letak button mcm aku nak dulu.. ermm.. aku dah rasa ragu2 outcome dia mcmana..
3) Aku cuma ada 5 hari lagi utk majlis aku.. kenapa detail PENTING mcm ni, dia tak nak bgtau aku.. sedangkan dr awal aku dah tanya psl baju aku ni.. arghhhhh!!!
4) Kalau dia buat baju paling simple pun aku terima asalkan dia buat BAJU BARU seperti yg dia janjikan pada aku...
5) Masa aku tunjuk gambar pesen baju yg aku pilih dulu, dia kata dia boleh buat baju mcm tu.. pas raya dia kata dah beli kain utk buat baju aku, tapi kenapa akhirnya jd baju ready made pulak????

jadi aku pilih baju lain..

ermmm... pattern mcmana? entahlah.. tapi lebih baik dari yg asal akak yg akak tu beli ready made td (kalo nak pakai ready made jer, aku dah beli sendiri pun).. dgn color gold yg lebih menyerlah dr asal.. cantik? mmg cantik sbb baju tu baru gak la.. tapi bukan pattern jubah labuh (sgt ralat k..)...

kenapa akak tu tak boleh buat baju aku? sedangkan baju2 lain kat situ aku tengok cantik gak.. ada baju kelabu yg pattern jubah labuh tapi kenapa xboleh buat baju gold aku mcm pattern baju kelabu tu? kenapa kenapa??

ermmmm... aku betul2 xmo marah2... tapi aku betul2 rasa sakit hati.. nasibla baju yg aku baru pilih tadi tu cantik gak dgn lace gold yg sgt menyerlah.. tapi ralat tu mmg la..

harap2 sume ok utk last fitting aku hari jumaat ni..

aduhhhh, janganlah ada problem lagi.. dahla kempunan nak kawin pakai baju idaman..

p/s: tapi baju color turqoise kat situ tu sgt cantik.. ermmm.. pilih utk umah en.kanda pun ok gak.. tapi tapi... kenapa baju lain cantik kak? kenapa baju saya akak wat mcm tu? aduhhh, ntahla.. sakit jiwa aku!!

aku dah kata aku xmo marah2.. tapi aku rasa mcm betul2 nak nangis!!!





Hari ni aku dengan gigihnya mengilatkan pahar tembaga yg dah berkarat2 tu.. semuanya ada 13 biji pahar.. (hantaran aku nanti cuma 11dulang jer tapi extra pahar utk emergency case..) ni pahar pinjam jer.. sbb umah aku mmg takde pahar2 tembaga ni, selalu akak aku kawin guna pahar yg biasa jer, takde kaki..

sbb kali ni aku nk guna bantal utk alas hantaran so aku MESTI guna pahar yg ada kaki.. pinjam dari family abg ipar aku.. hikhik..

so memula aku kena survey cara utk kilatkan tembaga la.. abg aku guna sabun ntah apa ntah nama dia.. rendam dekat sehari tp last2 tak dpt nk kilat lgsung pun..

pastu aku minta en.kanda belikan pengilat tembaga, autosol.. mmg boleh kilat tapi jenuh nak menyental tembaga tu dgn penuh kekuatan.. huhu..

then terbaca kat blog xora.. guna cuka n garam.. so aku pun try la petua tu..

ok.. sila beli sebotol cuka.. (cuka murah je, xperlu terlalu kedekut, beli botol besar punya utk kesan yg lebih power..), garam kasar (aku rasa aku guna 6senduk garam kasar, senduk guna senduk nasi.. hikhik).. garam ni cairkan dulu kat air yer.. pastu aku guna pengilat tembaga, autosol.. (ni aku tak tau harga dia berapa sbb aku dpt free jer.. hehe)

sila maklum sukatan aku ni ialah sesuka hati aku je tau.. selagi air dlm besen tu belum masin, aku tambah la garam.. pastu baru letak cuka tau.. eh, letak air paip yer.. bukan cuka +garam jer semata2 tau..

yg ni pahar tembaga sebelum dikilatkan..

rendam dalam besen yer.. agak2 la dpt rendam semua bahagian pahar tu tau.. lebih kurang dlm 30minit pun ok.. lama2 pun xpe.. ikut la korang rasa apa yg best utk diri korg.. (ni ikut la kepekatan bancuhan cuka+garam+airpaip korang)..

setau aku la.. cuka+garam akan oksidakan tembaga.. so jangan panik bila tetiba tembaga korang jd color pink mcm dlm gmbar tu.. huhuhu.. sila bertenang k.. (aku rasa sbb pahar tu dh lama sgt tak penah polish sbb tu jd mcmtu..)

jadi last sekali guna la autosol tu utk kilatkan pahar tu.. bila dah rendam dlm bancuhan cuka n garam tadi kesan kotoran kat pahar ni cepat tanggal bila kita polish dgn autosol.. so aku tak guna tenaga yg banyak n krim autosol tu guna sikit pun dah ok.. satu pahar aku dh dpt kilatkn dlm masa 15minit jer..

ok.. sume pahar tembaga dah siap di kilatkan.. bersinar2 kan..

tadaaa... eh, ni bukan tgn org minyak yer.. ni bukti yg aku sendiri bertungkus lumus mengilatkan sume pahat tembaga tu.. set cawan tembaga tu mak aku nyer.. cadang nak letak dlm bilik pengantin utk hiasan.. so sentimental kan..

aduhhh, tangan kanan dah lenguh2 la.. pasal menyental tembaga dgn penuh khusyuk la ni.. tapi tgn ni blh lagi nak menaip belog.. hikhik..

daaa...




Macam tak percaya la, aku dah boleh kira hari guna jari tangan je skrg ni.. mood utk jadi pengantin semakin teruja ni.. tinggal 8hari lagi aku bakal jadi isteri bagi seorang lelaki yang aku sgt2 sayang.. insyaallah nak hidup seumur hidup dgn dia.. semoga Allah permudahkan semuanya..

sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu, khamis, jumaat, sabtu!

dulu.. aku pernah tertanya2.. dengan siapa agaknya jodoh aku.. dgn siapa agaknya dia sedang bercinta skrg ni, bagaimana aku akan jumpa dgn dia.. mcmana majlis perkahwinan aku nanti.. bertahun2 aku mencari seseorang yg dapat lengkapkan ruang kosong dalam hati ni, dan bila aku jumpa en.kanda, aku mula berangan2 utk miliki hati dia.. utk jadi suri dlm hidup dia.. dan bila sekarang Allah makbulkan doa aku, aku rasa sgt bersyukur..

cinta itu indah.. dan cinta itu hadir utk kita yang tak berhenti untuk mengharap..

tak tau mcmana kehidupan lepas kawin nanti tapi aku harap segalanya dipermudahkan.. semoga rumahtangga aku nanti aman dan bahagia..

ooppppsss.. ending jiwang2 k.. ngantuk pula bila citer jiwa2 ni.. haha..

tadi g shopping kawin lagi.. beli brg2 hantaran.. sgt best sbb aku tak kuar duit.. hikhik.. tq en.kanda.. tu la yg syg syg abg sgt2 ni tau..

tadi tempah kek hantaran n kek utk majlis mkn beradap nanti.. harga ok la dgn kualiti dia.. tempah cheese tart sekali utk letak dlm dulang hantaran.. cheese tart kat kedai tu sedap sgt.. nyumm nyummm.. harus beli lebih ni utk santapan aku gak.. hikhik

beli toiletries en.kanda gak.. kami dah cadang beli apa yg kami betul2 guna.. so brand ikut apa yg en.kanda selalu guna.. so harga quite murah la.. malaysian branded jer.. en.kanda tak suka perfume yg ada alkohol ni so xde perfume utk hantaran kali ni.. aku belikan perfume CK masa tunang hari tu pun dia tak guna.. ermmm, xmo beli perfume lg tau..

beli kemeja n suar utk en.kanda.. en.kanda dh kurus.. dr kemeja saiz XL dh beli saiz L.. huhu.. xmo kurus2 la syg, nnti org jeling2 abg syg ensem sgt.. hahaha..

so tema hantaran ialah.. MESTI GUNA.. hehe..

ok.. sume brg hantaran dah settle.. nak gubah sume la.. tinggal bunga dulang yg masih tak sampai2.. huhuhuhu..

ni lagi satu dugaan.. ermmm, xnak la marah2.. hopefully sampai hari isnin ni.. berniaga internet ni based pada trust n ketepatan masa.. if kita dah janji nak send hari ni, hantarla hari ni gak.. tp jgn la lengah2 smpai setiap hari kena follow up.. nak masuk 2minggu aku tanya psl bunga aku yg tak sampai2.. sejak raya haji dah.. last2 rupanya salah antar n ter'miss' order aku.. ermmm, ikut en.kanda dah mengamuk dah..

akak tu bg diskaun rm50 sbb kesilapan dia lambat antar.. ermmm, asal brg saya selamat sampai cukupla kak.. saya dah tak larat nak tanya akak bila bunga saya nak sampai.. dah ingat nak buat bunga dulang pakai bunga plastik je ni.. (better kalo sesapa yg nak tempah brg kat mana2 vendor di internet ni, make sure korang dpt brg korg tu at least 3week atau 2week BEFORE wedding korang.. kalau tak tension macam aku ni..) nasibla akak tu buat bunga dip mmg cantik n quite murah..

harap2 xde last minute problem pula.. oh hati, tenang2 la yer.. insyaallah doakan sume dipermudahkan..

"oh mama, saya mau kawin...!" =)




Berdebar pula rasanya bila tengok kalendar.. aduhhh.. lagi 12 hari.. kiranya cuma 10jari tangan dgn 2 jari kaki jer.. hahaha.. eh, apa yang dah siap? apa yg belum siap ni.. eh, aku dah nak kawin la.. aduhh ye ker ni.. cuak pulak rasanya..

alhamdulillah, doakan sume dipermudahkan.. semoga majlis aku nanti berjalan lancar..

untuk katering, aku serahkan bulat2 pd family aku untuk tentukan lauk pauk masa kenduri nanti.. seriously aku sendiri tak tau lauk pe nanti, yg aku tau ada nasi beriani la.. utk memasak, kami tak upah katering yg dah siap masak tu.. buat memasak gotong goyong kat umah.. tapi dah upah tukang masak.. so dia yg akan masak sume lauk.. bahan mentah family aku yg belikan..

kanopi n meja makan beradap dah settle.. mula2 cdg nak deco sndiri meja mkn beradap tapi disebabkan aku rasa masa dh suntuk n aku perlu deco pelamin mini aku sendiri so aku serahkan pd mak aku jer.. n mak pun dah tempah kwn dia utk settle hal tu.. ok.. done! so tak perlu nak beli bunga2 yg byk utk deco nanti..

mknn utk makan beradap nanti, mungkin pengantin sendiri yg kena masak.. heheh.. bangun awal masa pagi nikah tu utk settle sume bab masak2 ni.. harap2 akak aku blh tolong la.. mak ada minta tlg kwn dia, tp better save for the worst kan.. lauk yg simple2 tp mesti sedap dan nmpak urrrmmmmppphhh, sedapnya!! (tapi blh ker pengantin nak makan lebih.. hikhik)

baju sanding belum boleh fitting lagi... (baju utk mkn beradap n outdoor session la..).. aduhhhh.. ntahla, aku tak tau la aku ni cerewet ke atau mmg org fitting baju lambat2 yer? tapi aku risau sgt kalau baju tu tak seperti yg aku nak.. akak andam kata fitting lepas 6hb.. 5hari before 12/12.. should be ok la kan.. harap2 xde kes2 terpencil yg buat mood kawin aku jd mood 'bengang'..

tudung nikah yg akak tu dah betulkan smpai esok atau lusa.. harap2 molek dgn muka aku.. tempah online ni kena tanggung risiko la.. utk mkn beradap nanti aku dh tempah another tudung, cream with gold beads.. outcome tak tau la lagi, cantik atau tak tapi beads dia mmg lawa.. kira dia jahit beads lebih kurang mcm myhannah tu.. jahit kat bhgn awning tu.. dgn harga yg 1/3 lebih murah.. jadi tak salah mencuba kan.. paling penting dia sanggup terima tempahan aku dlm masa yg singkat.. hasilnya nanti aku bgtau k.. kalau cantik aku akan rekomen kat korang.. tp beads dia mmg sgt cantik.. based pd gambar yg aku tengok tu la yer.. =)

akak vispera pun ada tanya psl tempah tudung jadi ke tak.. ermmm, tapi siap 8hb.. so kalau shipping smpai kat aku dlm 9hb atau 10hb la.. aduhhh.. tgh fikir sanggup ke tak amik risiko ni.. tapi better kalau tempah utk bertandang je kan.. tp esok baru nak confirm la sbb esok nak cari baju bertandang utk umah en.kanda..

tapi really adore vispera nyer tudung.. mau kempunan kalo kawin tak pakai tudung yg sesuai n cantik je kat muka..

eh, kalau aku tempah 3 tudung pengantin, maknanya aku ada tudung brocade, tudung beads n tudung pengantin lace beads.. giler kentang membazir ni..

tudung pengantin blh naikkan seri pengantin tau!.. (ayat cover la tu..)

utk jurukamera, en.kanda dah settle kan.. amik kawan dia jer.. dpt harga yg best gak utk 2 event, termasuk majlis bertandang nanti.. just shot n burn.. n simple outdoor session.. photoshop tu aku blh buat gak.. abg ngah pun ada kamera dslr so mesti ada gmbar yg cantik2..

hantaran.. hantaran dah siap gubah 4 dulang.. so ada lagi 7 dulang lg.. sempat lagi ni.. esok nak cari2 barang toiletries utk en.kanda yg cerewet iteww.. (aku berjaya pau en.kanda bagi aku set toiletries Victoria Secret.. suka suka!)

bunga dulang.. kalau aku tipu kata aku wat sendiri bunga dulang dip aku, korang percaya ker? hahaha.. sila jgn percaya yer.. aku just tempah jer.. sebabnya aku rasa pembaziran betul bila aku yg buat sendiri.. utk 75pcs bunga dip pahar aku jer aku dh abiskan almost rm400 utk beli bahan2.. mgkn sbb aku tak reti nak cairkan cecair dip tu kot.. so aku dpt sikit jer.. n 1st trying masa tu aku dah bazirkan 2 bottle dip.. aduhhh..

jadi utk outcome yg cantik aku just guna cara alternatif, tempah je la.. yg bagusnya akak ni blh bagi aku bayar ansur2 so aku rasa sgt best la.. kalo korang just nak simple bunga telur jer.. dlm budget rm1.20 to rm4 per pcs pun ada.. quite ok la kan dari beli yg siap2 kat kotak2 tu.. nmpak biasa sgt.. (tapi aku ter'membazir' kat sini sbb aku beli yg quite expensive.. haaa, so korang tau kan aku sgt membazir bab hantaran ni.. huhuhu)

sape yg minat n nak contact number dia sila tinggal komen k.. kat bwh ni aku letak bunga dip yg similar dgn apa yg aku tempah.. credited to her blog..

harga mmg jauh lebih murah dari rate bunga dip kat pasaran la.. based pada hasil survey aku la.. kualiti cantik n ok.. service pun ok.. review seterusnya pas majlis aku nanti yer..

daaa sume...





Walaupun majlis aku belum lagi, tapi aku duk memikirkan tentang majlis bertandang pula ni.. aduhhh, camner ni abg.. baju belum ada utk majlis belah sana.. make up.. mak andam camner pula?

color tema majlis bertandang apa?

aduuhhh lagi..

"yelah yelah, nnti kita pegi cari baju yer syg.."
ermmm.. yelah walau dlm hati tu ada sikit rasa kurang best.. yelah cmner kalo tarikh tu fully booking.. aduhhh en.kanda.. camner kalo xde mak andam masa kenduri belah sana??

eh, nak tempah tudung pengantin utk majlis bertandang gak ker? bridal punya cantik ke nanti.. tapi budget cukup ke ni..

Baju majlis aku cmner pulak?

Aduhh akak andam.. baju saya dah siap belum ni kak? bila nak fitting ni.. aduhhh la lagi..

Aku sewa baju baru kat andaman tu.. just bagi design macamana yg aku nak.. aku harap akak tu ikut la apa yg aku nak tu.. kalau tak?? aduhhhh...

tudung pengantin utk andaman tu dah ada ke belum??? aduhhh la lagi.. camner kalau tudung tu tak cantik?? camner kalau makeup mcm burung hantu?? eiiiii, tension la lagi.. veil yg andaman sediakan tu cantik ke tak?? eh, kalau mcm ready made veil je kan biasa2 sgt.. aduhhh, cerewet cerewet..

baju nikah tu ok ke kalo pakai?? perut yg buncit tu camner nak cover, tulah diet asik kantoi jer.. arrrrggghhh... pening pening... eh, mana lotion mustajab ni nak sental lemak2 degil ni.. hahhaha..

tudung nikah cmner pulak ni.. sempat tak akak tu siapkn ni.. kali ni ok tak dgn muka aku yg tembam ni..

eh.. ala, nape cd ni tak cukup.. aduhhh.. eh, kenapa kad jemputan byk lebih ni.. eh, sticker ni cukup ke ni abg??

aduuuhhhh...

eh, cincin belum beli la abg?

emas naik??
abis tu camne nak beli cincin idaman yg dah survey hari tu?? ada offer lagi ke tak ni?? akak kata kalau ada gelang emas sekali lagi bagus.. aduhhhh..

abg, camner honeymoon kita?? dah booking belum kat resort tu.. nnti fully booked cmner??

abg.. confirm tak jurukamera kita tu?? dh byar deposit belum? ada outdoor session tak? nak outdoor kat mana? ni sekali dgn majlis bertandang ker? aduhhh..

arrggggggghhhhhhhhh..

tension!!!

kawin pun tension... aduhhh, cepatla sikit masa berlalu..

=)



Hari ni aku dah gantung tirai2 kat bilik pengantin.. pasang pelmet sekali.. so entry ni ditaip dalam mood pengantin la.. lallala..

aku panjat tangga sorg2 tadi.. yelah xde sape yg nak tolong jadi sume kena buat sendiri.. nak turunkan tirai ni WAJIB aku paksa en.suami yg turunkan.. hahaha..

belum kemaskan lagi tirai2 ni.. bunga2 plastik pun belum letak lagi..

target 4hari sebelum majlis.. bilik pengantin WAJIB siap deco..

skrg sume dah kena ada dateline..

yer, progress harus cepat yer..

pasni nak fikir DIY meja makan beradap n pelamin mini pula.. kain dah beli, cuma belum jahit jer lagi.. huhuhu.. pelamin mini aku xleh ada kayu2 mcm stage tu.. abg long kata xboleh.. (family aku sgt protokol yer..) .. so aku cdg nak guna tirai yg sgt cantik plus dgn carpet yg sgt empuk.. should be ok la.. =)

aduhh.. mengantuk lar... zzZZzzzZzzZZzz dulu k... nite!




17 hari lagi nak majlis bahagia aku.. aduhhh... cane ni cane ni.. berat badan sama jer.. mcm xde tanda2 nak berkurang pun.. makin sihat je ada.. haha.. hati apy, mkn pun byk la.. huhuhu..

semalam pegi opis en.kanda.. sejak duk johor ni, sikit2 g melawat dia kat opis.. kdg2 tu siap bawa bekal sekali.. calon isteri mithali katakan.. hukhuk.. (tapi dah kena sound.. nanti dia tak fokus keje.. mana tak nyer, kalo dtg mesti la ada sessi pegi jalan2, pegi mkn bersama2 ke.. hehe)

en.kanda blanje mkn kfc.. sedappp.. sedap sbb org blanje..


tapi tapi.. camner dgn diet syg ni abg.. aduhhhh..

jadi malam tu aku makan sup sayur jer.. konon2nya nak diet la.. haha.. tapi hari ni aku masak sup tulang (tulang lembu dari masa raya korban lepas).. lemak lemak.. hukhuk..

"nampaknya abg terpaksa terima syg dgn pakej2 syg sekali yer.. termasuk lemak2 ni gak tau.." hahahha

setiap hari kena buat operasi pembungkusan door gift utk tetamu.. simple2 jer.. just gula2, sponge cake n keropok.. ni budget utk 1000org la.. dulu2 senang je, bagi telur je.. skrg mana ada bagi telur lagi kan.. jarang jumpa bila g kenduri..

siap2 packing utk 50pcs, masukkan dlm plastik besar.. nnti senang nak agihkan masa kenduri nanti..

akak aku dah bising tanya door gift 'special' aku utk kwn2 dah masuk dalam paper bag belum.. yelah yelah.. belum lagi la.. yer esok saya masukkan yer akak cayang! =)





Hari ni cuti hol johor.. so johor cuti yer hari ni.. last year kan sultan johor meninggal so hari hol dah ditukar pada 22november..

Apa projek aku hari ni? ermmm.. nak siap2 pasang tirai kat bilik pengantin.. aku deco sendiri bilik pengantin aku.. mmg tak amik pakej bridal.. aku nak pasang tirai utk tutup sume dinding2 tu..

sambil2 tu aku design petunjuk arah utk majlis aku nanti.. baru teringat belum buat lagi petunjuk arah.. guna kertas a4 je.. nnti nak minta tlg en.kanda printkn n laminated sekali..

simple design jer.. wat ikut design bunting aku..

so pada kawan2 yang nak dtg majlis aku nanti.. sila perhatikan petunjuk arah yg bentuk mcm kat atas ni yer.. yg atas ni aku edit guna photoshop pulak.. rasa mcm cute kalo aku print utk album gmbar pengantin aku nanti kan.. petunjuk arah aku xde yg page curl2 tu yer..

aku taklah pasang petunjuk arah ni sepanjang jalan korang kuar tol pagoh tu.. haha.. giler kentang pulak sepanjang 41km kuar tol pagoh nmpak petunjuk arah aku ni.. kalah signboard carrefour karang.. hikhik..

insyaallah tak sesat nyer.. sila ikut peta yang aku dah sediakan tu yer..

kat peta aku tu siap kira jarak kilometer lagi.. haha.. abg aku siap sindir.. ni kalo terlebih 1meter pun tak sampai ni.. hikhik.. yelah, betul la kan.. aku kira 3kali tu.. bukan pakai tali tape ek.. aku kira guna jarak kilometer masa tgh drive.. tapi agaknya sebab aku tulis mcmni 20.6km, 2.8km.. tu yg rasa mcm skema kot..

yang penting korang selamat sampai memeriahkan majlis aku nanti... daaa...




Sape suruh tak lari... terpaksa la korang baca edisi gedik aku ni yer.. hahah..

Hari ni mood suam2 kuku jer.. xde apa nak buat.. eh eh, bukan xde apa nak buat cuma malas nak buat apa2..

Hari ni dapat tudung pengantin yang aku tempah kat Nuur Husna.. tapi tapi... tapi akak tu tersalah bagi tudung.. aku nak color cream awning gold tapi dia hantar color putih awning silver.. huhuhu.. dah sms akak tu.. so esok aku pos balik tudung ni kat dia..

Tapi ok gak tersalah hantar sebab aku ada peluang suruh akak tu outer saiz tudung tu.. yelah aku kan cerewet.. hahah.. aku minta akak tu panjangkn sikit awning dia.. n kecikkan sikit kat bhgn bwh tudung tu.. pipi tembam mcm aku ni, kalau nak pakai tudung yg ada awning ni kena make sure awning tu smpai bawah pipi sikit.. so dia dpt tutup pipi yg tembam iteww..

tudung yg akak ni buat cantik gak.. simple tapi cantik.. suka part awning dia tu.. aku tempah tudung pengantin kain chiffon.. so sama material mcm baju nikah nanti.. kalo korang yang berminat nak tempah boleh tempah kat akak ni..

mula2 tu memang aku nak tempah kat vispera.. dah booking n dah submit detail sume.. akak vispera pun dh setuju booking slot utk tudung pengantin aku bulan 12 nanti.. tapi maybe dia terlalu byk customer kot.. aku email n sms tp xde reply.. aku ada nak buat appoinment nak jumpa tp mcm xde respond jer, so aku cancel la buat tudung nikah kat situ.. xpela.. bukan rezeki aku kot.. 2nd pilihan aku kat butik nuur ni.. simple tapi cantik.. harga pun jauh lebih murah dari vispera.. korang blh survey2 n tanya kat akak tu.. kalau korang sorg yg cerewet mcm aku pun xpe.. akak tu sudi je ikutkan kehendak korang.. haha..

tu contoh2 tudung yg akak tu buat.. aku suka sgt awning dia.. cantik dan colorful.. ada mcm2 color dan cantik2 sgt (apa kes ulang2 ayat ni.. haha).. blh pilih nk jenis kain apa.. ada yg suka tudung pengantin kain jersey kan.. ni iklan tak berbayar yer.. =)

so korang kena ada cth tudung awning yg korang rasa sgt cantik bila korang pakai n bg detail mcm panjang awning yg mcmana korang nak n besar mana kepala korang u.. eh, bukan kira diameter kepala yer. agak2 panjang dr atas dahi smpai bwh dagu la.. lebih kurang la..

nak jadi pengantin, kena berani untuk jadi CEREWET.. tapi jgn smpai terlalu over tau..

kalau edisi gedik mestilah ada gambar gedik kan.. hehe.. aku wat gmbar ni jd profile fb aku hari ni.. hahha..


test tudung pengantin yg akak tu tersalah bagi.. saya tak kotorkan tudung tu yer kak.. saya cuma amik mood pengantin jer.. ahaha.. esok saya poslaju balik tudung akak ni.. =)




Aku sengal la..hikhik..

Hari ni nak buat alas kat dlm bekas hantaran tu.. guna kain color hijau muda.. utk jdkan alas la.. misi menjahit aku pun start la.. punya confident ni aku jahit..

tadaaa.. siap gak jahit..

eh eh.. ala... nape aku jahit sampai abis.. camner aku nak masukkan surat khabar tu dlm kain iteww.. aduhhhh.. kena la tetas balik jahitan tu.. adoooiii... (baru nak berlagak dah kantoi..)

sangkar dalam sangkar.. belum hias lagi.. baru deco2 secara kasar.. nak letak bunga rampai kat dlm sangkar kecik tu.. so sweet la... sangkar tu jd mcm buaian kecik2 lak dlm tu.. suke suke..

en.kanda kata hantaran bg dalam sangkar maknanya mendalam.. ku kunci cintamu dalam sangkar aku laa... mana mau lari yer? oppsss.. sila control ke'ayu'an anda yer.. eheemm eheemm.. serius serius!.. hahaha




Tetiba rasa sgt2 boring.. tinggal lagi berapa hari yer? ermmm... banyak belum siap tapi rasa malas nak buat.. hahaha.. camner tu?

tgh sibuk fikir.. nak letak kat mana.. nak gubah mcmana.. eh, nape mcm ni tak cantik pun.. hahha.. last2 aku duk berangan je ni..

fikir.. fikir pas kawin nak cari keje.. skrg duk rumah jd mem besar, pas kawin mesti nk cari keje balik.. skrg kena duk umah sbb xde sape nk tlg mak wat psiapan kawin aku ni.. yelah aku kan anak bungsu.. akak2 sume dh duk jauh2.. biasala.. kalo balik sume reti nk komen jer.. hahah.. bulan 10 lepas dah resign keje kat n9.. dah 3 tahun duk merantau keje kat kl, keje kat bangi, keje kat n9.. skrg ni balik semula duk johor... ermmmm..

dah duk johor ni.. ingatkan blh la g dating selalu dgn en.kanda.. hahha.. tp en.kanda asik busy je 24jam.. sedih gak, tapi xpela.. nnti dah kawin tiap2 hari jumpa.. eh, boring pulak..

nanti pas kawin xnak keje blh ker? goyang kaki tp dapat elaun 2k sebulan pun ok gak kan..

eh.. bila nak beli cincin kawin ni abg.. tinggal 20hari je ni.. jap jap.. patutlah jari jemari ni rasa gatal2 jer.. rupa2nya aku nak dpt cincin emas la.. eh eh, apsal pergelangan tangan pun gatal2 ni.. nak dpt gelang emas sekali kot.. hahha..

daaa... rasa jiwang ni buat mata mengantuk la... zzzZZZzzzzZZZZzZZ




Hahaha.. kalo korang perasan, aku dah letak lg satu iklan nuffnang kat bahagian atas blog aku ni..

Kenapa?

Mana tau kalo tetiba aku blh jadi jutawan hasil korang baca blog aku ni.. jadi pada korang yg buka blog aku ni then ada iklan terpapar tu, sila2 la klik yer.. korang dpt tolong aku menjana seposen dua utk aku kumpul duit pegi honeymoon..

Tapi pelik la.. nape iklan nuffnang aku kuar pas pukul 12 malam je ek.. iskkhh misteri la..





Akhirnya berjaya gak siapkan bantal nikah aku nanti.. puas hati la walaupun ada la jahitan tu yg begitu ektrem ganasnya tp aku dpt sembunyikan kecacatan tu.. haha.. (yg penting bentuk bantal tu tetap jadi segiempat, bukan bentuk bulat yer..kuang kuang!)

Gambar tu pose sebelum abis kain tu dikerjakan.. sian ko kain, xpela..

Nak jahit renda, aku kena jelujur dgn jarum.. memula aku malas nak kuarkan bantal dr sarung dia.. ingat nak jahit terus.. (haha, sgt malas sgt tidak baik utk kesihatan yer..) tp sbb fikiran aku yg waras masa tu rasa nnti mesti aku terjahit renda tu dgn bantal dia sekali.. haha.. apa kes nanti bila nak buka sarung bantal xleh..

ayat sengal aku berbunyi..
"Mak, xyah jahit la mak, guna jarum peniti je mak.. tak jatuh pun renda tu.."
Mak aku pun berbunyi begini.. "Aaah, yelah, biar abg kau tu tercucuk jarum peniti masa tgh akad nikah.. xjadi nikah nnti.."

Opppsss.. ye diulangi sekali lagi.. malas tidak baik utk kesihatan.. yer mak.. yer yer.. ok ok!!

Pas amik gambar utk wat posting dlm blog, aku pun bungkus siap2 bantal tu dlm plastik.. nnti nak majlis baru keluarkan semula.. bilik pengantin aku ni dah jadi mcm bilik stor dah.. sume brg aku sumbat dlm ni.. katil pengantin pun abis aku letak kad2 jemputan n brg2 utk wat gubahan.. haha.. cukup2 nak parking badan aku jer kat tilam ni..

Tadi masak sayur goreng utk mkn malam.. terlebih letak garam.. saja la wat dialog sengal dgn mak aku lagi..
" Mak, betulla org dulu2 kata.. kalo nak kawin mesti masak masin kan.. sebab tu org masak sayur ni masin"

Ala... mak ni nak gurau pun xleh.. hahhaha..

Jom kita hayati bantal nikah aku yang ekstrem ni.. sampai lengan aku bercalar kena jarum jahit ni.. haha.. tula, terror sgt menjahit, tgn pun aku nak jahit sekali.. huhuhu..

Bantal nikah ni aku wat sepasang.. satu utk aku n satu utk en.kanda.. eh, tok kadi ada guna bantal ke? xpayah la tok yer.. saya xde budget la nak buatkn bantal tok sekali..

bantal aku tu, nipis sikit sbb baru buat, kekabu pun xde tinggal banyak, balance buat bantal hantaran hari tu.. ok la tu.. aku dah test duduk.. ada la wat soklan pintar kat mak aku..

"mak, bantal ni kecik la.. cmner nak duduk ganas2.. ala kaki terkeluar la.. " hahaha.. sila maklum, pengantin perlu duduk ayu yer sepanjang majlis nikah..

rasa happy sgt bila bantal nikah dah siap.. ermm, rasa sentimental jer bila jahit bantal ni.. rasa setiap jahitan adalah dgn penuh rasa cinta.. haha.. (eh tak termasuk jahitan yg begitu ganas lg ekstrem.. cintaku tidak seganas jahitanku yer en.kanda..)

syg syg abg la.. lallaalala.. ye ye lagi 23hari lagi.. lamanyaa... hikhik..





Semalam g jalan2 cari renda bantal nikah, secara tak sengaja, terbeli la pulak bunga2 ros yg comey2.. dalam hati dah planning nak buat projek diy bunga2 cinta aku ni.. haha.. saje jer kan buang2 duit.. hikhik..

memula tu cadang nak buat mcm ada blog tu, guna frame tp xsempat nak beli frame.. so aku gunakan kos yg paling minima utk realisasikan angan2 aku..

ok.. meh aku bgtau bunga2 cinta tu apa.. (nama sesuka hati aku je bg..).. begitu juga dgn tajuk entry yang sesuka hati juga aku berikan..

cantik kan pelamin tu.. oppss, bukan psl pelamin yer.. ni diy bunga2 kat tengah2 pelamin tu.. sangat cantik kan.. kalau pakai fresh flower mesti lagi cantik..

ok.. jom kita belajar buat bunga2 cinta cara aku.. sebab apa aku kata cara aku, sbb aku buat ikut cara plg minima dan paling sempoi sekali.. haha..

1. Memula kena beli bunga.. bunga ros sangat cantik.. aku beli ros merah n putih2 cream.. kedai aunty mahal tu jual 4pcs=rm10.. 1pcs ada 5kuntum bunga..

2. Sediakan gunting n kabus.. blh pakai polisteren bentuk segiempat or bentuk love ker.. ikut la mana yg korang suka.. pastu kertas crepe.. apa2 kertas yg korang rasa lawa pun ok..

3. Balut polistren tu dgn kertas td.. balut bhgn depan je cukup.. jgn bazirkan diri balut semua yer.. Amik kuntum2 bunga tu.. aku wat cara senang dgn letak gam uhu kt bhgn bunga tu..

4. Pastu cucuk je kat polistren td..


5. Oppss.. lupa nak buat cangkuk dia.. ni cara paling simple yg aku terfikir la.. nak buat cangkuk yg segera n mudah.. hikhik..

Ambil dawai.. tak perlu la dawai kasar sgt.. agak2 ok la.. korang tebuk je dr bhgn depan, tebuk utk dua lubang tau.. mcm dlm gmbar tu..

6. pastu pintalkan hujung dawai tu..
boleh buat mcm ni pada mana2 bahagian polistren yg korang rasa dpt kukuhkan kedudukan bunga tu bila kita nak gantung kat dinding nanti.. aku save kan hujung dawai tu panjang sikit.. nnti senang nak gantung..

7. tadaaa... dah siap bunga2 cinta ala aku..
hiasla ikut suka yer.. memula aku selang seli bunga putih n merah, pastu rasa mcm papan catur la pulak.. so aku susun ikut suka aku jer.. so nmpak lebih cantik.. (ikut mata aku larr..) bg yg budget lebih, blh la wat kuntuman bunga tu lagi rapat2, polistren lg besar.. aku budget ciput, jadi aku kembangkn jer kelopak bunga iteww.. hehe.. (yg penting ada gak aku bunga2 cinta cmnie.. )

cdg nak gantung kat pelamin mini yg aku nak DIY sendiri nanti..

p/s: smlm aksi ekstrem menjahit bantal nikah.. haha.. mcmana aku boleh teringat yang aku terror menjahit.. hahah, abis kain itew aku kerjakan dgn begitu tragis sekali..




Ok.. sila baca tajuk itu yer kawan.. belum siap maknanya baru je buat separuh.. hikhik.. tapi nak juga update belog..

gubahan gula2 xblh buat cpt2.. (mak dah kata xyah buat skrg, tp sebab teruja nak test idea gubahan gula2, aku wat gak..).. baru jer aku buat kuntum2 bunga tu, letak tepi kejap, dah ada semut2 yg nak hurung.. xmo xmo.. terpaksa la aku simpan balik kuntuman bunga coklat tu dalam balang.. 2hari sblm nikah baru nak start gubah balik.. =)

meh aku share yer, cara gubahan gula-gula cara aku.. sbb aku dpt idea ni original ketika aku makan gula2 itew.. haha..

1. Memula kena ada dawai, tape hijau, dgn gula2 atau coklat utk gubahan tu..

2. Aku guna choclairs sbb coklat tu sedap dan best.. sambil gubah sambil makan.. sodap sodap!!

3. eh, lupa amik gmbar.. memula korang kena pintal sikit dawai tu kat hujung poncot gula2 tu.. lepas tu lilit dgn tape hijau tu.. jd gula2 tu kukuh bila dh terikat dgn dawai..

4. no 4 tu gmbar apa pulak ek.. ohh, pastu proses mencantum la, pintal2 la hujung dawai tu.. memula satu, pastu pintal la smpai genap 7 biji.. 1biji kat bhgn dalam.. ermmm, boleh gak letak yg biji2 bunga hiasan tu ke.. lawa gak kan.. nape aku tak terfikir ek?

6. Ok dah dapat satu kuntum bunga.. korang boleh la buat lagi banyak2 kuntum2 bunga ni..

7. pastikan pintalan dawai tu kukuh tau.. pastu kena lilit lagi dgn tape hijau..

8. ok dah ada byk kuntum bunga..

9. ni dari arah depan.. gubahan cmni senang utk org nak makan.. sorg amik sekuntum.. xperlu la nak lerai2kn satu2 sbb kita cuma ikat bhgn bwh poncot gula2 jer..

Untuk gubahan aku nanti, aku akan cantum2kan kuntum2 coklat ni dgn daun dip balance dr bunga pahar aku..

Ok.. utk hasil gubahan yg dah siap, kena tunggu majlis aku nanti la.. insyaallah aku akan upload gmbar k..

daa..





Semangat untuk jadi pengantin baru semakin berkobar2 ni.. haha.. yelah lepas merajuk dgn en.kanda hari tu, lepas xbf msg la.. skrg ni aku nak fokus utk persiapan kawin dengan bersungguh2.. haha..

sebab aku rajin, chewaahh.. aku pun cadang nak buat bantal nikah sendiri.. family aku mmg ada bantal nikah yg akak aku buat masa wedding dia 10 thn dulu.. huhu.. sgt lama kan.. tp still cantik lagi sebab dibungkus rapi dalam kain n plastik.. kira berapa keturunan masa akak2 aku kawin guna bantal tu, masa jiran aku kawin pun pinjam bantal nikah tu.. hikhik..

so aku nak memperbaharui trend dgn buat bantal nikah aku sendiri.. eh, ubah sikit ayat.. buat sarung bantal nikah jer.. aku nak buat sarung baru la.. tambah dgn bantal nikah utk aku gak.. sbb bantal yg lama tu ada satu biji jer.. aku pun nak ada bantal nikah gak sbb aku nak duk depan masa nikah nanti, xnak duk dlm bilik..

tadi cuma proses potong kain dgn jahit jelujur utk renda kat atas bantal.. esok aku nk g jahit tepi.. nnti nak wat renda2 handmade kat bhgn tepi pulak.. (ni mak aku yg suruh wat renda2, aku ikutkan je la)..

jom intai2 bantal nikah aku.. aduhh.. lambatnya nak 27hari lg ni.. hikhik..






Mungkin sume ni kebetulan yang betul2 tak dirancang.. dalam sibuk2 aku buat persiapan kawin, tiba2 aku dapat msg kat inbox facebook aku.. ermmm, xbf aku contact aku semula.. tanya khabar aku..

aduhhh..

Bekas bf yg mana satu? 1st bf aku la, yg aku bercinta hampir 7thn dgn dia then dia kawin dgn org lain.. dia dah ada 2org anak.. dan aku still mengira anak tekak.. hahha

perasaan ingin tau buat aku balas msg dia semula.. tau tak perlu pun semua tu.. aku bagitau yg aku bakal jadi isteri lelaki yg aku syg.. aku minta maaf psl tipu dia aku dh kawin dulu..

aku rasa lega sangat.. mungkin Allah nak aku mulakan hidup baru aku dengan hati yang tenang.. nak uji hati aku pd en.kanda kot..

guy tu kata dia mimpikan aku.. sebab tu dia contact aku, takut apa2 jadi pada aku.. pelik tapi tu yg terjadi..

ermmm.. dia minta aku approve dia jd member dlm fb.. tp aku tolak sbb aku tak nak apa2 pun menghubungkan aku dgn dia.. (harap maklum, en.kanda sgt cemburu orgnya.. xmo xmo en.kanda jeles jeles..) dia kata nak jd sahabat dan kawan yg ikhlas pada aku..

aku jawab pd dia yang masa tak dapat kembalikan perasaan tu jadi neutral mcm biasa.. cukuplah aku dan dia tau kehidupan kami lalui semakin baik sekarang.. dan aku akan doakan dia pun bahagia dgn isteri dan anak2 dia..

dulu aku selalu terfikir, kalau dia muncul balik apa yer reaksi aku? tapi skrg ntah yer, aku tak rasa sedih, aku tak rasa apa2 pun.. mungkin Allah nak tunjukkan pada aku, yang aku dah miliki en.kanda, cinta yang aku cari.. seorang kekasih yang bakal jadi suami dan ayah kepada anak2 aku nanti..

dan dugaan ni buat aku rasa semakin sayang pd en.kanda.. (okla, syg tak marah2 abg lg.. abg pun jgn nak majuk2 tau..)

dugaan betul menjelang hari bahagia.. =)





Entahlah.. makin dekat majlis, makin aku rasa sensitif.. makin aku rasa jauh hati.. makin aku rasa terpinggir.. aduhhh..

Serasi tak semestinya bercinta.. dan berkahwin tak semestinya serasi.. ermm.. tak tau.. aku betul2 rasa malas nak fikir..

Mata janganlah menangis.. dengarlah kata hati..
Tapi hati sedih, kenapa hati nak sedih?
Hati, janganlah sedih..!

Aku doa, aku harap sgt..

Masa cepatla berlalu..





Mood hari ni adalah ceria dan happy sangat..

Kenapa?

sebab pertama aku apy ialah aku dapat gak cari lolipop yg color warna warni mcm aku angan2kn.. aku nak letak dlm special door gift aku.. harga berapa? ermm, sgt berbaloi-baloi.. then aku dah dapat customize chocolate bar utk letak kat hantaran nanti + set victoria secret toiletries utk en.kanda bagi kat aku nanti dah sampai.. VS xde outlet kat Malaysia so kena beli online la.. en.kanda bagi aku pilih sendiri hantaran pe yg aku nak.. hehe.. (sgt syg tau kat abg.. )

Sebab kedua apy ialah baju nikah dah ada kat depan mata aku.. aku minta tlg member opis lama utk amik baju nikah kat tailor di n9 tu sebab aku tak tau bila aku nak g sana.. huhuu.. byk sgt benda n urusan kena settle kat sini..

takut juga kalau pakai tak muat ke, terbesar ke, terkecik ke.. alhamdulillah, baju sgt2 molek kat badan aku.. ermmm, mungkin kalo kurangkn sekilo dua lg nampak anggun jelita kot.. haha.. xpe xpe.. aku still ada masa dalam 32 hari lagi.. (walaupun aku rasa aku redha je la dgn berat badan sedia ada ni, jgn makin btambah dah la.. hikhik)

suka suka sgt dgn jahitannya dia.. kemas la.. so far aku puas hati walaupun harga tu agak mahal la kan.. xpe xpe.. bukan selalu nak jd raja sehari kan..

baju nikah aku guna kain chiffon silk lining dgn satin silk.. tampal dgn full beaded lace.. (lace tu ada byk lebih tu... harus aku minta kain perca dia kat aunty tailor tu utk wat pe2 projek aku, cdg nk tampal kat veil tp veil dh wat jahit labuci, xperlu nk tmpal lace tu..)

cantik tak baju nikah aku tu? tiap kali tengok rasa nak kawin, tengok je nak kawin, tengok je rasa nak kawin.. hahah..

mood sgt apy..

nak sambung tulis nama utk kad kawin pula.. td aku dah pos kad jemputan utk kwn2.. mahal la setem skrg ni, dulu 30sen je, sekrg paling murah 60sen utk sekeping surat.. invite thru fb lagi senang tp tak sentimental value la kan.. ada kad blh org simpan..

ermmm.. aku pun dah antar bunting wedding aku utk printing.. esok atau lusa siap la tu.. petunjuk arah belum siap lagi.. xsure nak buat guna paperA4 then liminated atau buat guna canvas mcm bunting tu..

sume aku design sendiri n finalize sendiri.. en.kanda xmo masuk campur design aku sbb xmo aku membebel kalo dia tersilap outer design aku.. (ni kes kad jemputan hari tu la.. sorry ler abg)


eh, aku rajin update blog aku kan.. tu tandanya aku tarikh kawin aku makin dekat.. ye ye, mak, saya nak kawin!!