Ok.. sila baca tajuk itu yer kawan.. belum siap maknanya baru je buat separuh.. hikhik.. tapi nak juga update belog..

gubahan gula2 xblh buat cpt2.. (mak dah kata xyah buat skrg, tp sebab teruja nak test idea gubahan gula2, aku wat gak..).. baru jer aku buat kuntum2 bunga tu, letak tepi kejap, dah ada semut2 yg nak hurung.. xmo xmo.. terpaksa la aku simpan balik kuntuman bunga coklat tu dalam balang.. 2hari sblm nikah baru nak start gubah balik.. =)

meh aku share yer, cara gubahan gula-gula cara aku.. sbb aku dpt idea ni original ketika aku makan gula2 itew.. haha..

1. Memula kena ada dawai, tape hijau, dgn gula2 atau coklat utk gubahan tu..

2. Aku guna choclairs sbb coklat tu sedap dan best.. sambil gubah sambil makan.. sodap sodap!!

3. eh, lupa amik gmbar.. memula korang kena pintal sikit dawai tu kat hujung poncot gula2 tu.. lepas tu lilit dgn tape hijau tu.. jd gula2 tu kukuh bila dh terikat dgn dawai..

4. no 4 tu gmbar apa pulak ek.. ohh, pastu proses mencantum la, pintal2 la hujung dawai tu.. memula satu, pastu pintal la smpai genap 7 biji.. 1biji kat bhgn dalam.. ermmm, boleh gak letak yg biji2 bunga hiasan tu ke.. lawa gak kan.. nape aku tak terfikir ek?

6. Ok dah dapat satu kuntum bunga.. korang boleh la buat lagi banyak2 kuntum2 bunga ni..

7. pastikan pintalan dawai tu kukuh tau.. pastu kena lilit lagi dgn tape hijau..

8. ok dah ada byk kuntum bunga..

9. ni dari arah depan.. gubahan cmni senang utk org nak makan.. sorg amik sekuntum.. xperlu la nak lerai2kn satu2 sbb kita cuma ikat bhgn bwh poncot gula2 jer..

Untuk gubahan aku nanti, aku akan cantum2kan kuntum2 coklat ni dgn daun dip balance dr bunga pahar aku..

Ok.. utk hasil gubahan yg dah siap, kena tunggu majlis aku nanti la.. insyaallah aku akan upload gmbar k..

daa..




This entry was posted on Monday, November 15, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 comments:

    liyana said...

    wah cantik... bole tiru nanti ni.. hehehe

  1. ... on November 15, 2010 at 11:02 AM  
  2. cinta said...

    boleh boleh.. ingat nak letak daun dip.. pastu nk buat jd mcm sejambak bunga.. yg gubahan ni nak letak dlm sangkar hantaran.. =)

  3. ... on November 15, 2010 at 12:20 PM  
  4. liyana said...

    kat daun dip tu letak bling2 mesti nmpak cam mewah kan.. suke suke :D

  5. ... on November 15, 2010 at 12:32 PM  
  6. CikSyafa said...

    my dear, its so cuteee! wow rajinnya DIY gula2... :)

    i linked u ya.^__^

  7. ... on November 15, 2010 at 3:59 PM  
  8. cinta said...

    liyana: yup yup... suka yg budget tp nmpak mahal.. haha.. bila kita guna daun dip or kelopak dip, terus nmpak outstanding.. bunga dulang i pun guna dip gak.. =) (syg giler nk bg kat pihak sana.. minta balik blh ke? hikhik)

    syafa: sila sila.. link la.. =)

  9. ... on November 15, 2010 at 10:15 PM  
  10. ♥LyNnDa♥ said...

    like2x...
    utk lin ade x

  11. ... on November 16, 2010 at 12:16 PM  
  12. cinta said...

    utk lin special as bagi.. sampul gula2 kosong.. haha..

  13. ... on November 16, 2010 at 1:26 PM