Semalam g jalan2 cari renda bantal nikah, secara tak sengaja, terbeli la pulak bunga2 ros yg comey2.. dalam hati dah planning nak buat projek diy bunga2 cinta aku ni.. haha.. saje jer kan buang2 duit.. hikhik..

memula tu cadang nak buat mcm ada blog tu, guna frame tp xsempat nak beli frame.. so aku gunakan kos yg paling minima utk realisasikan angan2 aku..

ok.. meh aku bgtau bunga2 cinta tu apa.. (nama sesuka hati aku je bg..).. begitu juga dgn tajuk entry yang sesuka hati juga aku berikan..

cantik kan pelamin tu.. oppss, bukan psl pelamin yer.. ni diy bunga2 kat tengah2 pelamin tu.. sangat cantik kan.. kalau pakai fresh flower mesti lagi cantik..

ok.. jom kita belajar buat bunga2 cinta cara aku.. sebab apa aku kata cara aku, sbb aku buat ikut cara plg minima dan paling sempoi sekali.. haha..

1. Memula kena beli bunga.. bunga ros sangat cantik.. aku beli ros merah n putih2 cream.. kedai aunty mahal tu jual 4pcs=rm10.. 1pcs ada 5kuntum bunga..

2. Sediakan gunting n kabus.. blh pakai polisteren bentuk segiempat or bentuk love ker.. ikut la mana yg korang suka.. pastu kertas crepe.. apa2 kertas yg korang rasa lawa pun ok..

3. Balut polistren tu dgn kertas td.. balut bhgn depan je cukup.. jgn bazirkan diri balut semua yer.. Amik kuntum2 bunga tu.. aku wat cara senang dgn letak gam uhu kt bhgn bunga tu..

4. Pastu cucuk je kat polistren td..


5. Oppss.. lupa nak buat cangkuk dia.. ni cara paling simple yg aku terfikir la.. nak buat cangkuk yg segera n mudah.. hikhik..

Ambil dawai.. tak perlu la dawai kasar sgt.. agak2 ok la.. korang tebuk je dr bhgn depan, tebuk utk dua lubang tau.. mcm dlm gmbar tu..

6. pastu pintalkan hujung dawai tu..
boleh buat mcm ni pada mana2 bahagian polistren yg korang rasa dpt kukuhkan kedudukan bunga tu bila kita nak gantung kat dinding nanti.. aku save kan hujung dawai tu panjang sikit.. nnti senang nak gantung..

7. tadaaa... dah siap bunga2 cinta ala aku..
hiasla ikut suka yer.. memula aku selang seli bunga putih n merah, pastu rasa mcm papan catur la pulak.. so aku susun ikut suka aku jer.. so nmpak lebih cantik.. (ikut mata aku larr..) bg yg budget lebih, blh la wat kuntuman bunga tu lagi rapat2, polistren lg besar.. aku budget ciput, jadi aku kembangkn jer kelopak bunga iteww.. hehe.. (yg penting ada gak aku bunga2 cinta cmnie.. )

cdg nak gantung kat pelamin mini yg aku nak DIY sendiri nanti..

p/s: smlm aksi ekstrem menjahit bantal nikah.. haha.. mcmana aku boleh teringat yang aku terror menjahit.. hahah, abis kain itew aku kerjakan dgn begitu tragis sekali..




This entry was posted on Tuesday, November 16, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    anaztasias aira said...

    cantik ! kamu sgt rajin !

  1. ... on November 17, 2010 at 2:44 AM  
  2. cinta said...

    huk huk.. patutla tersedak.. rupa2nya ada org puji.. hehe.. thanks!

  3. ... on November 17, 2010 at 9:58 AM