Kali ni aku nak bincang psl cinta dan kekecewaan... entry jiwang pertama sejak mengandung ni, hehe.. pastinya tiap org pernah rasa kecewa.. rasa frust dalam bcinta.. bagi yg bcinta dgn tak der masalah, bersyukurlah.. mgkn korg dlm golongan beruntung yg terus temui jodoh korg dan tak perlu menangis sbb cinta..

setiap kisah cinta, setiap perkahwinan semuanya bermula dgn satu cerita cinta yg unik.. mgkn ada yg bertemu jodoh sbb keluarga.. ada yg kat pejabat, rakan sekerja.. ada yg bercinta sejak belajar lg..

pastinya setiap prtemuan terjadi dgn adanya kekecewaan.. kenapa??

bila kita jatuh cinta.. terlalu sayangkan seseorg tu, kita harap sgt biarkan cinta ni berkekalan, biarlah dia jodohku, sebolehnya dia la yg kita mahu jd suami, sehidup semati dgn dia.. tapi siapa tahu apa yg bakal terjadi kan?? esok atau lusa mgkn perasaan tu dah berubah?? tapi kenapa harus kecewa??

aduhhhh..

sakit.. mmg sakit bila putus cinta bila separuh nyawa menyayangi seseorg.. terasa mcm tak blh nak bernafas.. terasa mcm hati direntap secara paksa.. terasa mcm semua org menunding jari menyalahkan diri kita yg kalah dlm memiliki cinta..

teringat masa aku kecewa dulu.. bila aku terlalu sygkan kekasih pertama aku.. 7tahun aku bercinta dgn dia.. terlalu ralat dalam hati ni.. terasa mcm tak cukup ke usaha aku selama ni.. tak cukup ker rasa cinta yg aku rasa ni.. boleh ke aku jatuh cinta lagi??

tapi hakikatnya cinta perlu dua jiwa utk bersatu.. perlu kesungguhan dua pihak utk berjaya.. mgkn bukan jodoh kami.. tapi dlm hati siapa yg tahu.. bila memandang dia dari jauh, memandang dia dgn kebahagiaan yg dia miliki.. hati ralat, hati sedih.. tapi cinta tu bukan milik aku.. hidup perlu diteruskan utk miliki kebahagiaan yg pasti..

ermmmmm... cinta tu tamak.. tapi cinta tu ingin memiliki...!

byk kisah cinta yg aku dgar dr kawan2.. menangislah kawan.. menangis bila kau tak dapat miliki cinta yg kau idamkan.. tapi kemudian bangkitlah dalam perjuangan mu..

kadang2 diri juga salah.. ada juga kesilapan yg kita lakukan yg membuat perpisahan terjadi.. tapi biarlah.. jgn menangis meratapi kisah yg lalu.. hidup utk hari yg mendatang.. kisah lepas jadikan kenangan, jadikan panduan utk tak buat kesilapan yg sama..

setiap apa yg Allah beri dan tiap apa yg Allah ambil dari kita bersebab.. mungkin itu yg terbaik yg kita miliki..

dan yg pastinya bila sampai masa itu, pastinya kau akan tersenyum dgn inai merah di jari.. bersyukur dgn kurniaan illahi pada cinta yang ikhlas kau miliki.. dgn rindu yg trbalas, dgn tangan yang bisa menyambut bila kau jatuh..

dan itu la rahmat dari sebuah kekecewaan.. carilah dgn petunjuk dari Allah, berdoa la supaya muncul insan yg bisa membahagiakan kau sepenuh jiwanya.. dan pastinya saat itu kau pasti miliki.. kali ini dgn indahnya rahmat dari lafaz ijab dan kabul..


love u abang... happy 11months anniversary...


Start aku disahkan mengandung oleh doktor, aku terus ajak en.suami g beli supplement utk ibu mengandung ni.. risau kalau terlewat mkn ubat nnti baby tak berkembang dgn sihat.. utk awal trimester ni mmg agak 'fragile' utk ibu2 mengandung n fetus yg baru nak membesar.. kalau tak cukup nutrisi, xdptla nk membesar dgn baik..

jadi aku start mkn ubat supplement ni dr 4 weeks prgnant.. (eh, aku baca kan, kalau kita dpt detect prgnant ni awal maknanya maybe anak tu anak lelaki, sbb since aku rasa aku prgnant, maybe time tu dlm 2weeks kot, aku dh rasa something pd badan aku yg berbeza.. perut bila tekan dh rasa mengeras)

balik pd cerita asal...

1st aku beli susu mengandung.. aku pilih brand anmum materna sbb tu jer yg quite murah banding susu lain.. heheh.. (bukan ibu budget yer utk baby ibu cuma ibu kena budget beli vitamin lain ni.. ).. aku xde prblem minum susu ni, tp aku plg suka minum susu fresh marigold yg dlm kotak tu.. tp bila survey mcm xde pun tulis ada acid folic.. so kena amik susu tepung gak la kan..

pernah try susu brand lain sbb kononnya nak pelbagaikn rasa la.. ada try anmum materna rasa cokelat tp pastu akak aku kata nnti anak ko gelap karang kalo minum air cokelat.. heheh (family aku mix chinese so sume cerah2 la).. so aku stop minum yg rasa coklat, amik rasa biasa2 jer.. minum susu brand lain, yg xbestnya rasa terlalu manis n bila kacau kat air panas, berketul2.. yarrrkkk, 1st time aku rasa loya minum susu..

jadi stick to anmum materna rasa biasa je la yer.. bancuh dgn air sejuk pun cepat jer larut.. tu yg aku suka susu anmum ni.. sbb kdg2 aku suka minum susu sejuk.. =)

2nd aku amik obimin.. memula sbb doc suggest amik obimin masa memula checkup ngandung.. so aku amalkn amik obimin smpai la skrg ni.. tp ada certain org kata obimin ni nak stop mkn pun blh sbb dh lebih 12mggu.. ntah ek.. sbb obimin ni murah jer jd aku still makan.. then aku tnya gak kat nurse tu, perlu ker mkn acid folic lg yer? bila nurse kata perlu so misi aku seterusnya cari acid folic kat farmasi.. sbb time ni aku tak rasa nak wat buku merah kat klinik kerajaan lagi so aku kena cari alternative utk acid folic kat farmasi la dulu (masa 1st time g klinik dlm 4weeks prgnant)..

3rd aku amik eberet folic.. eberet folic ni bagus utk ibu mengandung yg mgandung twin ker.. atau yg ada masalah hb rendah.. tp since aku takde prblem hb ni, tp aku ada mslh diabetes.. ikut kajian kes aku, bagus gak utk prgnant lady with diabetes sbb kandungan vitamin dia ni agak tinggi so bagus la.. sbb ibu mengandung yg mslh diabetes ni perlu lebih vitamin n eberet ni ada iron yg bantu penyerapan acid folic dgn bagus..

pil eberet tu yg color merah gelap.. yg pink tu obimin.. yg warna kuning tu neurogain..

tapi mkn eberet ni ada kesan sampingan la.. cthnya kencing tu akan jd color kuning sgt2.. n kita nyer erk erk tu (tahi ler) akan jd color itam.. tp kesan ni normal la.. maybe dr tindakbalas vitamin n iron tu kot.. jd kalau aku nak kena g klinik kesihatan utk checkup yg memerlukan aku amik ujian air kencing, aku xmkn eberet folic ni, skip rutin kejap sbb xnak kencing kuning sgt.. nnti takut nurse suspect aku kena kencing kotor pulak.. hehehe.. xmo xmo..

eberet folic ni harga plg murah aku dpt kat farmasi rm22.. ada yg kata smpai rm50.. ntah kat mana ntah diaorg beli, aku beli murah jer.. sbb murah aku still amalkn mkn smpai la la ni.. lgpun aku rasa ok jer dgn perut aku ni..

cuma kekadang tu bila aku amik time pagi, perut terus rasa memulas n sakit yg amat sgt.. huhuhu.. 1st time aku rasa cuak giler tau.. yelah mana tau kalo ada pe2 dgn baby ker.. pastu pastu.. heheh.. aku pun g lunch dgn en.suami, terus perut yg sakit tu jd lega giler.. jd sediakan la biskut ke atau mknn dlm beg anda yer.. pas mkn jer terus ok.. agaknya aku xleh mkn pil tu kalo perut kosong.. kena byk minum air gak tau..

4rd aku makan neurogain fb.. ni bagus utk perkembangan otak bayi.. aku amalkn mkn neurogain ni baru jer lagi.. kira sesuai la mkn skrg.. org kata start dr 4months prgnant.. bagusnya mkn neurogain ni utk otak baby jd cergas.. kiranya nnti baby akan mudah pick up la apa yg kita ajar.. ada testimoni yg aku baca kata anak dia cpt membaca n cpt bjln sbb dia amalkn amik neurogain ni dr sejak mengandung lagi.. neurogain ni kira mcm minyak ikan la, ada dha n vitamin yg len2.. (sila google sendiri yer.. hehe)

mulanya aku ingat nk mkn scott emulsion jer sbb neurogain ni blh tahan mahal harga dia.. minyak ikan gak kan.. 30capsules utk mkn sbln la, sehari sebiji jer.. tapi bila google, ada yg kata scott emulsion ni lebih sesuai utk kanak2 bkn utk baby dlm kandungan sbb ada vitamin A n D yg tak larut dlm air.. lebih kurang la gitu.. so aku rasa stick to neurogain la (neurogain ni kapsul minyak ikan yg specially design utk ibu mengandung n yg breastfeeeding).. xpe yer baby ibu try saving tetiap bulan utk pastikan sume supplement utk baby cukup..

5nd aku amik homeophatic capsules (ala, yg mcm examo tu).. kononnya dpt cergaskan otak baby.. ni sbb aku dpt free jer jd aku abiskan la stok free aku.. hehe.. akak aku yg bagi.. kalo abis rsnya xmo amik lg, aku nak mkn jus kurma jer..

6nd aku amik jus kurma n buah tin, nama dia jus hidayah.. aku survey kat kedai jamu.. mmg cadang nak amik jus kurma sbb member kata bagus utk otak baby.. asalkn bagus utk otak baby, aku try cari.. yelah, ibu kena usaha kalau nak dpt baby yg cergas n cerdik.. ada byk brand jus kurma ni.. jus kurma ni bagus gak utk ibu mengandung yg ada diabetes mcm aku ni.. blh kurangkn paras gula dlm darah la..

so aku survey satu2 jus kurma kat kedai tu.. memula nak beli jus tok guru tp tgk kandungan gula blh tahan tinggi.. yg jenis lain pun sama.. bila tgk jus kurma hidayah ni, sugar free n ada tulis sesuai utk ibu mengandung, so aku pun beli la.. harga dlm rm23 jer.. kat kotak tulis rm25.90.. kat mingguan wanita pun ada iklan jus hidayah ni..

ubat2 yg klinik bagi cth mcm pil iron, aicd folic n vitamin B complex tu aku tak makan.. sbb kat dalam eberet folic n obimin dah lengkap sume tu..


ubat2 klinik ni aku standby kat dlm beg gak.. mana tau kalau supplement lain dah abis, ni kira alternative gak la..


tapi bila nurse tanya ubat dah abis belum, aku kata la belum.. heheh.. kalau tanya kat doc kat klinik swasta tempat aku scan tu, doc kata blh amik vitamin kat farmasi jer, yg penting baby cukup vitamin n acid folid, iron pun penting gak..

ermmm... rasanya tu je la supplement yg aku amik.. harap2 blh kekalkn kerajinan memakan sume ubat2 ni.. hehe.. rajin tu yg penting..

utk baby ibu, ibu cuma dptkn yg terbaik yer.. sbb ibu n ayah syg sgt dgn baby.. =)


Dari sejak kecik lagi aku suka bela arnab.. dulu masa kecik2 pernah bela arnab ni sampai la aku darjah satu.. comey sgt..

pastu bila aku dah tak hiraukn rabbit aku ni.. mgkn sbb aku makin dewasa.. cheewaahhh.. abg aku sembelih jer rabbit tu..

aku suka arnab tp aku tak suka kucing.. aku takut dgn kucing.. kalau kucing dan aku dlm satu bilik, aku yg naik atas meja rsnya.. bila kucing meleset tepi kaki, blh buat aku melompat dgn extreme.. en.suami la yg risau lebih2 lagi time aku ngandung ni.. (mau tak risau bila tgk aku yg mengandung ni terlompat bila ada kucing dtg meleset2..)

dlm bln 4 lps aku bela sepasang rabbit yg aku bg nama chaca n chiki.. color putih tompok2 coklat.. baka biasa jer tp bulu dia tebal.. sedap bila pegang..

ikutkan aku ada dua sebab aku pilih rabbit.. pertama sbb aku mmg suka arnab.. aku rasa arnab ni sgt comel, taik dia bulat2 pun aku rs comel.. hahaha..

keduanya, time tu aku tgh usaha nak mengandung, ikutkan kwn2 aku n pemerhatian aku, kalau kita pelihara rabbit, insyaallah ada rezeki, murah rezeki kita nak dpt zuriat.. n kwn2 aku yg pelihara rabbit, tak smpai setahun dah dpt berita baik.. tapi ada yg kata jgn pelihara kucing sbb kucing kurang 'luck' utk pregnant.. hehe.. jgn percaya sgt ek..

rabbit ni tempoh matang dia dalam 4bulan la.. aku pelihara dia masa tu baru sebulan aku rasa.. comey2 je lagi.. aku belikan sangkar besi (eh, bkn aku beli, mak aku yg bagi hadiah..).. bulan lepas chaca utk kali pertama dah lahirkan baby rabbit.. ada 2 baby rabbit tp sebab lambat asingkan dr chiki, sekor dah kena makan.. tinggal lg sekor.. so skrg dah sebulan n bulu dia best sgt tau.. color putih..

rabbit ni pula tempoh subur dia 24 jam lepas dia melahirkan.. jd maknanya slps 24jam melahirkan anak, baby rabbit ni dah blh mengandung semula.. n tempoh mengandung ialah 30 hari, atau sebulan la..

semalam terkejut betul aku bila mak aku bgtau yg rabbit aku, si chaca ni melahirkan lagi.. kali ni ada 6ekor baby rabbit yg kecik2.. jauh beza dgn saiz akak dia yg dh umur sebulan tu time baby dulu.. mgkn sbb ni ada 6ekor jd saiz kecik2.. happy sgt2 tgk baby rabbit yg sihat2 mlm td.. aku slalu borak2 dgn arnab aku ni.. aku dh siap pesan jgn malas menyusukan baby tau..

tapi pagi ni sedih sgt bila 5ekor baby rabbit dah mati.. ermmmm.. mgkn tak cukup menyusu, ataupun lemah sgt sbb badan dia kecik2 jer.. aku sedih tau..

pastu tghari ni sekor lg baby rabbit yg tinggal tu pun mati gak.. sedih sgt smpai aku menangis teresak2 ni.. hari ni aku dh ckp kat en.suami nk masuk opis lmbt sikit.. so aku call dia smbil nangis2 bgtau sume baby rabbit dah mati.. sedih tau..

ntahla sejak mengandung ni rs sensitif sgt..

dulu pun aku bela ikan dlm akuarium.. ikan kecik2 jer.. tp aku suka tgk ikan tu berenang2.. pastu bila aku cuti balik kmpung hjg mggu, sume ikan2 aku mati.. aku sedih.. pun aku nangis gak..

pastu aku pernah bela udang.. dalam 4inci la.. aku beli kat kedai akuarium.. ada sepasang.. pastu pun mati gak sbb aku udang2 tu bergaduh smpai sepit dia putus.. pun aku nangis gak..

ermmm...

mak kata, tak payah la sedih2 psl rabbit tu, yg penting jaga kandungan kau sendiri tu.. cukupla rabbit yg 3ekor tu..

en.suami pula kata.. ayg jgn sedih2.. nnti Allah bagi rezeki yg lebih baik..

yelah yelah.. hidup kena diteruskan.. baby rabbit sume, saya syg kamu sume.. tapi bkn rezeki kita nak kenal2 kan.. baru smlm fikir nak letak nama apa utk korang.. hari ni dah xde..

sssooobbb soobbb... sedihhh...!!


sambungan kisah sedih mengenai diabetes aku tu tadi.. huhuhuhu..

so aku kena la buat ujian bsp ni.. nurse dah bg tarikh.. kena g klinik kesihatan desa tempat aku daftar buku merah tu la utk wat ujian bsp ni.. bsp ni maknanya dia blood sugar profile.. so mcm kena wat profil darah la.. tiap pukul 8pagi, 11.30pagi, 4.30ptg n 8.30mlm aku kena g klinik desa tu utk test darah.. test darah yg cucuk kat hjg jari tu.. utk check tahap gula dlm darah aku normal ke tak..

utk 1st test pkul 8pagi tu, aku nyer test agak tinggi jd awal2 lg aku dah kantoi test bsp... huuuuhhh, sedihhh.. utk test seterusnya tahap darah aku normal jer jd nurse kata kena ulang semula test bsp belah pagi jer..

bila test lagi yg belah pagi tu dlm pkl 8pg, result bsp aku masih lg tinggi (confirm la aku nyer darah tak normal).. so aku kena jumpa doktor kat hospital pagi tu gak utk checkup lg..

balik umah, en.suami blm pegi keje lagi.. aku terus masuk bilik.. mood sgt sedih time ni.. yelah, aku rasa mcm down sgt time ni.. aku dah puasa, aku tak mkn nasi, aku minum air masak byk2.. nape result darah tinggi lagi.. aku nangis smpai mata bengkak2.. en.suami la jd mangsa kena pujuk isteri manja dia ni..

nangis tahap tersedu2 dah ni.. sedih tau.. yelah ni kan 1st time aku mengandung.. aku syg kat kandungan aku ni, tp kalau aku ada kencing manis cmner pula.. astaqfirullah, aku mcm salahkan aku mengandung aku dpt sakit diabetes.. maafkn ibu yer.. ibu syg baby tau..

en.suami pandai pujuk aku dgn lawak separa bijak dia.. hehehe.. yelah yelah.. ibu sg baby jd ibu kena sabar.. ibu kena lahirkan baby yg sihat.. jd ibu kena la ikut ckp nurse, ikut ckp doktor..

so hari tu, en.suami kena temankn lg isteri manja dia ni g checkup (mengada2 je ni, padahal leh je drive kete sendiri tp nak gak en.suami temankn..)

paling boring bila kena tunggu giliran kat klinik ni.. penat betul.. membebel la juga aku.. kalo test darah pun blh dpt tekanan darah mcm ni kalo menunggu giliran sampai berjam2.. doktor ada sorg.. pesakit berpuluh org.. huuuuhhh la lagi..

pas 3jam baru settle urusan kat klinik kesihatan ni.. aku kena tunggu appoinment utk jumpa doktor pakar.. mgkn utk panduan cara pemakanan aku takpun aku kena amik ubat diabetes time ngandung ni.. ntahla, bila fikir rasa pening kepala la pula.. aku cuma harap, aku dpt tempuhi tempoh2 mengandung ni dgn sabar n sihat.. apa2 pun utk kebaikan baby, aku cuba hadapinya dgn tabah..

insyaallah doakan sumenya selamat yer.. utk baby ibu sanggup buat apa jer.. happy tau bila scan time 12mggu lepas, nmpak baby gerak2 dlm rahim.. dh nmpak kaki n tangan dia.. kaki dia tendang2.. kecik lg jd mmg tak rasala.. tp bila tgk kat scan tu, rs happy sgt.. ada baby dlm perut ni yg berusaha utk hidup.. ermmm, jd ibu pun kena usaha utk pastikan baby ibu sihat


ni bukan gmbr scan baby aku.. ni dr google jer.. tp lebih kurang la time ni 12w4d

en.suami senyum2 pas balik klinik teman aku g scan tu.. gelak2 sendiri, dia kata happy tgk baby sihat n tendang2 mcm tu kat dlm scan td, mcm budak nakal.. bila aku tgk senyuman en.suami, aku pun rasa bahagia sgt.. terasa tak sabar nak lengkapkn kehidupan kami dgn cahaya mata yg sihat..

utk baby n suami yg aku sgt syg.. insyaallah, ibu cuba sabar hadapi tempoh mengandung ni yer..


last 2 week aku wat check up n minum air gula utk 1st time.. muka confident giler ni, yelah, selama ni ikut aku manalah aku ada apa2 prblem ker.. sume aku makan.. sume ok jer dgn selera perut baby ni (selera baby konon.. heheh)

ikut sejarah family, mak dgn abah mmg ada kencing manis so aku wajib la wat ujian minum air gula ni.. seperti biasa aku begitu best dgn idea 'org mgandung blh minta mkn best2'.. hehehh.. yelah sejak mengandung ni, en.suami begitu memanjakan aku.. nak apa jer pun blh dpt.. jd aku pun makan je la apa yg terlintas kat kepala ni..

sebelum minum air gula kena puasa dulu.. so dari pukul 10mlm xleh mkn apa2.. tp blh minum air masak.. eh, betul ke ek??

susah gak kena test2 ni.. smpai klinik awal pagi la.. kronologi minum air gula.. cuba kira berapa lama tempoh menunggu aku tu.. huuuuhhh, time menunggu ni rasa kalo aku kaya aku nak doktor yg dtg checkup aku kat umah jer.. hehehe

1) amik nombor
2) tggu giliran kena panggil ke bilik kesihatan wanita mengandung..
3) pastu kena timbang berat n amik tekanan darah..
4) tunggu la lagi..
5) dapat kertas putih (mcm borg kesihatan la), kena g makmal
6) kena wat test air kencing
7) tunggu la lagi dpn makmal tu
8) kena test darah n ujian tahap hemoglobin darah
9) g balik kat klinik kesihatan mengandung td
10) minum air gula (tgk jam pkul brp, xleh minum n mkn dlm 2jam)
11) kena amik darah satu tabung uji kecik...
12) kena g klinik gigi utk pemeriksaan gigi
13) tggu giliran kat klinik gigi
14) masuk periksa gigi
15) balik semula kat klinik mengandung
16) tunggu la lagi sambil main game n berangan2
17) cukup 2 jam menunggu dgn bosannya, kena g makmal semula
18) kena wat ujian air kencing
19) tunggu la lagi
20) wat ujian darah lagi
21) dpt result... aduhhhh... kencing manis tinggi la pula..
22) kena g klinik mengandung lagi..
23) nurse yg tak prihatin mula soksek sbb kencing manis aku tinggi (belasah gak sekor2 ni)
24) kena g jmpa doktor sbb tahap gula dlm air kencing tinggi
25) tunggu la lagi giliran masuk bilik doktor
26) doktor check perut, check ketinggian rahim n dgar kalo baby dah ada degupan jantung
27) amik semula buku merah, kena g klinik mengandung semula
28) kena g amik darah satu tabung uji kecik lg..
29) nurse kata kena buat ujian bsp utk kencing manis (nnti aku terangkan apa la ujian bsp ni)
30) akhirnya dah boleh balik... huuuuhhh, lama giler...!! dari pukul 7.30 pagi sampai pkul 12.30 tghari..

ermmm.. kesimpulannya aku ada diabetes melitus..maknanya sejenis gangguan atau ketidakaturan yang menghalang badan daripada menggunakan makanan dgn berkesan. biasanya wanita mengandung yg mempunyai sejarah family ada kencing manis berpeluang dpt diabetes ni.. sbb wanita mengandung de kuarkn hormon yg mgkn menghalang percernaan makanan dgn baik..

Ni hasil dr en.google:
Gestational Diabetes Mellitus (GDM) ialah masalah kencing manis atau gangguan penyerapan gula yg terjadi di kalangan ibu mengandung.

Keadaan nie berlaku disebabkan olehpe
rubahan hormon yg berlaku di dlm tubuh ibu mengandung..di mana peningkatan hormon2 lain telah mengganggu kecekapan fungsi hormon insulin..& menyebabkan insulin gagal mengawal gula dlm darah ke tahap yg normal...

(INFO: insulin ialah hormon yg bertanggungjawab mengawal aras gula dlm darah secara semulajadi)

So..itu la sebabnya semasa mengandung sesetengah ibu mmpunyai gula darah yg tinggi walaupun corak pemakanannya tiada yg berbeza berbanding sebelum pregnant..!!


-------------------

ikut kajian aku, dalam tiap kelahiran (bg stp pompuan yg ada anak la), mgkn ada satu atau dua kelahiran yg mengalami diabetes ni.. mcm akak aku time ngandung anak ketiga ada kencing manis, ke empat n kelima xde pula..

jadi secara automatiknya aku kena la kawal cara pemakanan aku, kena kurang karbohidrat n mknn bergula.. huhuhuhu... bunyi yg sgt menyeksakan bg jiwa dan raga aku..

en.suami yg temankn aku g checkup dah sedia maklum dgn muka aku yg moody giler ni..
"ayg syg baby tak? ayg nak baby tak?"

"mestilah syg.. "

"jd ayg kena la sabar, xpela tahu awal2, nnti blh jaga makan, nak baby sihat kan.."

ermmm.. yelah yelah. disebabkan ibu syg sgt pd baby, ibu sanggup berkorban utk kesihatan baby ibu ni.. janji bila besar nnti kena belikan ibu mknn sedap2 tau..

smbg next entry utk kronologi diabetes melitus aku ni.. hohhohoho.. sape kata mengandung leh mkn best2?.. eh eh, tu aku yg kata daaa... hehehe...


Dah lama planning nak pegi langkawi utk honeymoon lagi dgn en.suami.. dulu sblm kawin dah planning nak g honeymoon kat langkawi.. nak sewa chalet tepi pantai, jd blh jln2 tepi pantai sambil menikmati permandangan matahari terbenam.. romantic kan??

Disebabkan angan2 aku tak kesampaian (pas kawin honeymoon kat port Dickson jer sbb budget kawin dah lari..hehe) so aku dgn rajinnya selalu survey web airasia n fireflyz utk cari tiket murah.. airasia selalu tiap hari jumaat ada offer tiket murah tau.. so dalam bulan 4 lepas aku berjaya beli tiket flight fireflyz pegi langkawi.. murah giler, dua org pegi balik cuma 76 hinggit jer.. murah sesangat kan.. pastu dgn confidentnya aku pun dah bayar penginapan 3hari2malam utk resort tepi pantai.. yg kuar2 bilik jer dah rasa pasir pantai, dari dlm bilik dah nmpak laut.. dalam rm300++ la.. beli dari agoda.com.. since dah 2kali aku guna agoda ni, perkhidmatan ok n dpt bilik dgn harga jauh lebih murah dr direct booking kat resort tu sendiri.. cuma tinggal kereta sewa jer aku belum booking lg..

Problemnya skrg??

Ermmm… dalam bulan 8 lepas baru aku tahu aku dah mengandung.. jadinya camner dgn planning aku nak pegi langkawi ni?? Family dah mula bising2, kata kandungan pertama kena berjaga2.. tak boleh naik flight la.. xboleh la nak pegi naik bot2 tu.. ermmm, mmg la dulu aku plnng gak nak g pulau dayang bunting tu, kan org kata kalo mandi2 kat situ, insyaallah ada rezeki mengandung.. hehe.. tp dah berbadan dua ni rasanya utk island trip kena cancel la.. kalau en.suami nak pegi, kena la dia g sorg2..

Aku dah survey kat internet, boleh ker pregnant lady naik flight.. ikutkan kajian google aku, time aku g langkawi nnti aku dah 5bulan pregnant.. after 7months mmg tak digalakkan naik flight.. tapi kalau semester kedua jarang yg ada prblem.. tapi berbaloi ker aku amik risk nak pegi gak langkawi tu yer? Aduhhh, pening kepala nak fikir.. rasa dlm hati nak pegi gak.. shopping2 coklat ker.. tapi bila org le takut2kn aku dgn risiko sbb aku pregnant, aku rs berbelah bagi pula..

Cadangnya trip pegi langkawi ni utk celebrate 1st anniversary perkahwinan kami.. duit resort dah bayar, angan2 shopping pun dah planning lama dah.. ermmm, nak cancel rasa sayang sgt.. tapi aku lg sayang baby dlm perut ni.. aduhh, baby ibu ok tak kalau ibu nak g langkawi.. baby jgnla byk ragam.. baby blh makan coklat byk2 tau.. jadi baby bagi la ibu pegi langkawi yer.. ibu nak sangat2 pegi langkawi dgn ayah..

Eh.. kalau pregnant blh naik kete kabel ker??

Minggu ni nak g checkup doktor, nak tanya la pasal travel naik flight ni.. pegi langkawi naik flight dalam 75minit la.. bukannya travel g oversea yg berjam2 tu.. doa2 la sume dpermudahkan.. aku risau sbb ni kandungan pertama aku.. tapi rsnya kandungan aku ni tak byk ragam.. sume yg aku mkn baby terima jer.. hehe.. bagus tul baby ibu ni.. semoga Allah permudahkan kandungan aku dan selamatkan kandungan aku dari bahaya dan penyakit..

Next year.. aku nak planning g sabah la.. =)


Alhamdulillah, sepanjang mengandung baru bape minggu ni aku xde prblem apa2.. xde la sakit peyut ker, atau alahan yg pelik2.. cuma mmg rasa sgt2 lemah n asik nak tido jer.. eh, tu bukan semulajadi ker? heheh..

Aku belum wat buku merah lagi sbb rasanya nak buat tgh bln depan la.. baby pun dah besar sikit.. hari tu scan belum nampak baby lg tp dah ada kantung baby.. n alhamdulillah doc kata kantung tu nmpak cantik tertanam kat rahim.. normalnya blh nmpak baby dalam usia 12minggu.. ermmm.. tengoklah, nnti nak g scan lagi.. tapi org kata scan byk2 xleh kan?

tapi rasanya after 12minggu aku kena gak scan utk make sure baby developed dgn baik.. then dlm 5-6bln scan lagi.. ni kalau nak tau jantina baby.. n pastu bila nak dkat bsalin.. rsnya la..

time raya lepas, bila layan org beraya, ada la yg tanya bila nak bersalin???... en.suami dh gelak2.. yelah, ngandung baru bape minggu, perut aku dh besar mcm org ngandung 4bln.. hohhoho... pastu aku make sure aku tak kuar layan tetamu pakai kain batik jer.. hahahah..

time scan hari tu, aku wat soklan sengal kat doc..
"Nape perut saya ni nampak besar sgt ek??.."
Doc tu senyum pastu jawab.."Lemak perut ni tebal (smbil tunjuk kat screen mesin scan tu), sbb tu bila puan mengandung lemak tu yg naik lebih dulu.."

hehehhehe.. yelah yelah... saya ada lemak tebal!!!

kain2 baju kurung dah mula rasa sendat.. nak start pakai maxi mengandung rs awal sgt pula.. nnti timbul spekulasi aku dah ngandung 4bulan pula.. xmo xmo.. mula la geledah gerobok lama cari baju yang beso2.. g keje pun pakai jubah.. rs selesa bila xde tekanan kat bhgn perut ni..

dulu fikir gak, iskhhh time raya ni mesti org sibuk tanya dah berisi ke belum... bila nak dpt baby la.. tapi... tapi..

time aku ngandung ni xde pula makcik2 nak bertanya.. hohohoho.. (excited sbenarnya bila dah pregnant ni.. rasa tak percaya tgh produced baby dlm peyut ni..)

skrg ni tgh fikir nak wat buku merah kat klinik mana.. klinik desa jer bleh ker yer? kalo blh aku nak g klinik yg tak ramai org sbb malas nak tunggu lelama.. skrg ni pun sibuk layan blog2 ibu mengandung, blog baby2.. best pula tgk org yg dpt baby kembar.. doc kata nak tau kembar ke tak, next appoinment...

apa2 pun harap kandungan aku selamat.. semoga Allah beri aku peluang utk jadi ibu yang baik utk anak aku ni.. insyaAllah..


Aduhhh, tetiba rasa terliur bila teringat durian pancake kat sweetchat.. sedapnya.. durian pancake cecah coklat.. nyummm nyummm.. dulu masa duk kl, mmg tiap mggu time lepak g midvalley atau mines sure singgah sweetchat mkn durian pancake.. sedap, creamy, nyummy, n mahal gak la.. hehe.. tp best..

ingat lagi aku siap kumpul cop n kupon bila mkn kat situ.. tiap kali makan nnti dpt cop.. cukup berapa cop dpt la free dishes.. tiap bulan ada discount utk certain dishes.. aduhh, sedapnyer... terliur la pulak... hehe

tiap kali dpt gaji, atau tiap kali kitaorg kenkawan opis menapau sorg akak ni, dptlah kitaorg mkn free kat sweetchat ni..

harga mmg quite mahal la tp sesekali best gak mkn durian pancake ni.. iskhhh, bila la aku nak g kl ni, mau ajak en.suami singgah g mines cari outlet sweetchat ni..


nak survey2 la.. mana tau ada org jual kat batu pahat ni.. durian pancake ni sedap mkn time dia sejuk.. eh, secret recipe ada jual kek durian kan?? ermmm, eh aku leh mkn durian ker??

arrggghhh... sedapppnyaaa.... naaaaakkkkkkkk!!!!!!



Sangat best bila mengandung...!!

Kenapa?

Mestilah sebabnya boleh jd 'mem besar'... hahha.. tp paling penting harapan dapat lahirkan zuriat yg sihat utk suami dan menambah cucu utk keluarga kami..

Tapi terasa trimester pertama ni masa yg sgt2 buat aku risau.. yelah, ramai yg pesan kena jaga diri baik2.. jgn lasak2.. jgn wat keje berat.. huhuhu.. even aku taklah rajin sgt wat keje.. haha, tapi kena la pastikan kandungan aku selamat dan membesar dgn sihat dan kuat..

tiap hari aku check perkembangan perut aku.. huuuh makin comel rasanya.. even baru jer mengandung.. ke sbb peyut aku mmg sedia ada comel..

tp disebabkan ada fetus yg membesar dlm perut ni, buat aku rasa sgt2 bahagia bila membelai perut yg buncit ni.. (kira bukan feeling tension la bila pegang perut buncit sbb gemuk dulu.. hahahh).. walaupun aku rasa 70% kebuncitan tu dtg dr lemak aku sendiri.. tp aku tetap happy..

sekarang aku amalkn amik vitamin obimin yg doktor bagi..

then makan acid folic eberet folic 500 dari Abbot.. harga mahal sikit dari acid folic biasa tu tapi bagusnya dia ada Vit C, B-Complex, Iron n acid folic 800mcg.. kira sume ada dlm tablet ni.. sehari sebiji jer.. bagus utk ibu mengandung yg ada mslh kurang darah.. since aku penah ada tekanan darah rendah so acid folic ni sesuai la utk aku.. cume dia ada kesan dr segi najis tu warna jd gelap n maybe tmbah loya2 tu la.. tapi kalau baik utk baby, ibu tak kisah la.. =)
p/s: acid folic ni pun bagus utk sesape yg merancang utk mengandung...

pastu setiap 2x sehari aku minum Anmum Materna.. masa sahur n masa berbuka.. kalo rajin aku minum susu gak sebelum tido.. semangat betul jadi ibu mengandung ni.. insyaallah aku cuba yg terbaik utk baby yg aku kandungkn ni..


Aku beli susu anmum kotak kecik jer dulu.. nak test rasa ok ke tak.. kalo ok baru nk beli tin besar.. ingat nak try susu ibu mengandung lain gak.. enfamama mcm best jer..

alhamdulillah aku belum start lagi alami apa2 alahan.. alahan 'manja' terlebih tu bleh ker? heheh.. ikut sejarah family aku, akak2 aku mengandung xde alahan pun.. relax jer.. xde muntah2 ker.. alih2 peyut dh besar.. harap2 baby tak byk meragam la yer..

doakan sume nya selamat.. kandungan ibu kena kuat tau.. sbb sume syg baby.. ibu n ayah pun syg baby..

lambatnya masa berlalu.. next sept nk scan lg utk tengok perkembangan baby.. harap2 kali ni dh nmpak baby.. risau selagi doctor tak ckp baby kat rahim ni ok..





Dah lama kan aku tak update blog.. ermmm, xlah busy sgt pun, cuma rasa boring jer bila xde apa nk citer.. hahah, blh ek cm gitu..

Alhamdulillah, dah 8bulan kami kawin.. rasa mcm kejap jer.. dulu tetiap bulan bila 12hb aku mesti ingat nk wish kat en.suami, selamat ulangtahun ke sebulan.. ke 2 bulan.. ke 3 bulan.. then bila smpai bulan ke 6.. hehe, aku dh terlupa.. boleh bila dah 15hb baru aku teringat.. samala smpai bulan ke 8 ni.. terlupa langsung.. hohoho..

setiap psgn mmg nak kan cahayamata.. betul, aku rasa sedih sgt bila dgar kenkawan yg kawin dah mengandung.. niece yg baru kawin pun dh mengandung... sayu tau hati bila org tanya, "kau bila lagi..?".. errmmm, lagi la bila badan aku yg naik mendadak pas kawin ni.. (tp aku rasa aku slim.. diaorg tu sajer jer tu.. hehe)..

lepas kawin period aku dh tak teratur.. since uruskn hal wedding last year la mula period lambat.. ada tu yg cepat, ada cycle smpai 40days baru period.. agak susah nk tentukan waktu subur.. punya penat nak google cara2 nak tentukan waktu subur la.. nak tingkatkn kesuburan la.. since aku dah cecah 30thn julai lepas (wat aku lebih pressure)..

aku pressure sgt. sbb tu aku xde mood nak update blog.. hahah..

last week aku g klinik.. buat ultrasound.. disebabkan tiap kali test upt -ve n dah masuk 3 bulan aku tak period, so aku tekad la.. mana tau upt xleh check ke kan.. mana tahu ultrasound leh nmpak kalo aku mengandung ker..

ermmm, sedih sgt bila doktor tu acuh tak acuh jer dgn prblem aku.. memula aku dah ckp,

"doc saya dah 3bulan tak period.. last 2weeks sy dh buat upt tp result -ve, jd saya nak buat check ultrasound"

"ok.. puan baring kat katil sebelah.."
"ermmm.. takde apa2 ni, puan tak mengandung.. rahim ok, xde apa2 ketumbuhan.."
"biasalah tak period, kwn sy setahun pun tak dtg bulan.. ok, xde apa2 lagi kan.. "

hhuuuuhhhh, geram betul aku.. yelah kalau dia tahu aku tak period, n mgkn masalah hormon, bagilah nasihat yg membina.. doktor tu tak tanya samada ni 1st pregnant aku ker.. offer utk test upt pun tak.. sbb aku bgtau last 2week aku test -ve.. test ultrasound tak sampai 1minit.. frust giler aku.. sedih tau.. aku baru jer nak tgk screen tu.. yelah mana tau aku nmpak apa2 ker? baby aku tgh lambai2 tgn kat aku ker..

then aku pun balik dgn muka tak puas hati tapi dlm hati redha.. mgkn belum rezeki kami lagi.. selang dua hari lepas tu, aku sesaja beli lg upt test.. entahla, dlm hati aku rs mgkn aku mengandung kot.. sbb aku rs perubahan pd badan aku ni..

bangun sahur pagi tu, aku wat la test.. beli murah2 jer.. sbb dah boring beli test mahal tp negatif.. jd beli rm5.90 je.. =) cari plg murah sekali..

pas dh drop 2-3 titis air kencing kat slaid upt tu, aku kuar la toilet nak siapkn mkn.. then tak smpai 2minute, aku g toilet balik.. nak tgk result upt tu walaupun takde la excited pun.. (sbb dh scan ultrasound hari tu..)

then... aku gosok2 mata aku yg masih mamai2 pas bgn tido ni..
"eh, mcm ada line merah la.. eh eh.."


aku tgk betul2, ada double line tp satu line tu samar2 jer.. tunjuk kat akak aku yg kebetulan sahur kat umah gak, dia kata mmg ada line.. tapi..
"ala, ko beli test murah, tak accurate tu.. "

cehhh, mematikan perasaan berbunga2 aku jer..

ckp dgn mak.. "mak, adik rasa adik mengandung la, wat test +ve td"

dgn cool mak aku kata.."xpela, dah kawin mengandung pun xpe.."
hehhe. ye mak... saya dah kawin la.. ala, mak ni tak excited pun..

sepanjang hari aku tersenyum2 jer.. tido siang smpai termimpi2 yg aku wat test tu mimpi jer..
spjg hari aku pandang jer upt test tu smbil senyum2.. hubby lak xde 3hari ni.. jd xblh la nk tau respon dia..

jd nk double confirm aku beli lg test upt.. mlm td test lagi.. ye ye.. stil ada double line n lebih clear dr smlm.. alhamdulillah, aku dah mengandung...

td aku dh check kat klinik.. xmo g klinik hari tu.. memula doktor tu scan.. ermmm..
"xde nampak apa2 la.. mgkn kandungan puan baru lagi ni.. xpe puan buat test upt dulu yer"

after 'throw small water' n check upt.. beberapa minit kemudian...

"tahniah, puan mengandung.. mgkn usia kandungan dalam 4minggu, masih awal ni sbb tu blm nampak.. saya bagi vitamin.. puan dah boleh start minum susu dan mkn asid folic.. dtg scan semula tgh bulan september nnti yer"

happy! happy! happy sgt2 tau... line double line tu pun lg clear dr atas td.. maknanya fetus dlm rahim aku ni makin membesar n dah kuarkn lebih hormon hcg.. alhamdulillah..

doakan aku yer.. happy sgt2.. syukur sgt Allah bagi nikmat utk aku mengandung.. harap2 kandungan aku selamat dan semuanya dipermudahkan..

en.suami pesan "syg jgn ganas2 tau.. syg suka jln lari2"
aku pun jawab.. "abis tu romantik ganas leh tak?..."
en.suami.. "xleh xleh...jgn lompat2.. jgn jalan laju2.."

saya happy.. doakan yer kandungan ni pun sihat dan selamat...
"ibu syg baby tau.."




Terasa boring pula tengok barang2 kawin g terperap dalam almari bilik ni.. so aku rasa nak buat bisnes sewa menyewa la.. mcm best kan?

ok kat sini aku list down apa yg aku boleh sewakan n harga sewaan..
syarat2 sewa:
1) Sewa dalam masa seminggu jer.. so dalam masa 7 hari brg dh ada semula kat tgn aku la
2) poslaju dibawah tanggungan peminjam
3) deposit diperlukan bagi memastikan barang selamat sampai semula pada aku.. deposit adalah 1/2 harga sewa atau rm5o (yang mana lebih minima la)
4) pastikan anda jujur yer dan cermat.. sila jaga barang sewa dgn sepenuh hati anda sbb aku gunakan sepenuh duit poket aku utk membuat dan membeli brg2 itew..!


Bunga Tangan -rm25 je
Material - Bunga stokin color gold n cream, riben color ijau muda
Deposit - rm12 (deposit ni saya bank-in balik pada u all bila brg dh sampai kat saya..)

Jadi harga sewa= rm25+rm12+rm7 (poslaju) =rm44 (rm12 tu saya pulangkan bila brg dh sampai semula kat saya)
p/s: kos poslaju brg utk hantar kepada saya semula di atas tanggungan pihak anda tau!


Bantal Alas Hantaran - each rm15(big size or small size harga sama yer)

Material - kain satin color gold, manik kristal, riben satin, bantal kekabu
Deposit - kalo sewa sume 9bantal deposit rm50 jer.. (deposit saya pulang bila barang dapat semula kat saya dan dalam keadaan baik..)
Bantal ni ada 2bantal saiz kecik dan 7bantal saiz besar..
saiz dia dalam(jap ek, belum ukur daa)


Layah / Veil - rm30
Deposit: 1/2 harga sewa rm15 jer.. (deposit aku pulang bila dapat balik brg kat aku k n condition brg ok)
Layah ni aku pakai masa akad nikah.. ada dua layah.. lagi satu nanti aku upload k..
Material: kain chiffon cream2 coklat light, ada beaded color gold


ada lagi brg2 nak sewakan.. nnti aku update lagi.. nak sewakan sangkar hantaran aku gak.. mcm kat dalam gambar bantal alas hantaran kat atas tu..

pastu nak sewakan another veil yang member aku handmade sendiri (jahit beaded).. pastu kalau ada yang nak sewa baju nikah aku ker.. hahha.. giler kentang nak cari duit poket ni..

haaa.. ada yang minat nak sewa cadar pengantin tak? color cream.. aku beli dekat rm500 gak hari tu..

ok daa.. esok aku update lg brg2 sewaan aku.. sape nak sewa sila2 email aku kat jet_aime143(at)yahoo.com atau tinggalkn jer msg kat comment k..

p/s: sape rasa dia tak jujur jangan sewa brg dgn saya tau.. karang saya karate leher anda! ini seriuuusssss!!!


Lama aku tak update blog.. busy pulak skrg ni asik mkn durian je tiap hari..

ok.. kembali kepada tajuk topik hangat petang ni.. kenapa aku perlu mengandung.. haha..

1) Dapat menyembunyikan perut yg buncit akibat sakit terlebih makan.. hikhik.. yelah, kalo ada soklan sengal yang berbunyi:
"Eh, badan ko semakin berisi la lepas kawin ni.."
Jadi dengan konfiden nyer aku bolehla jawab:
"Saya mengandung kak.. sebab tu la perut ni buncit sikit.."

alasan itu sgt relevan kan?

2) sebab ke-2.. dapat rehat dan tak payah wat keje umah.. best dapat melepak jer 24jam..
"Eh, sayang penatla, baby asik tendang2 ni.. abg basuh kain boleh?.. "

3) dapat mkn makanan best2..
"Abg syg nak mkn cheesy wedges, satay madu, ketam bakau, buah mata kucing, anggur, strawberry, daging rusa, mcd, pastu nak mkn straberry cecah coklat... eh, ni bukan syg yg nak mkn, baby dlm perut yg nak ni.."

hahhah.. sgt best kan sebab2 itu.. tapi sebab yang paling penting:

Dapat mengandung dan melahirkan zuriat lelaki yang aku paling sayang.. semoga zuriat aku nanti jadi anak yang soleh/solehah..

Yer niat kena betulkan tau.. hahaha.. so doa2kan la yer ada rezki kami..


Kali ni aku dedicated entry ni utk ex-housemate aku, lin.. takziah lin.. lin baru kehilangan ayah tersayang last week.. ayah lin meninggal accident.. alfatihah... lin tabahkan hati tau.. jgn sedih2 sgt.. doakan arwah ayah lin termasuk dalam golongan org beriman.. doa dan sedekah bacaan al-quran anak2 yg soleh tu peneman org tua kita kat alam sana..

ermmmm.. perasaan kehilangan org tersayang? mcmana yer?

tahun 2002 abah aku meninggalkan kami.. abah mmg garang dgn anak2 tapi dgn aku, abah sgt manjakan.. aku anak kesayangan abah.. abah meninggal sakit.. mungkin dalam perlahan2 kami dah redha kalau abah tinggalkan kami sbb abah dah terlalu lama terlantar sakit..

abah sakit kencing manis, darah tinggi, sakit jantung.. mulanya abah sakit bila abah terpijak paku karat.. kaki abah kena operate sbb doktor kata bengkak dan bernanah.. ingat lagi, kami adik beradik cuci kaki abah, balutkan dgn bandage, letak ubat luka.. bila kaki abah dah sembuh pun, abah dah mula sakit2.. sakit kencing manis abah dah menyerang buah pinggang.. abah kena tahan kat hospital lebih 6bulan.. kadang2 abah balik, lepas tu kena masuk wad lg.. kesian mak kena jaga abah kat hospital.. masa ni adik beradik aku jauh2.. aku pun study lg.. bila cuti semester aku la yg berulang alik naik bas pegi hospital antar makanan utk mak..

hari terakhir abah, doktor kata abah boleh balik rumah.. sebab esoknya abah nak kena pegi hospital kat jb utk tanam dialisis kat lengan tu.. yg tukar darah tu.. pukul 4ptg, abah menghembuskan nafas terakhir kat rumah..

akak aku ada sorg yg mengajar kat sabah.. abah dikebumikan lepas zuhur.. sempat gak akak aku tengok muka abah sebelum abah dimasukkan dalam liang lahad..

sebab apa aku cerita semua ni?

hari tu en.suami tetiba je ckp kat aku.. mcmana kalau abg meninggal? kalau abg tinggalkn sayang? ermmmm... eh, jgnla.. aku mohon sgt jgnla.. tapi kalau terjadi mcmana yer dgn aku? astaqfirullah.. semoga Allah beri aku kekuatan..

perpisahan dan pertemuan ketentuan Allah.. semuanya kada' dan kadar Allah.. dan kita hambaNya pasti akan mati juga..

dan aku sendiri pun tak tahu bila ajal akan menjemput..


Dah lama rasanya aku tak buat entry jiwang.. setakat ni all about wedding preparation aku kan.. kali ni aku nak sentuh tentang CINTA.. huuuuhhh, tajuk jer dah jiwang ni..

Ada apa dengan CINTA?

Kalau single hidup tu rasa sunyi ker? then kalau bercinta lengkap ke kehidupan tu? terjamin ke cinta tu hingga hujung nyawa kita? betul ke lelaki yg kita sayang separuh mati tu akan jadi suami yang sebaiknya utk kita?

dan walau setiap apa pun yg kita bidas tentang cinta, cinta tetap dicari..

semalam seorg yg aku kenal buat status kat fb pasal jodoh.. perasaan bengang bila ditanya tentang jodoh yang tak kunjung datang.. ermmm, alhamdulillah aku bersyukur biar aku kawin lewat pun, aku jumpa lelaki yang dpt menyayangi aku seadanya diri aku..

dulu bila aku putus cinta berkali2.. aku rasa frust sgt.. sampai aku rasa ada ke lelaki kat luar tu yg ditakdirkan utk aku.. yg betul2 ikhlas menerima aku..

betul.. sampai bila pun kita tak tahu di mana jodoh kita.. bila jodoh tu akan datang.. tapi bila kita berhenti menerima hakikat jodoh tu, boleh ker jodoh tu datang bergolek?

bila teman2 tanya pada aku, apa itu jodoh? perlu ker kita cari jodoh tu?

sejujurnya aku akui, cinta tu perlu dicari.. tapi tak boleh terlalu gopoh.. tak boleh terlalu remeh.. tak boleh terlalu obses..

kenapa?

sebab bila terlalu gopoh.. makin dikejar makin jauh cinta tu berlari..
tak boleh terlalu remeh, sebab bila kita anggap cinta tu mudah, tak mungkin kita dpt pegang erat ikatan cinta tu..
tak boleh terlalu obses.. sebab manusia mudah rasa bosan, mudah rasa terkongkong.. bila terlalu cemburu, bukan ker cinta tu terlalu obses?

dulu sepupu aku penah nasihatkan aku bila aku putus cinta, cinta tu kita tak boleh nak paksa, bila kita lepaskan dgn redha kita pasti jumpa seseorg yg lebih hargai kita (this credited to u cousin.. )

dulu aku selalu fikir aku akan kawin selewat2nya umur 26 thn.. dan semestinya kita tak boleh rancang masa depan kita.. makin hari, makin berlalu.. umur makin meningkat dan cinta tak kunjung dtg.. cinta yang digenggam terlerai sudah.. setahun demi setahun berlalu.. tapi pelik bila aku mula bercinta dgn en.suami, cinta makin byk dtg menghampir.. hahha.. dugaan betul..

tapi apa yg aku boleh simpulkan..

jangan terlalu memaksa cinta.. jangan kata cinta itu satu keperluan.. doalah pada Allah, berikan kita yang terbaik, yang terbaik pada pandangan-Nya.. sebab pandangan mata kita bisa menipu.. cinta hati boleh membinasakan jiwa..

bila kita jatuh cinta.. dan kita sebenarnya tahu lelaki tu bukan terbaik untuk kita.. kenapa tak berani nak melepaskan cinta.. carilah lelaki yang ikhlas.. yg menyayangi kita dgn terbuka.. berani berdepan dgn keluarga.. berani untuk mengikat cinta dgn ikatan perkahwinan.. carilah lelaki yg sebenarnya lelaki.. bukan lelaki yg hanya manis berkata syg.. bukan lelaki yang mengambil kesempatan atas nama cinta.. jangan biarkan dirimu kecewa.. jangan biar hati mu sakit bila sakit itu kamu sendiri yang cari..

setiap apa yg Allah beri semuanya atas apa yg kita berhak.. bila jodoh tak menghampiri, cerminlah diri.. mana kekurangan.. di mana silapnya.. jangan menjerit mencari cinta, jangan menangis meratapi kesunyian.. dalam hati kita, hanya kita yang tahu..

mungkin hati tak cukup bersih..
mungkin diri tak cukup redha..
mungkin kita tak cukup berdoa, tak berusaha..
mungkin bila ada cinta, kita selalu mencari alasan menolak setiap yg dtg..
mungkin cinta itu ada tapi hati terlalu memilih..
mungkin kah hati terlalu degil?


Lepaskan cinta itu... (originally writed by me.. ada bakat tak?)
Lepaskan cinta itu bila cinta itu bukan yang terbaik..
dan doalah semoga Allah permudahkan setiap urusan..
andai cinta ditakdirkan tidak hadir dalam hidupmu,
berdoalah Allah kukuhkan imanmu,
menempuhi hari2 terbaik dalam hidupmu..
bergembiralah dengan kehidupanmu..
mungkin kamu jumpa teman2 yang lebih memahami dari teman yang bergelar lelaki dalam hidupmu..
berdoalah pada Allah, semoga kehidupanmu sentiasa bahagia..
kerana cinta itu bukan setakat cinta dari seorang lelaki..
carilah cinta dari Allah..
dan redhakan hatimu..
kerana mungkin itu yang terbaik..

aku pernah baca satu cerita pasal seorg lelaki yang nak menyeberang jalan.. tetiba dia dpt satu panggilan telefon.. masa nak menjawab tu telefon canggih lagi mahal dia terjatuh dan kena langgar kereta yang lalu kat jalan raya tu.. (bayangkan la kalo iphone4 korang kena lenyek dgn kete).. lelaki ni menyumpah2 la.. dia kata dia harap sgt sume tu tak berlaku dan hp dia tak rosak.. entah mcmana harapan lelaki ni dimakbulkan.. dia kembali pada keadaan sebelum hp dia rosak kena langgar tadi.. tapi disebabkan hp dia tak terjatuh lelaki ni dilanggar oleh kereta yang sepatutnya melanggar hp dia ni.. dan lelaki ni mati accident.. (mcm ganas lak ending citer ni.. hahha)

apa kesimpulan citer tu?

sama mcm jodoh.. bila putus cinta.. bila kita alami kecelakaan dlm hidup, kita mesti berharap semua tak terjadi mcm tu.. harap sgt kita dikembalikan pada masa yg lepas sepaya kita tak buat kesilapan sama.. tapi.. terjamin ker apa yg kita impikan tu blh jadi yg terbaik utk kita?

mungkin kita kawin dgn lelaki yg sepatutnya mengecewakan kita.. tapi mungkin perjalanan tu jd sebaliknya.. diceraikan selepas kawin.. bukan ker lebih mengecewakan??

hidup mungkin tak seindah kita impikan.. tapi berusahalah menjalani setiap kehidupan.. hargailah setiap perjalanan hidup ini.. sebab setiap yg Allah tentukan pasti yang terbaik untuk kita.. jalanlah ke hadapan, berdoalah setiap langkah biar payah, biar susah, pasti ada sinar.. Insyaallah..


p/s: aku rasa aku patut masuk kelas sastera la dulu.. hahhhaaa...


dah 3bulan 2hari kami kawin.. ermmm.. org dah start tanya2, dah ada isi belum? dah pregnant?
ko kena kuruskan badan sikit baru blh mengandung (eleehhh, org gemuk pun ada gak yg ngandung per.. aku baru tahap comel lebih sikit jer..) aduhhhh...

dan aku makin tension dgn setiap pertanyaan tu..

penting ke kena mengandung awal2 ni? aku baru je kawin kan.. takkan la 1st trial dah kena ada isi.. opppssss... aduhhhh..

dan aku lebih rasa nak mengandung sbb aku tak suka org asik tanya soklan dah ada isi ke belum? setiap kali tu aku jwb, dah.. tadi baru mkn soto ayam.. (bgtg pd mknn apa yg aku isi perut aku masa tu..)

setiap kali nak tunggu period aku dh start rasa tension.. hari pertama period aku mula la rasa down giler.. surfing google utk tau camner nak kira waktu subur.. aduuuhhhh la lagi.. period aku start ikut circle normal (masa nk kawin tu mmg lewat 2months, sindrom tension terlebih)..

tengok kat paper, berlambak kes buang bayi.. aaiii, diaorg ni kalau anak luar nikah tu cepat jer la nak dpt kan, pastu buang2 mcm sampah..

ada 2, 3 org gak kawan aku yg dah lama kawin tp still tak dapat anak.. ermmm, belum rezeki kan.. xpela.. aku doa2.. moga2 bulan depan ker, bulan lg satu ker, ada la berita baik utk aku n suami.. teringin nak jd seorg ibu.. teruja nak pilih nama utk anak..

org selalu mengata kalau psgn pengantin lambat dpt anak sebab tak subur... tapi tau ker diaorg nak buat anak tu bukannya senang mcm nak beli baby doll kat pasaraya.. huhuhuhuhu..

doakan aku yer!!



video

Dah 2bulan 11hari selepas majlis kawin kami.. Ni aku ada edit sikit gmbar kawin utk buat video akad nikah kami.. iskkhhh rasa mcm nak kawin lg larr... rindu pula masa2 buat persiapan utk kawin tu.. opppsss.. xmo xmo.. biar jodoh kami berkekalan di dunia dan akhirat.. aminnn..

"abg, jom kita g outdoor photo shoot lg nak tak?.." hehe..

skrg ni nak fokus utk kerjaya pulak.. baby? ermmm.. in progress, insyaallah.. doakan aku cepat2 dapat berita gembira k.. tak sabar nak tempuhi pengalaman jd seorg ibu pula..

daaa.. eh.. bagi la komen.. belog aku semakin senyap la sejak aku malas buat update ni.. hikhik..


Ni entry santai petang2 ni.. sambil mata menahan ngantuk ni.. hehe..

How's life lepas kawin hampir 2bulan ni?

1) Penat.. penat rupanya org dh kawin ni.. kena siapkan makan minum suami, kena basuh kain tiap2 hari.. kena wat sarapan yg lengkap (maknanya xbleh la sarapan mkn biskut atau maggi je.. hikhik)

2) Kena jaga penampilan diri.. (haha, ni aku selalu kantoi.. sebab aku sgt simple dan sempoi).. kat umah aku suka pakai kain batik n tshirt.. kain batik tau (wanita melayu terakhir ni).. tp dgn pesen yg entah apa2, sbb asik senget2 je kain batik aku ni..

3) Senyum jer.. pelik tp benar.. ni dah jadi rutin aku la ni.. aku dah tak keje pas kawin ni.. so aku wat cita2 jd surirumah fulltime.. (biar betik aku ni.. xpe, keje ke tak aku fikir la nnti.. ) so sebagai surirumah yg berjaya aku kena la campur dgn masyarakat sekitar.. kena murah dgn senyuman.. dan sebagai seorg menantu yg baik, aku kena la bertegur sapa dgn jiran2 di sekeliling umah.. "apa khabar makcik?" "mcmana pilihanraya dun tenang tu makcik?, makcik sokong sape?" antara soklan2 sengal yg best ditanya masa bergossip ni..

4) Tension.. mana aku tak tension.. bila masuk bulan kedua, org dh start tanya, dah berisi belum? dah mengandung? aduhhh... walaupun period aku lambat 53hari tp akhirnya aku dtg bulan gak.. siyes sgt sedih tau.. xpela.. bukan rezeki kami kan..


5) Geram.. aduhh, betul la org kata masa bercinta dgn dah kawin ni lain.. skrg ni aku cepat sgt terasa dgn en.suami.. tp bestnya en.suami makin manjakan aku.. nak apa pun dpt.. sgt best ada suami.. hehe..

6) Makin sihat.. haha.. asik makan je, badan pun dah naik montel dah ni.. huhuhu..

7) Dah boleh pegang tgn.. rasa best jer, bila kuar sesama dgn en.suami, dah boleh paut lengan dia, dah blh pegang tgn dia.. masa bcinta mmg kami xde pegang2 tgn ni.. HARAM.. hehe.. alhamdulillah bila dah kawin ni mmg rasa mcm baru bcinta jer.. tp yg best cinta yg dah halal dari segi agama.. so manisnya tu lebih terasa tau.. so korang yg belum kawin tu, jgn halalkan apa yg xbleh tau.. nnti bila dh kawin dh rasa biasa sgt jer..

banyak lagi sebenarnya.. tiap kali aku baring santai2 sebelah en.suami, aku akan pandang muka dia puas2.. rasa tak percaya yg aku dgn dia dah jadi suami isteri.. aku doa tiap masa yg rumahtangga kami bahagia, kami dikurniakan anak2 yg soleh dan solehah.. dan semoga aku boleh jadi isteri dan ibu yg baik..

tiap hari makin cinta.. dan setiap hari aku rasa bahagia.. alhamdulillah.. sesungguhnya setiap yg Allah beri tu ada hikmahNya.. =) daaa..


Nak masuk 2 bulan aku tukar status jd sorg isteri kepada sorg suami, kepada sorg kekasih yg aku sgt2 syg.. waaahhh, intro jiwang ni..hehe..

lama dah tak tulis blog.. rasa mcm blur jer.. org selalu tanya mcmana life lepas kawin.. ada yg tanya dgn soklan sinis, ada yg tanya prihatin.. ada yg soklan separa bijak.. huhuhu

"mcmana perasaan lepas kawin? kalau ko tau bestnya kawin mesti ko dah kawin dr dulu kan?"
(what the &^*%&*... bg aku la kawin ni bukan sekadar utk tuntutan dari segi batin, but more than that.. rasa bahagia bila cinta yg selama ni direstui keluarga.. rasa happy bila dpt sentiasa kat sisi dia.. rasa hidup tu makin sempurna.. so tak timbul la, apa yg org kata kawin tu seronok.. if aku kawin awal, terjamin ker rasa happy tu, for sure aku takkan kawin dgn en.kanda if jodoh aku awal la kan..)

kawin ni pun tanggungjawab.. yelah korang selama ni kena jaga diri sendiri je kan.. skrg dh jd isteri org kenala jaga mkn minum suami.. kena la jaga penampilan diri tu even kat umah sekalipun.. xde dah pesen rambut mengerbang, xde dah pesen kain batik senget.. mandi tengahari ker.. hikhik.. skrg sume kena jaga.. tingkah laku pun xleh la manja2 mcm dulu..

berkahwin maknanya menerima seseorg yg baru dlm life kita.. mmg masa bcinta n lepas kawin ni beza.. tp alhamdulillah aku rasa happy.. mgkn sebab aku kongsi hidup aku dgn somebody yg aku mmg syg.. so sume jadi manis sgt.. bak pepatah moden, "kentut pun bau wangi skrg ni".. hehe

so INGAT... kawin dgn org yg korang cinta.. tapi dgn restu keluarga...

balik pada tajuk entry aku.. hahah.. tajuk entry yg penuh 'kontorbesi' dari aku.. setiap psgn baru kawin mesti teringin nak anak cepat2 kan.. samala mcm aku.. ermmm.. dari sejak kawin hari tu belum period2 lagi ni.. ni yg teruja betul nak buat test ngandung.. tapi... tapi.. dah dua kali aku check tp still -ve..


akak aku kata ada kemungkinan mengandung tp still baru so xdpt nk kesan lg.. so better after 2month lewat period bru test balik.. so awal next month aku nak wat check lg.. doa2 kan la yer..

eh, dah siap fikir nama anak lg tau.. hikhik..

en.kanda pun ada kata.. jgn fikir sgt.. ada rezeki adala.. kalau xde pun xpe, yg penting kita dpt luangkan masa sama2.. abg, u're so sweet tau.. jom g honeymoon lg.. ahaha..


life after marriage mmg rasa lebih sempurna.. terasa nak nyanyi lagu, berdua lebih baik... lallaalalla....