Dah lama rasanya aku tak buat entry jiwang.. setakat ni all about wedding preparation aku kan.. kali ni aku nak sentuh tentang CINTA.. huuuuhhh, tajuk jer dah jiwang ni..

Ada apa dengan CINTA?

Kalau single hidup tu rasa sunyi ker? then kalau bercinta lengkap ke kehidupan tu? terjamin ke cinta tu hingga hujung nyawa kita? betul ke lelaki yg kita sayang separuh mati tu akan jadi suami yang sebaiknya utk kita?

dan walau setiap apa pun yg kita bidas tentang cinta, cinta tetap dicari..

semalam seorg yg aku kenal buat status kat fb pasal jodoh.. perasaan bengang bila ditanya tentang jodoh yang tak kunjung datang.. ermmm, alhamdulillah aku bersyukur biar aku kawin lewat pun, aku jumpa lelaki yang dpt menyayangi aku seadanya diri aku..

dulu bila aku putus cinta berkali2.. aku rasa frust sgt.. sampai aku rasa ada ke lelaki kat luar tu yg ditakdirkan utk aku.. yg betul2 ikhlas menerima aku..

betul.. sampai bila pun kita tak tahu di mana jodoh kita.. bila jodoh tu akan datang.. tapi bila kita berhenti menerima hakikat jodoh tu, boleh ker jodoh tu datang bergolek?

bila teman2 tanya pada aku, apa itu jodoh? perlu ker kita cari jodoh tu?

sejujurnya aku akui, cinta tu perlu dicari.. tapi tak boleh terlalu gopoh.. tak boleh terlalu remeh.. tak boleh terlalu obses..

kenapa?

sebab bila terlalu gopoh.. makin dikejar makin jauh cinta tu berlari..
tak boleh terlalu remeh, sebab bila kita anggap cinta tu mudah, tak mungkin kita dpt pegang erat ikatan cinta tu..
tak boleh terlalu obses.. sebab manusia mudah rasa bosan, mudah rasa terkongkong.. bila terlalu cemburu, bukan ker cinta tu terlalu obses?

dulu sepupu aku penah nasihatkan aku bila aku putus cinta, cinta tu kita tak boleh nak paksa, bila kita lepaskan dgn redha kita pasti jumpa seseorg yg lebih hargai kita (this credited to u cousin.. )

dulu aku selalu fikir aku akan kawin selewat2nya umur 26 thn.. dan semestinya kita tak boleh rancang masa depan kita.. makin hari, makin berlalu.. umur makin meningkat dan cinta tak kunjung dtg.. cinta yang digenggam terlerai sudah.. setahun demi setahun berlalu.. tapi pelik bila aku mula bercinta dgn en.suami, cinta makin byk dtg menghampir.. hahha.. dugaan betul..

tapi apa yg aku boleh simpulkan..

jangan terlalu memaksa cinta.. jangan kata cinta itu satu keperluan.. doalah pada Allah, berikan kita yang terbaik, yang terbaik pada pandangan-Nya.. sebab pandangan mata kita bisa menipu.. cinta hati boleh membinasakan jiwa..

bila kita jatuh cinta.. dan kita sebenarnya tahu lelaki tu bukan terbaik untuk kita.. kenapa tak berani nak melepaskan cinta.. carilah lelaki yang ikhlas.. yg menyayangi kita dgn terbuka.. berani berdepan dgn keluarga.. berani untuk mengikat cinta dgn ikatan perkahwinan.. carilah lelaki yg sebenarnya lelaki.. bukan lelaki yg hanya manis berkata syg.. bukan lelaki yang mengambil kesempatan atas nama cinta.. jangan biarkan dirimu kecewa.. jangan biar hati mu sakit bila sakit itu kamu sendiri yang cari..

setiap apa yg Allah beri semuanya atas apa yg kita berhak.. bila jodoh tak menghampiri, cerminlah diri.. mana kekurangan.. di mana silapnya.. jangan menjerit mencari cinta, jangan menangis meratapi kesunyian.. dalam hati kita, hanya kita yang tahu..

mungkin hati tak cukup bersih..
mungkin diri tak cukup redha..
mungkin kita tak cukup berdoa, tak berusaha..
mungkin bila ada cinta, kita selalu mencari alasan menolak setiap yg dtg..
mungkin cinta itu ada tapi hati terlalu memilih..
mungkin kah hati terlalu degil?


Lepaskan cinta itu... (originally writed by me.. ada bakat tak?)
Lepaskan cinta itu bila cinta itu bukan yang terbaik..
dan doalah semoga Allah permudahkan setiap urusan..
andai cinta ditakdirkan tidak hadir dalam hidupmu,
berdoalah Allah kukuhkan imanmu,
menempuhi hari2 terbaik dalam hidupmu..
bergembiralah dengan kehidupanmu..
mungkin kamu jumpa teman2 yang lebih memahami dari teman yang bergelar lelaki dalam hidupmu..
berdoalah pada Allah, semoga kehidupanmu sentiasa bahagia..
kerana cinta itu bukan setakat cinta dari seorang lelaki..
carilah cinta dari Allah..
dan redhakan hatimu..
kerana mungkin itu yang terbaik..

aku pernah baca satu cerita pasal seorg lelaki yang nak menyeberang jalan.. tetiba dia dpt satu panggilan telefon.. masa nak menjawab tu telefon canggih lagi mahal dia terjatuh dan kena langgar kereta yang lalu kat jalan raya tu.. (bayangkan la kalo iphone4 korang kena lenyek dgn kete).. lelaki ni menyumpah2 la.. dia kata dia harap sgt sume tu tak berlaku dan hp dia tak rosak.. entah mcmana harapan lelaki ni dimakbulkan.. dia kembali pada keadaan sebelum hp dia rosak kena langgar tadi.. tapi disebabkan hp dia tak terjatuh lelaki ni dilanggar oleh kereta yang sepatutnya melanggar hp dia ni.. dan lelaki ni mati accident.. (mcm ganas lak ending citer ni.. hahha)

apa kesimpulan citer tu?

sama mcm jodoh.. bila putus cinta.. bila kita alami kecelakaan dlm hidup, kita mesti berharap semua tak terjadi mcm tu.. harap sgt kita dikembalikan pada masa yg lepas sepaya kita tak buat kesilapan sama.. tapi.. terjamin ker apa yg kita impikan tu blh jadi yg terbaik utk kita?

mungkin kita kawin dgn lelaki yg sepatutnya mengecewakan kita.. tapi mungkin perjalanan tu jd sebaliknya.. diceraikan selepas kawin.. bukan ker lebih mengecewakan??

hidup mungkin tak seindah kita impikan.. tapi berusahalah menjalani setiap kehidupan.. hargailah setiap perjalanan hidup ini.. sebab setiap yg Allah tentukan pasti yang terbaik untuk kita.. jalanlah ke hadapan, berdoalah setiap langkah biar payah, biar susah, pasti ada sinar.. Insyaallah..


p/s: aku rasa aku patut masuk kelas sastera la dulu.. hahhhaaa...


This entry was posted on Thursday, March 17, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 comments:

    ♥LyNnDa♥ said...

    lin da bc... =P
    thnkz k.as...
    aum aum

  1. ... on March 17, 2011 at 4:30 PM  
  2. cinta said...

    haha.. pe kaitan dgn aum aum tu.. hikhik..

    selamat memburu cinta! hahhha

  3. ... on March 17, 2011 at 5:18 PM  
  4. ♥LyNnDa♥ said...

    heheheh aum aum syg k.as..
    heheheh...yup3x...hrp dia adlh cinta sbnr lin...yg lin cite kt k.as tu..ingt x??ingt x?

  5. ... on March 20, 2011 at 8:18 PM  
  6. cinta said...

    yang mana? yang mana? bf yg no 1354 tu ker? hahhaha..

    insyaallah, ada jodoh tu ada la.. tp nak lebih yakin cpt2 ikat dia.. =)

  7. ... on March 21, 2011 at 6:14 PM  
  8. gadis jumaat said...

    Suka ayat ni: "mungkin kita kawin dgn lelaki yg sepatutnya mengecewakan kita.. tapi mungkin perjalanan tu jd sebaliknya.."

    Tapi memule ai baca, ai interpret differently, macam, kite ingat laki tu akan kecewakan kite bile kite kawen ngan dia, tapi bile kite dah kawen ngn dia, eh rupenye takdela kecewa pon.. hehe...

    tp mmg alhamdulillah kan, mmg rasa syukur lepas dh kawen... :))

  9. ... on March 30, 2011 at 1:39 PM  
  10. cinta said...

    maksud sentences tu:
    sometimes kita mesti ada terfikir mcmana kalau kita kawin dgn xbf kita dulu ker.. kalau dia tak kecewakan kita dulu mesti kita dah kawin dgn dia..

    if semua sakit hati tu tak berlaku.. mungkin skrg ni kita dah kawin dgn xbf yg dah kecewakan kita gila2 dulu.. tapi perjalanan hidup kita dah berbeza.. mungkin bahagia atau mungkin perpisahan tu jadi lebih dasat dari sepatutnya.

    mcm naik time machine pegi ke masa sebelumnya.. =p

  11. ... on April 2, 2011 at 7:05 AM  
  12. cik najihah said...

    sy suka blog awk..thanks buat sy tersenyum dgn entry awk :)

  13. ... on March 19, 2012 at 2:30 AM