sambungan kisah sedih mengenai diabetes aku tu tadi.. huhuhuhu..

so aku kena la buat ujian bsp ni.. nurse dah bg tarikh.. kena g klinik kesihatan desa tempat aku daftar buku merah tu la utk wat ujian bsp ni.. bsp ni maknanya dia blood sugar profile.. so mcm kena wat profil darah la.. tiap pukul 8pagi, 11.30pagi, 4.30ptg n 8.30mlm aku kena g klinik desa tu utk test darah.. test darah yg cucuk kat hjg jari tu.. utk check tahap gula dlm darah aku normal ke tak..

utk 1st test pkul 8pagi tu, aku nyer test agak tinggi jd awal2 lg aku dah kantoi test bsp... huuuuhhh, sedihhh.. utk test seterusnya tahap darah aku normal jer jd nurse kata kena ulang semula test bsp belah pagi jer..

bila test lagi yg belah pagi tu dlm pkl 8pg, result bsp aku masih lg tinggi (confirm la aku nyer darah tak normal).. so aku kena jumpa doktor kat hospital pagi tu gak utk checkup lg..

balik umah, en.suami blm pegi keje lagi.. aku terus masuk bilik.. mood sgt sedih time ni.. yelah, aku rasa mcm down sgt time ni.. aku dah puasa, aku tak mkn nasi, aku minum air masak byk2.. nape result darah tinggi lagi.. aku nangis smpai mata bengkak2.. en.suami la jd mangsa kena pujuk isteri manja dia ni..

nangis tahap tersedu2 dah ni.. sedih tau.. yelah ni kan 1st time aku mengandung.. aku syg kat kandungan aku ni, tp kalau aku ada kencing manis cmner pula.. astaqfirullah, aku mcm salahkan aku mengandung aku dpt sakit diabetes.. maafkn ibu yer.. ibu syg baby tau..

en.suami pandai pujuk aku dgn lawak separa bijak dia.. hehehe.. yelah yelah.. ibu sg baby jd ibu kena sabar.. ibu kena lahirkan baby yg sihat.. jd ibu kena la ikut ckp nurse, ikut ckp doktor..

so hari tu, en.suami kena temankn lg isteri manja dia ni g checkup (mengada2 je ni, padahal leh je drive kete sendiri tp nak gak en.suami temankn..)

paling boring bila kena tunggu giliran kat klinik ni.. penat betul.. membebel la juga aku.. kalo test darah pun blh dpt tekanan darah mcm ni kalo menunggu giliran sampai berjam2.. doktor ada sorg.. pesakit berpuluh org.. huuuuhhh la lagi..

pas 3jam baru settle urusan kat klinik kesihatan ni.. aku kena tunggu appoinment utk jumpa doktor pakar.. mgkn utk panduan cara pemakanan aku takpun aku kena amik ubat diabetes time ngandung ni.. ntahla, bila fikir rasa pening kepala la pula.. aku cuma harap, aku dpt tempuhi tempoh2 mengandung ni dgn sabar n sihat.. apa2 pun utk kebaikan baby, aku cuba hadapinya dgn tabah..

insyaallah doakan sumenya selamat yer.. utk baby ibu sanggup buat apa jer.. happy tau bila scan time 12mggu lepas, nmpak baby gerak2 dlm rahim.. dh nmpak kaki n tangan dia.. kaki dia tendang2.. kecik lg jd mmg tak rasala.. tp bila tgk kat scan tu, rs happy sgt.. ada baby dlm perut ni yg berusaha utk hidup.. ermmm, jd ibu pun kena usaha utk pastikan baby ibu sihat


ni bukan gmbr scan baby aku.. ni dr google jer.. tp lebih kurang la time ni 12w4d

en.suami senyum2 pas balik klinik teman aku g scan tu.. gelak2 sendiri, dia kata happy tgk baby sihat n tendang2 mcm tu kat dlm scan td, mcm budak nakal.. bila aku tgk senyuman en.suami, aku pun rasa bahagia sgt.. terasa tak sabar nak lengkapkn kehidupan kami dgn cahaya mata yg sihat..

utk baby n suami yg aku sgt syg.. insyaallah, ibu cuba sabar hadapi tempoh mengandung ni yer..


This entry was posted on Friday, October 28, 2011 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    armouris said...

    lagi info tentang diabetes di SIHAT SELALU - Kacip Emas Penawar Diabetes Mujarab

  1. ... on November 4, 2011 at 10:06 PM