Sangat best bila mengandung...!!

Kenapa?

Mestilah sebabnya boleh jd 'mem besar'... hahha.. tp paling penting harapan dapat lahirkan zuriat yg sihat utk suami dan menambah cucu utk keluarga kami..

Tapi terasa trimester pertama ni masa yg sgt2 buat aku risau.. yelah, ramai yg pesan kena jaga diri baik2.. jgn lasak2.. jgn wat keje berat.. huhuhu.. even aku taklah rajin sgt wat keje.. haha, tapi kena la pastikan kandungan aku selamat dan membesar dgn sihat dan kuat..

tiap hari aku check perkembangan perut aku.. huuuh makin comel rasanya.. even baru jer mengandung.. ke sbb peyut aku mmg sedia ada comel..

tp disebabkan ada fetus yg membesar dlm perut ni, buat aku rasa sgt2 bahagia bila membelai perut yg buncit ni.. (kira bukan feeling tension la bila pegang perut buncit sbb gemuk dulu.. hahahh).. walaupun aku rasa 70% kebuncitan tu dtg dr lemak aku sendiri.. tp aku tetap happy..

sekarang aku amalkn amik vitamin obimin yg doktor bagi..

then makan acid folic eberet folic 500 dari Abbot.. harga mahal sikit dari acid folic biasa tu tapi bagusnya dia ada Vit C, B-Complex, Iron n acid folic 800mcg.. kira sume ada dlm tablet ni.. sehari sebiji jer.. bagus utk ibu mengandung yg ada mslh kurang darah.. since aku penah ada tekanan darah rendah so acid folic ni sesuai la utk aku.. cume dia ada kesan dr segi najis tu warna jd gelap n maybe tmbah loya2 tu la.. tapi kalau baik utk baby, ibu tak kisah la.. =)
p/s: acid folic ni pun bagus utk sesape yg merancang utk mengandung...

pastu setiap 2x sehari aku minum Anmum Materna.. masa sahur n masa berbuka.. kalo rajin aku minum susu gak sebelum tido.. semangat betul jadi ibu mengandung ni.. insyaallah aku cuba yg terbaik utk baby yg aku kandungkn ni..


Aku beli susu anmum kotak kecik jer dulu.. nak test rasa ok ke tak.. kalo ok baru nk beli tin besar.. ingat nak try susu ibu mengandung lain gak.. enfamama mcm best jer..

alhamdulillah aku belum start lagi alami apa2 alahan.. alahan 'manja' terlebih tu bleh ker? heheh.. ikut sejarah family aku, akak2 aku mengandung xde alahan pun.. relax jer.. xde muntah2 ker.. alih2 peyut dh besar.. harap2 baby tak byk meragam la yer..

doakan sume nya selamat.. kandungan ibu kena kuat tau.. sbb sume syg baby.. ibu n ayah pun syg baby..

lambatnya masa berlalu.. next sept nk scan lg utk tengok perkembangan baby.. harap2 kali ni dh nmpak baby.. risau selagi doctor tak ckp baby kat rahim ni ok..




This entry was posted on Thursday, August 25, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    harzharun said...

    congrate dear!..n welkam to the club!

  1. ... on August 26, 2011 at 5:57 AM  
  2. ryy.han said...

    congrats on ur pregnancy.

    1st trimester dikira fragile...kena jaga2...nnt msk 2nd dh leh enjoy sblm 3rd trimester yg mcm2 drama - sakit sini sana, risau nk bersalin, terbersalin awal, teroverdue...

    ape2pun tdo puas2..dh ada baby tdo mmg xcukup...

  3. ... on August 26, 2011 at 1:45 PM