Dah lama kan aku tak update blog.. ermmm, xlah busy sgt pun, cuma rasa boring jer bila xde apa nk citer.. hahah, blh ek cm gitu..

Alhamdulillah, dah 8bulan kami kawin.. rasa mcm kejap jer.. dulu tetiap bulan bila 12hb aku mesti ingat nk wish kat en.suami, selamat ulangtahun ke sebulan.. ke 2 bulan.. ke 3 bulan.. then bila smpai bulan ke 6.. hehe, aku dh terlupa.. boleh bila dah 15hb baru aku teringat.. samala smpai bulan ke 8 ni.. terlupa langsung.. hohoho..

setiap psgn mmg nak kan cahayamata.. betul, aku rasa sedih sgt bila dgar kenkawan yg kawin dah mengandung.. niece yg baru kawin pun dh mengandung... sayu tau hati bila org tanya, "kau bila lagi..?".. errmmm, lagi la bila badan aku yg naik mendadak pas kawin ni.. (tp aku rasa aku slim.. diaorg tu sajer jer tu.. hehe)..

lepas kawin period aku dh tak teratur.. since uruskn hal wedding last year la mula period lambat.. ada tu yg cepat, ada cycle smpai 40days baru period.. agak susah nk tentukan waktu subur.. punya penat nak google cara2 nak tentukan waktu subur la.. nak tingkatkn kesuburan la.. since aku dah cecah 30thn julai lepas (wat aku lebih pressure)..

aku pressure sgt. sbb tu aku xde mood nak update blog.. hahah..

last week aku g klinik.. buat ultrasound.. disebabkan tiap kali test upt -ve n dah masuk 3 bulan aku tak period, so aku tekad la.. mana tau upt xleh check ke kan.. mana tahu ultrasound leh nmpak kalo aku mengandung ker..

ermmm, sedih sgt bila doktor tu acuh tak acuh jer dgn prblem aku.. memula aku dah ckp,

"doc saya dah 3bulan tak period.. last 2weeks sy dh buat upt tp result -ve, jd saya nak buat check ultrasound"

"ok.. puan baring kat katil sebelah.."
"ermmm.. takde apa2 ni, puan tak mengandung.. rahim ok, xde apa2 ketumbuhan.."
"biasalah tak period, kwn sy setahun pun tak dtg bulan.. ok, xde apa2 lagi kan.. "

hhuuuuhhhh, geram betul aku.. yelah kalau dia tahu aku tak period, n mgkn masalah hormon, bagilah nasihat yg membina.. doktor tu tak tanya samada ni 1st pregnant aku ker.. offer utk test upt pun tak.. sbb aku bgtau last 2week aku test -ve.. test ultrasound tak sampai 1minit.. frust giler aku.. sedih tau.. aku baru jer nak tgk screen tu.. yelah mana tau aku nmpak apa2 ker? baby aku tgh lambai2 tgn kat aku ker..

then aku pun balik dgn muka tak puas hati tapi dlm hati redha.. mgkn belum rezeki kami lagi.. selang dua hari lepas tu, aku sesaja beli lg upt test.. entahla, dlm hati aku rs mgkn aku mengandung kot.. sbb aku rs perubahan pd badan aku ni..

bangun sahur pagi tu, aku wat la test.. beli murah2 jer.. sbb dah boring beli test mahal tp negatif.. jd beli rm5.90 je.. =) cari plg murah sekali..

pas dh drop 2-3 titis air kencing kat slaid upt tu, aku kuar la toilet nak siapkn mkn.. then tak smpai 2minute, aku g toilet balik.. nak tgk result upt tu walaupun takde la excited pun.. (sbb dh scan ultrasound hari tu..)

then... aku gosok2 mata aku yg masih mamai2 pas bgn tido ni..
"eh, mcm ada line merah la.. eh eh.."


aku tgk betul2, ada double line tp satu line tu samar2 jer.. tunjuk kat akak aku yg kebetulan sahur kat umah gak, dia kata mmg ada line.. tapi..
"ala, ko beli test murah, tak accurate tu.. "

cehhh, mematikan perasaan berbunga2 aku jer..

ckp dgn mak.. "mak, adik rasa adik mengandung la, wat test +ve td"

dgn cool mak aku kata.."xpela, dah kawin mengandung pun xpe.."
hehhe. ye mak... saya dah kawin la.. ala, mak ni tak excited pun..

sepanjang hari aku tersenyum2 jer.. tido siang smpai termimpi2 yg aku wat test tu mimpi jer..
spjg hari aku pandang jer upt test tu smbil senyum2.. hubby lak xde 3hari ni.. jd xblh la nk tau respon dia..

jd nk double confirm aku beli lg test upt.. mlm td test lagi.. ye ye.. stil ada double line n lebih clear dr smlm.. alhamdulillah, aku dah mengandung...

td aku dh check kat klinik.. xmo g klinik hari tu.. memula doktor tu scan.. ermmm..
"xde nampak apa2 la.. mgkn kandungan puan baru lagi ni.. xpe puan buat test upt dulu yer"

after 'throw small water' n check upt.. beberapa minit kemudian...

"tahniah, puan mengandung.. mgkn usia kandungan dalam 4minggu, masih awal ni sbb tu blm nampak.. saya bagi vitamin.. puan dah boleh start minum susu dan mkn asid folic.. dtg scan semula tgh bulan september nnti yer"

happy! happy! happy sgt2 tau... line double line tu pun lg clear dr atas td.. maknanya fetus dlm rahim aku ni makin membesar n dah kuarkn lebih hormon hcg.. alhamdulillah..

doakan aku yer.. happy sgt2.. syukur sgt Allah bagi nikmat utk aku mengandung.. harap2 kandungan aku selamat dan semuanya dipermudahkan..

en.suami pesan "syg jgn ganas2 tau.. syg suka jln lari2"
aku pun jawab.. "abis tu romantik ganas leh tak?..."
en.suami.. "xleh xleh...jgn lompat2.. jgn jalan laju2.."

saya happy.. doakan yer kandungan ni pun sihat dan selamat...
"ibu syg baby tau.."




This entry was posted on Sunday, August 21, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 comments:

    Arissa said...

    tahniah kak as. i'm happy for u ^_^.

  1. ... on August 24, 2011 at 12:40 PM  
  2. wildcutecat said...

    tahniah kak as. i'm happy for u. (komen tadi terguna id Arissa's Choice. huhuhuhu)

  3. ... on August 24, 2011 at 12:41 PM  
  4. An idealist that doesn't know where she's going, but is on her way said...

    saye pon ritu due sampai 40 hari x dtg period.. igtkan mengandung rupanya tak, hehe.

    tahniah ye! seronok baca cerita awak

  5. ... on August 25, 2011 at 7:13 AM  
  6. safiyyah osman said...

    hye mommy to be..kita pun mommy to be juga:)

  7. ... on August 28, 2011 at 1:46 PM  
  8. C.THYIEN.T said...

    best nyer dah pregnen... selamat mengandung... hehe

  9. ... on September 20, 2011 at 10:38 PM