Asik2 citer psl shopping je kan.. hahaha.. ok, skrg nk citer psl baby dlm peyut ni pula.. skrg dah 33mggu 5hari.. hampir masuk 34mggu.. dan menghampiri 9bulan.. isskhh sekejap jer rasanya..

oleh sebab aku de kencing manis time mngandung ni, aku mmg asik ulang alik appointment kat klinik desa, klinik kesihatan n hospital.. bayangkan dalam seminggu tu aku kena pegi ketiga2 tempat ni.. jenuh juga la.. penatnya bukan apa, sbb kena tunggu giliran kat klinik tu yg leceh.. smpai mengantuk2 la juga..

tp fikir +ve je la.. sume utk kebaikan baby n aku gak.. selalu checkup maknanya keselamatan baby dlm kandungan lebih terjamin.. insyaallah, tiap kali pas solat aku mesti doa utk kesejahteraan keluarga aku ni.. semoga hbgn kami suami isteri makin bahagia dgn kelahiran baby kami..

ni koleksi jarum suntikan aku utk inject insulin.. ada lg satu plastik ni.. jarum ni leh sekali pakai jer.. pastu xleh re-used yer.. aku simpan smpai byk2 dulu pastu dispose kat klinik desa je nanti..


ni ada dua jenis jarum.. en.suami terbeli jarum yg panjang.. hohoho.. ngeri sungguh nk cucuk.. bila time inject ni, baby pun bergerak2 gak nervous..


baby pun makin kuat bergerak.. asik main tendang2 jer dlm peyut ibu.. xpe, tendangla, ibu suka sgt rasa tiap sentuhan tu.. terasa bahagia sgt dlm peluang jd seorang ibu ni.. baby aku ni xdela lasak sgt.. ada masanya dialebih suka duk diam jer, tp kalo smpai time dia bergerak, huuuh ke kiri, ke kanan.. tp happy tau.. yelah bila ada nyawa dlm perut ni.. indahnya ciptaan Allah tu..

kebanyakan masa baby suka mengeraskan diri dia.. selalu rasa time perut tu rs kejang sgt.. then terasa siku dia atau lutut baby yg menonjol kat peyut tu.. aku suka tolak balik bonjolan tu.. pastu mesti terasa baby bergerak..

pagi td g checkup kat hospital.. checkup hospital kat klinik pakar.. ni utk ibu2 mengandung yg ada kes jer.. utk pantauan dr doc la.. utk aku, kes psl 'terlebih manis' la.. bagus juga g checkup regular camni, sbb tiap 2mggu sekali (bila masuk 8bln, 2mggu sekali kena scan, sblm ni sekali permonth), doc akan scan baby dlm peyut ni.. doc akan ukur perkembangan tulang baby, otak n macam2 lagi la.. utk pastikan baby ikut pertumbuhan dia..

mengikut scan pagi td, berat baby dlm peyut ni dah 2.27kg.. ermmm, mengikut bacaan aku kat internet, baby aku kurang berat sikit.. sepatutnya dlm 2.35kg.. tp rsnya masih normal utk pkembangan dia..

kedudukan baby pun ok.. dah mengarah ke bawah.. insyaallah baby ibu kekalkn kedudukan yer.. dan lain2 ikut kata doc tu normal la.. alhamdulillah.. harap2 sume dipermudahkan yer.. even akak aku sibuk kata baby kecik la nanti baby susah la nak uruskan.. huhuhu.. apa2 pun aku harap baby xde apa2..

disebabkan kencing manis aku ni asik naik jer padahal aku dh cuba jaga
makan sedaya boleh.. smpai aku rasa bsalah kat baby sebab ibu sgt pantang bila makan.. huhuhu.. en.suami suggest aku mkn Herbalife.. herbalife ni terkenal utk org yg nk kuruskn badan, tapi apa yg org len tak tau, dia pun bagus utk kurangkan kencing manis.. so en.suami pun belikan wife tersyg dia ni herbalife utk mkn sarapan n mkn malam.. utk lunch blh makan mcm biasa (amik nasi n lauk la)..

n alhamdulillah pas amalkn mkn herbalife seminggu, bila check bsp baru2 ni, gula dlm darah dh kurang.. nurse pun puji bacaan bsp aku..

herbalife ni pun ada nutrien tambahan yg bagus utk baby.. jd xde la timbul kes org kata baby jd kurus mkn herbalife yer.. hahahha..

tapi.. ada tapi lg tu..

mmg sepanjang mengandung ni berat aku tak naik2.. masa buat buku merah tu berat aku cuma.. xx kg(formula mengira berat rahsia).. pastu baru2 ni timbang baru naik xx+1kg(juga bukan berat sebenar).. maknanya berat aku cuma naik sekilo jer dr berat masa mula mengandung.. masa mengandung tu mmg aku perasan penah berat aku jatuh smpai xx-5kg(sila isikan xx kg itu sendiri yer)gak.. tp ikut scan baby, baby aku xdela terkurang ringan sgt.. cuma tak lah besar.. jd aku rs normal la kot..

jadi keazaman yg berkobar2 ialah mengurangkan berat badan semaksima mgkn masa berpantang nanti.. hohohoho.. biar terbeliak mata en.suami melihat isterinya yg solid molid lg jelitawan ni.. heheh.. (en.suami tak pcaya aku penah jd primadona yg jelita suatu masa dulu, cheewaaahhh.. eleh kalo isterimu ni terlampau jelita mgkn aku dh kawin anak raja.. semua tu ada hikmahnya.. hahahahha)

eh, beg bersalin masih belum packing lg.. kemalasan melanda sejak akhir2 ni.. rs nk tido jer.. kwn aku kata tido puas2 nnti de baby xleh tido byk2 lg.. tp mak aku kata pulak, asik tido nnti susah nak beranak.. hohoho..

yelah yelah..

rasa mcm nak bersalin awal la pulak.. hehe.. eh eh, ikut timing yer baby.. rsnya bulan tgh bulan dpn ok la kot.. =p


This entry was posted on Friday, March 16, 2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    ReYNa said...

    i time ni mmg asyik nak rest n tido je.huhu.especially cuti.penat bwk perut kot.takpe.nnti bila nak dekat2 tu berat naik la.hhehee.sama mcm sy aritu berat x mau naik

  1. ... on March 17, 2012 at 11:51 AM