Start aku disahkan mengandung oleh doktor, aku terus ajak en.suami g beli supplement utk ibu mengandung ni.. risau kalau terlewat mkn ubat nnti baby tak berkembang dgn sihat.. utk awal trimester ni mmg agak 'fragile' utk ibu2 mengandung n fetus yg baru nak membesar.. kalau tak cukup nutrisi, xdptla nk membesar dgn baik..

jadi aku start mkn ubat supplement ni dr 4 weeks prgnant.. (eh, aku baca kan, kalau kita dpt detect prgnant ni awal maknanya maybe anak tu anak lelaki, sbb since aku rasa aku prgnant, maybe time tu dlm 2weeks kot, aku dh rasa something pd badan aku yg berbeza.. perut bila tekan dh rasa mengeras)

balik pd cerita asal...

1st aku beli susu mengandung.. aku pilih brand anmum materna sbb tu jer yg quite murah banding susu lain.. heheh.. (bukan ibu budget yer utk baby ibu cuma ibu kena budget beli vitamin lain ni.. ).. aku xde prblem minum susu ni, tp aku plg suka minum susu fresh marigold yg dlm kotak tu.. tp bila survey mcm xde pun tulis ada acid folic.. so kena amik susu tepung gak la kan..

pernah try susu brand lain sbb kononnya nak pelbagaikn rasa la.. ada try anmum materna rasa cokelat tp pastu akak aku kata nnti anak ko gelap karang kalo minum air cokelat.. heheh (family aku mix chinese so sume cerah2 la).. so aku stop minum yg rasa coklat, amik rasa biasa2 jer.. minum susu brand lain, yg xbestnya rasa terlalu manis n bila kacau kat air panas, berketul2.. yarrrkkk, 1st time aku rasa loya minum susu..

jadi stick to anmum materna rasa biasa je la yer.. bancuh dgn air sejuk pun cepat jer larut.. tu yg aku suka susu anmum ni.. sbb kdg2 aku suka minum susu sejuk.. =)

2nd aku amik obimin.. memula sbb doc suggest amik obimin masa memula checkup ngandung.. so aku amalkn amik obimin smpai la skrg ni.. tp ada certain org kata obimin ni nak stop mkn pun blh sbb dh lebih 12mggu.. ntah ek.. sbb obimin ni murah jer jd aku still makan.. then aku tnya gak kat nurse tu, perlu ker mkn acid folic lg yer? bila nurse kata perlu so misi aku seterusnya cari acid folic kat farmasi.. sbb time ni aku tak rasa nak wat buku merah kat klinik kerajaan lagi so aku kena cari alternative utk acid folic kat farmasi la dulu (masa 1st time g klinik dlm 4weeks prgnant)..

3rd aku amik eberet folic.. eberet folic ni bagus utk ibu mengandung yg mgandung twin ker.. atau yg ada masalah hb rendah.. tp since aku takde prblem hb ni, tp aku ada mslh diabetes.. ikut kajian kes aku, bagus gak utk prgnant lady with diabetes sbb kandungan vitamin dia ni agak tinggi so bagus la.. sbb ibu mengandung yg mslh diabetes ni perlu lebih vitamin n eberet ni ada iron yg bantu penyerapan acid folic dgn bagus..

pil eberet tu yg color merah gelap.. yg pink tu obimin.. yg warna kuning tu neurogain..

tapi mkn eberet ni ada kesan sampingan la.. cthnya kencing tu akan jd color kuning sgt2.. n kita nyer erk erk tu (tahi ler) akan jd color itam.. tp kesan ni normal la.. maybe dr tindakbalas vitamin n iron tu kot.. jd kalau aku nak kena g klinik kesihatan utk checkup yg memerlukan aku amik ujian air kencing, aku xmkn eberet folic ni, skip rutin kejap sbb xnak kencing kuning sgt.. nnti takut nurse suspect aku kena kencing kotor pulak.. hehehe.. xmo xmo..

eberet folic ni harga plg murah aku dpt kat farmasi rm22.. ada yg kata smpai rm50.. ntah kat mana ntah diaorg beli, aku beli murah jer.. sbb murah aku still amalkn mkn smpai la la ni.. lgpun aku rasa ok jer dgn perut aku ni..

cuma kekadang tu bila aku amik time pagi, perut terus rasa memulas n sakit yg amat sgt.. huhuhu.. 1st time aku rasa cuak giler tau.. yelah mana tau kalo ada pe2 dgn baby ker.. pastu pastu.. heheh.. aku pun g lunch dgn en.suami, terus perut yg sakit tu jd lega giler.. jd sediakan la biskut ke atau mknn dlm beg anda yer.. pas mkn jer terus ok.. agaknya aku xleh mkn pil tu kalo perut kosong.. kena byk minum air gak tau..

4rd aku makan neurogain fb.. ni bagus utk perkembangan otak bayi.. aku amalkn mkn neurogain ni baru jer lagi.. kira sesuai la mkn skrg.. org kata start dr 4months prgnant.. bagusnya mkn neurogain ni utk otak baby jd cergas.. kiranya nnti baby akan mudah pick up la apa yg kita ajar.. ada testimoni yg aku baca kata anak dia cpt membaca n cpt bjln sbb dia amalkn amik neurogain ni dr sejak mengandung lagi.. neurogain ni kira mcm minyak ikan la, ada dha n vitamin yg len2.. (sila google sendiri yer.. hehe)

mulanya aku ingat nk mkn scott emulsion jer sbb neurogain ni blh tahan mahal harga dia.. minyak ikan gak kan.. 30capsules utk mkn sbln la, sehari sebiji jer.. tapi bila google, ada yg kata scott emulsion ni lebih sesuai utk kanak2 bkn utk baby dlm kandungan sbb ada vitamin A n D yg tak larut dlm air.. lebih kurang la gitu.. so aku rasa stick to neurogain la (neurogain ni kapsul minyak ikan yg specially design utk ibu mengandung n yg breastfeeeding).. xpe yer baby ibu try saving tetiap bulan utk pastikan sume supplement utk baby cukup..

5nd aku amik homeophatic capsules (ala, yg mcm examo tu).. kononnya dpt cergaskan otak baby.. ni sbb aku dpt free jer jd aku abiskan la stok free aku.. hehe.. akak aku yg bagi.. kalo abis rsnya xmo amik lg, aku nak mkn jus kurma jer..

6nd aku amik jus kurma n buah tin, nama dia jus hidayah.. aku survey kat kedai jamu.. mmg cadang nak amik jus kurma sbb member kata bagus utk otak baby.. asalkn bagus utk otak baby, aku try cari.. yelah, ibu kena usaha kalau nak dpt baby yg cergas n cerdik.. ada byk brand jus kurma ni.. jus kurma ni bagus gak utk ibu mengandung yg ada diabetes mcm aku ni.. blh kurangkn paras gula dlm darah la..

so aku survey satu2 jus kurma kat kedai tu.. memula nak beli jus tok guru tp tgk kandungan gula blh tahan tinggi.. yg jenis lain pun sama.. bila tgk jus kurma hidayah ni, sugar free n ada tulis sesuai utk ibu mengandung, so aku pun beli la.. harga dlm rm23 jer.. kat kotak tulis rm25.90.. kat mingguan wanita pun ada iklan jus hidayah ni..

ubat2 yg klinik bagi cth mcm pil iron, aicd folic n vitamin B complex tu aku tak makan.. sbb kat dalam eberet folic n obimin dah lengkap sume tu..


ubat2 klinik ni aku standby kat dlm beg gak.. mana tau kalau supplement lain dah abis, ni kira alternative gak la..


tapi bila nurse tanya ubat dah abis belum, aku kata la belum.. heheh.. kalau tanya kat doc kat klinik swasta tempat aku scan tu, doc kata blh amik vitamin kat farmasi jer, yg penting baby cukup vitamin n acid folid, iron pun penting gak..

ermmm... rasanya tu je la supplement yg aku amik.. harap2 blh kekalkn kerajinan memakan sume ubat2 ni.. hehe.. rajin tu yg penting..

utk baby ibu, ibu cuma dptkn yg terbaik yer.. sbb ibu n ayah syg sgt dgn baby.. =)


This entry was posted on Friday, November 04, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    Liyana said...

    sy pun mase bby 2 weeks dpt rase something kt perut, mcm keras ke ape, pastu rse denyut2, huhu.. bby boy kah? huhu

    blm jumpe gynae lg... tgu next week la kot.. good luck mkn ubat :)

  1. ... on November 4, 2011 at 3:48 PM