Sejak jd ibu sepenuh masa ni mmg agak busy layan baby jer.. hubby dh xbg g opis, duk umah jer jg baby.. huhuhu.. jd keje ibu sepenuh masa ialah ber'fb' n jg faiz.. manja la anak ibu asik berkepit dgn ibu jer..

bila dh ada baby ni, byk la perkara baru yg tak penah amik tau sblm ni terpaksa amik tau.. yelah, dulu kalo tgk anak akak2 aku nangis ker, pass je la kat ibu dia.. kalo beyak ker, xkuasa aku nk g cibuk anak org len.. hahahha.. ni dah ada anak sendiri, sume kena handle sendiri la kan.. bergelumang dgn erkk errkk n dipancut air pancut buatan manusia dh penah dah.. huhuhu.. 

skrg faiz pun nak masuk 5months.. kejap jer masa tu berlalu.. anak ibu dh makin besar dan comel.. rasa happy bila tengok anak membesar dpn mata.. rs bahagia sgt2 tau.. alhamdulillah Allah bg rezeki utk aku jd isteri, merasa mengandung n jd ibu utk anak yg comel ni.. 

gmbar ni gmbar faiz umur 2bln.. masa lahir tu baru 2.54kg.. betulla org kata baby lahir kecik cpt mmbesar..

rasa mcm sume benda aku nk pastikn yg terbaik utk faiz.. yelah, walaupn takla sekaya mana tp ibu pastikn ibu rajin survey2 kt fb baju baby yg comel2 n murah yg mampu la ibu belikn.. hehe (ayat xbleh blah..)

aku kn rajin shppng online ni.. hubby pun dh tak tergeleng kepala bl tiap hari ada jer parcel aku dtg kat opis dia.. dah jarang beli brg utk diri sendiri.. skrg sume nk fikir utk baby jer.. ibu dia lak yg jd comot.. =p

skrg faiz aku mmg pakaikn dia cloth diaper.. alhamdulillah faiz xcerewet.. cuma bila faiz poo poo kat cd mahal, ibu rasa mcm syg je sgt.. hehe.. blm lg kena cuci poo poo faiz.. kira dh biasa la sume tu.. kalo dulu time bujang2, geli gelaman la aku kalo kena basuh poo poo anak sedara ni.. ni siap kena sental dgn tangan lg.. kalo malam mmg aku pakaikn faiz pampers biasa jer sbb blh la faiz tido smpai pagi dgn selesa (lbh pada ibu yg malas salin cd memalam)..


faiz ni senang nak uruskan.. kalo kehendak dia sume dapat, dia diam je la.. xde meragam yg tak kena tempat.. tp makin besar makin banyak pulak kehendak dia.. camner tu??

kalo dulu pas basuh beyak, pampers dh tukar, badan dh segar pas mandi, pas minum susu, blh jer terus tido.. skrg nk kena main2 dulu dgn ibu, kena agah2 dia, bw g jln2 dulu.. selagi tak masuk buai, selagi tu la dia tahan mata dia dr tido.. (kena tido buai gak anak ibu ni..).. alternative lain selain tido buai, tidokn atas kerusi fisher price newborn toddler tu.. yg tu kena la rocker2 sambil ibu berzikir.. (rs mcm byk berzikir lak sejak de baby ni.. hehe)..

Gambar yg baju merah ni masa faiz umur 4bln.. sejak lahir faiz ni dh tegap badan dia.. maybe sebab masa mengandung faiz ibu rajin minum susu n ibu amik herbalife utk mknn sampingan.. cadang nak teruskn amik herbalife tp tgk budget dulu.. hohohoho..

Gambar yg baju hijau tu gmbar terkini faiz.. makin comel n manis anak ibu ni.. insyaallah ibu cuba jd ibu yg sebaik mungkin utk anak ibu yg ibu syg sgt ni..

Bila tgk anak membesar ni rasa bahagia sgt... keletah baby yg nak membesar ni mmg tak menjemukan.. (except time dia nangis meraung2 tu la yer..)





Dah jadi ibu org kena la jadi rajin.. kena la jaga baby baik2 kan kan.. yelah.. Sebolehnya aku cuba d ibu yg terbaik utk anak aku walaupun ada masanya aku merungut bila baby xmo tido2.. tapi bila tgk muka baby ibu yg tgh mengeliat tu rasa mcm sume keletihan tu hilang.. rasa bertuah sbb dapat jd ibu utk anak secomel anak ibu ni.. (ibu mestila puji anak sendiri comey)

Faiz xcerewet sgt jg senang nk uruskn dia.. menangis bila nk susu jer.. lampin basah, berak ker, dia still tido dgn nyenyak.. mgkn ada la skit resah gelisah mcm hilang awek tp mata still pejam tido jer..

skrg dah mula start meragam.. mgkn mmg mcm tu kot tahap pkembangn dia.. memalam blh tu smpai ke subuh tido kejap2 pastu menangis.. huhuhu.. ibu harus sabar yer walaupun agak jeles bila dgar ayah berdengkur manja2 bila baby tgh melalak kuat..

paling sedih aku tak dpt fully breastfeeding faiz.. dia xmo menyusu badan.. mgkn salah aku kot sbb kat hospital aku bg dia susu formula kt botol sbb susu tak kuar.. dgn sakit pas bedah masa tu, badan tak larat sgt then sian bl dgar baby nangis.. skrg ni bila aku suakn breast kt dia, faiz pula melalak mcm aku nk bagi apa jer.. so aku kena pump susu tiap hari n bg faiz thru botol.. sedih tp xpela asakn faiz dpt juga khasiat susu ibu walaupn tak sepenuhnya.. tapi aku tgh cuba bykkn air susu, pump susu tiap hari supaya dpt smpan stok yg byk utk bg faiz susu badan jer.. insyaallah..

ni nk citer psl soksek org yg menyakitkn hati... yelah bukannya aku ni keras kepala sgt tapi aku dengar gak org len ckp tau.. bila smpai pada hal uruskan baby, sume org nak masuk campur.. yelah aku tau, ni 1st baby sulung aku.. mmg aku perlu byk tunjuk ajar dr org sekeliling tapi ada masanya utk hal urusan baby aku pakai baju apa pun perlu ker nak masuk campur.. aiiisssshhh..

"Kenapa pakaikan baby baju xde butang depan, susah nak pakaikan.."
(dalam hati aku :: ala, makcik sy yg pakaikn utk anak saya, ok jer, xsusah pun..)

"Kenapa tak susukan badan.. Biar anak ko sakit nanti.. gemukla ko "
(dalam hati aku :: pekejadah ko doakan anak aku sakit.. huuuuhhh, menyakitkan hati jer)

"Kenapa botol tak sterelize.. Biar anak ko cirit birit nanti.."
(dalam hati aku :: basuh dgn air panas tak kira steril ker, takkan kena beli alat steril tu kot..)

Byk lagi la.. malas nak taip.. ye ye.. ada masanya teguran tu utk kita belajar mana yg salah, mana yg silap.. tapi bukan ker bagus teguran tu dtg dgn suara yg lembut.. hati yg dengar ni pun senang.. ni tegur sambil mendoakan keburukan utk baby aku kalo aku tak ikut ckp diaorg.. hangin la badan.. sesenang jer korg kata aku tak sayang anak.. aku ni la yg kena bedah, kena belah, menanggung bisa operate tu.. kalo tak sayang takdela aku susah2 nak beranak ni.. huuuhhh..

ye.. perlu diingatkan anakku bukan anakmu yer.. so harap maklum...!!

p/s: nape ntah aku malas nak letak gmbar dlm entry aku.. nantila.. eh, gmbr baby pun lum letak.. =p



Alhamdulillah aku dah selamat bersalin pada 21/4/2012 lepas.. baby boy.. baby kecik jer, cuma 2.54kg.. rasa mcm pegang baby doll jer.. sbb kecik sgt.. kalo sebelum ni aku takut nak pegang baby org len yg kecik2, rasa mcm takut jer.. tapi bila handle anak sendiri rasa mcm expert jer.. haha.. kalo tak ibu yg buat sape lg yer.. 

Huuuhhh, nak tanya pengalaman bersalin??

20/4 tu aku mmg dah ada appoinment dgn doktor pakar utk rutin schedule utk gdm checking (ni utk ibu mengandung yg ada kencing manis la).. doktor mmg dh bagitau sblm ni yg pd appoinment doc kali ni nak bg tarikh utk masuk wad.. so aku ingatkan should be 29 atau 30hb la kan sbb due date aku 30/4.. 

disebabkan aku de gdm n inject insulin so kena bersalin bila genap 38weeks.. ni utk pastikan ibu n baby selamat sbb ibu yg de gdm n insulin berisiko tinggi utk baby de prblem kalo lambat bersalin.. so doktor suruh aku masuk wad petang tu juga.. huuuhhh, rasa takut sgt bila aku tak bersedia lg nk jd seorg ibu.. yelah tetiba jer doc kata kena masuk wad n kena paksa bersalin.. means kena induce ubat.. time checkup tu aku dh 39weeks.. so mmg kena masuk wad immediately gak.. 

pukul 4ptg aku admitted terus ke dewan bersalin.. tp disebabkan dah ptg, doc kata induce utk pagi esok.. n malam tu aku kena bermalam kat wad ibu2 yg tunggu nak bersalin la.. malam tu aku dh mula rasa nk bersalin, tapi aku rasa mcm mimpi2 jer..so aku abaikan la.. maybe rasa terkejut sbb kena bersalin induce esoknya kot.. 

pukul 7.15pagi doc masukkan ubat.. ubat ni utk paksa bersalin.. kira kontraksi utk buka jalan kat rahim la.. disebabkan kontraksi aku hyper.. (huuuhhh, tak tau la nk ckp cmner, sakit rupanya bersalin ni..).. aku terus dpt kontraksi yg maksimum even baru masuk ubat.. jd dalam pukul 11pagi tu jer, aku dah pecah air ketuban n keluar darah yg byk.. cuak gila masa ni.. dahla tahan sakit yg melampau..

masa ni aku dh lupa nk minum air selusuh ke apa ker.. mak aku bg yg kayu fatimah tu pun aku tak minum... (mak aku bising psl ni sbb tu mak aku kata jalan tak dpt buka..hohoho)..jd dlm pukul 12lebih aku dah kena masuk kat dewan bersalin terus.. time ni jalan dh buka 4cm.. aku ingatkan kejap jer ni, mesti cepat aku bersalin ni.. 

tp sampai la ke malam still jalan cuma buka 5cm jer.. huhuhu.. sakit nak bersalin tu jgn ckpla.. kena tunggu jalan buka 10cm baru leh delivered.. lebih 12jam aku menahan sakit tu tau.. hanya Allah je la yg tau.. dgn risau nya kalo apa2 jd kat baby sebab air ketuban dh pecah awal.. dgn pendarahan kat bwh lagi.. dgn doc yg asik check jalan lg.. (huuuhh, tak dpt dibayangkn time kena seluk tu.. dgn doc lelaki lg.. india, cina, melayu sume dh seluk bwh aku tu.. hohohoho)

time ni dah xde segan malu ker.. redha je la.. asalkn baby selamat.. segan tu dah tak terckp la.. sebab bersalin induce ni mmg xde la nk pegi toilet ke apa ker.. kencing pun doc sedut dgn alat dia.. (segan dh terkata la.. tp xkan ko nak kata xbleh xbleh, karang kena tinggal dgn doktor atas katil sensorang kan..)

disebabkan dh pukul 10mlm n rasa kontraksi aku dh makin kurang.. aku dh tak rasa nak meneran pun.. jd aku kata kat doc aku nak minta bedah.. aku risau keselamatan baby.. kalo pe2 jd pd baby cmner.. lgpun aku takut air ketuban makin kurang n baby blh lemas.. 

so persiapan nak pegi ruang bedah.. ni pun segan gak.. huuuuhhh, kena bius separuh badan.. mmg aku tak rasa apa2 dah.. aku rasa sume org dh tgk bhgn bawah aku tu.. huhuhuhu.. time ni tak tau nak kata pe dah.. redha je la.. 

dlm pkul 10lebih aku selamat melahirkan baby lelaki.. alhamdulillah, baby pun sihat.. masa keluar dr bilik bedah, en.suami kata baby biru dah.. takut sgt rasanya kan.. baby biru sbb dh lama sgt dlm perut tp tak keluar2.. bersyukur sgt baby selamat.. 

aku kena tahan wad 2 hari smpai jahitan bedah kering.. so skrg dlm tempoh berpantang la ni.. doakan aku n baby sihat2 je k.. oklah yer.. daaa sume.. bg bakal2 ibu yg tunggu masa nk bersalin, semoga sume dipermudahkan.. insyaallah.. yg penting ibu n baby selamat yer.. 

daa sume.. 



(entry yg lupa dipublish... alhamdulillah.. dh selamat bersalin...!!)

Bila nak bersalin ni?
Camner rasa nak bersalin tu yer?
Apa tanda nak bersalin?
Bersalin tu sakit sgt ker?
Boleh bersalin awal ker?
Lepas bersalin terus der susu badan ker?
Camner nak bg baby menyusu?

Banyak tul nak fikir ni.. alhamdulillah, aku dh hampir cecah 38minggu.. maknanya tinggal 2mggu je lagi utk jumpa baby yg aku kandungkan ni.. harap2, doa2 semua dipermudahkan.. semoga aku dapat jd ibu yg baik utk anak kami ni, cinta hati kami ni..

kadang2 tu harap gak bersalin awal dr tarikh due date.. yelah, mcm2 fikir dlm kepala ni.. lg la sbb aku de 'darah manis' ni.. risiko juga pd baby.. jd harap kalo baby keluar awal, kurang la risiko yg bukan2.. huhuhu.. tp rsnya baby mcm suka jer duk dlm peyut ibu yer.. ada span tebal yer? hihihi..

brg baby sume dh sedia.. insyaallah.. aku de gak tanya nurse bila g checkup tu, kalo pas bsalin terus ada susu badan ke, cmner kalo baby nak menyusu, nnti dia lapar la pula..

then nurse tu suggest kat aku, bawa botol susu n susu baby sorok2.. nnti bancuh n bg pd baby.. akak aku pun kata mcm gitu gak.. sbb kita tak tau cmner pas bsalin nanti kan.. ada org yg mudah jer, ada yg susah, kalo kena bedah cmner nak handle baby lagi..

ikut kata akak aku, bancuh n bagi guna sudu pun blh.. bagi sikit2 jer.. asalkn baby tak nangis.. lgpun pas lahir baby tak byk menyusu.. tp cuba gak susukn badan.. nnti dapat rangsang pengeluaran air susu..

insyaallah, aku nk sepenuhnya breastfeeding bayi kami.. =)

last 2weeks masa checkup baby, buat ultrasound.. nmpak baby paling kepala dia.. nmpak bentuk muka dia.. comey sgt rsnya.. nmpak muka dia yg dh chubby tu.. ermmm.. rasa bahagia sgt tau.. ada seseorg dlm perut ni yg aku perlu lindungi.. bayi penyambung generasi kami.. besar tanggungjawab tu..

skrg ni mmg aku rasa tak larat nak pegi shopping dah.. hahaha.. rasa sakit belakang la.. rasa lenguh kaki la, rasa malas la.. rasa nak tido jer pun ada.. perut pun dh makin membesar ke depan..

tapi shopping online blh lg tu.. hehhehe..

apa yer yg aku baru beli.. haaaa, dah tambah koleksi bamboolite cloth diaper yg cute miut.. suka suka sgt2 tau.. rasa mcm tersenyum smpai ke telinga.. haha.. pastu makin gila pula beli cloth diaper yg brand oversea.. dh dpt rumparooz n bum genius.. ye ye, ibu wajib rajin basuh diaper pas ni yer.. cumelnya montot baby ibu nanti..

car seat lum beli lagi.. tp dh booking.. hjg bln ni wat full payment..

set bersalin lum beli lagi.. aiyooooo.. pesal brg penting suka tangguh yer? aku nak beli nona roguy nyer set bersalin tp aku confius nak beli kat mana.. heheh.. ada kedai tu offer free gift tp aku rasa mahal.. ada tu tak offer gift tp beza rm30 jer.. nk free gift ke tak ek? berfikir smpai lebam jgn smpai bersalin pun belum beli lg dah la.. bising la en.suami karang..



Posting kali ni special utk review kat mana aku survey n cari brg2 baby murah2 kat fb yer.. aku xde amik apa2 keuntungan k.. iklan ni adalah tidak berbayar.. aku akan update list kat entry ni yer.. sbb aku pun lupa kat mana aku beli mostly brg2 baby aku..

selalunya aku usha2 dulu.. pastu wat target.. pastu kalau berkenan dgn budget semasa, baru la aku sambar selai dua..


Barut Baby

- aku dapat kat kedai ni: http://www.facebook.com/pages/Barut-Bayi/125564650870015
- saiz bagi aku lebih besar banding beli kat kedai mcm brand fiffy n anakku tu.. kain cotton flanel, english cotton or cotton flanel campur cotton biasa..
- saiz 6inci(L) x18.5inci(P)
- harga yg dia pm aku :
barut plain putih atau plain bewarna Rm5.50/pc (klu 0rder 6pcs keatas kira Rm5/pc)
Barut begambar kartun Rm4.50/pc
Barut pokadot promosi : Rm5/pc
Barut english cotton ...promosi Rm3.50/pc
+ Rm6 utk pos..

take note: ni harga yg aku dpt ms pm dgn dia.. so sbrg perubahan hrga pandai2 la korg discuss dgn owner yer.. tp harga bg aku berpatutan la..



Lamaze Toys

- Actually aku terlupa add bookmark kat mana aku beli tp blh try tgk sini, sbb harga dia sama jer dgn tpt aku beli hari tu.. aku survey byk tempat.. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.178901922139840.45299.178655008831198&type=3
- Aku beli both rattle sock n wrist rattle.. both sepasang dlm rm12 la.. jd utk 2psg dlm rm24.. postage will be rm6 (poslaju) .. ada yg bg pilihan pos register so lbh saving kat situ.. tp ni bgtg pd seller yer..


Bamboolite Cloth Diaper

- try survey kat blog bamboolite.. skrg tgh ada clearence sale utk fitted cloth diaper yg harga rm77 tu jd rm44 jer each.. 40% less tu.. http://www.bamboolite.com
- mostly aku beli dr seller yg berlainan.. sbb kenkadang diaorg offer certain print jer dgn harga less.. n kalau nak buat preorder aku wat kat mama panda shop.. blh refer sini yer: http://www.facebook.com/mamapandastore
- harga preorder mmg murah banding beli retail.. jd alert la bila seller inform nak buka preorder yer..


Preorder cloth diaper atau beli cloth diaper murah..

-Mengikut kajian kes aku, ada beberapa seller yg selalu buat preorder cloth diaper brand US ni (cth BUM Genius, Simplex, Flats, Sweat Pea, Itti Bitti).. so mmg kalo berkenan nk try selai dua yg ada brand blh usha2 time preorder ni.. mmg murah dalam duapoloh hinggit gak banding harga asal..
- so sila survey kat fb ni yer:
http://www.facebook.com/kaklong.nuzula
http://www.facebook.com/groups/mamamahyashoppe/
- kat sini pun murah kalo u all budget nk memula try beli cd brand china tp dgn harga murah.. mostly seller bagi murah kalo beli pakej sekali 5pcs ker.. kalo beli satu2 mahal.. tp kat kedai ni harga 1pcs pun murah.. biasala kos postage tu kena tggung la yer..
http://www.facebook.com/pages/mumsluvbaby/175550397199
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.331294186893066.74528.331276603561491&type=3
http://www.bongbongidea.blogspot.com/ (yg ni jual mcm2.. cd murah, romper pun murah, brg menan budak pun murah.. tp cd kena beli atleast 5pcs baru dpt murah..)
- byk lg kedai tp tak tertaip kat sini..


Nuby Bottle..

- blh tgk link fb seller ni: https://www.facebook.com/#!/Mamma.Baby.Store
- utk nuby bottle yg silicone tu saya beli kat sini sbb lebih murah: https://www.facebook.com/cutebabyhouse .. dia pun de jual botol brand lain.. tp dia xde jual nuby breast pump la..

leh contact diaorg k.. tanya kalo stok available ke tak.. utk nuby pump, dpt botol susu nuby gak tp bukan silicone nyer.. yg 8oz n 5oz.. dpt 2btl.. puting dpt jenis silicone..


Cocoon Baby

- beli kat sini: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000811212966 ..leh tgk2 fb dia yer.. ada yg readymade.. tp kalo nak color lain kena tunggu dlm bape hari la, nnti dia jahitkan..

blh cari corak crochet yg kat internet n bg dia kait.. =)

harga mmg murah banding kat kedai2 online lain..


-----------------------------
link2 lain tunggu bila aku teringat k.. daaa..


Entry kali ni special aku dedicated utk kegilaan terbaru aku.. kumpul koleksi cloth diaper brand bamboolite.. hahhaa..

sejak aku terima parcel bamboolite pertama aku yg corak monyet2 tu, terus aku tergoda utk tmbah koleksi cd bamboolite lagi.. huhuhu.. yer, nafsu terbaru ini memakan duit kocek aku secara merbahaya.. (mahu tak merbahaya, satu cd bamboolite jer dlm rm55 to rm70)

suka design cd bamboolite ni sbb dia xde butang2 tp resize kat bhgn peha tu jer.. pastu cd dia comey molek jer.. material pun mcm cotton2 gitu tp bkn la cotton.. tp lain dr cd brand china len tu..

pastu disebabkan cd brand ni mahal.. aku prefer wat pre-order jer.. so cd yg dlm rm55 dpt rm44 n yg bamboolite premium day tu dpt rm55 je selai.. pastu deposit cume rm10 jer selai..

aku wat pre-order yg new print nyer.. super duper cute la sgt2..

jd kira congak skrg dh ada 5helai cd bamboolite.. huiyoooo.. patutla aku rasa aku mcm termembazir jer bulan ni..

haaa.. pastu de satu jenis bamboolite fitted.. best tul kan.. aku rasa best sgt2 la.. hahahahaha..

sape nak usha2 cd jenis ni leh g web dia.. www.bamboolite.com ..

pastu aku shopping barut baby gak.. barut ni penting la.. utk baby tak kembung peyut.. ada beli kat baby shop tp sume jenis kain yg nipis.. mcm tak best jer.. so aku beli yg handmade la.. dr jenis kain cotton.. hari tu aku beli jenis cotton flanel.. tp bila basuh mcm berbulu2.. tak best pula tp dia ada 2lapisan, cotton flanel n cotton putih tu..

yg ni aku beli barut dari kain english cotton.. breathable la utk kulit baby.. harga pun dpt selai rm3.50 jer.. murah giler sbb dia nk abiskn stok barut..


so far aku rasa barut kat kedai online ni paling murah yg aku dpt cari la.. sbb mostly dlm rm5 la selai.. cuma yg barut english cotton ni xde bentuk melengkung tu sbb owner kata ni stok memula dia buat barut.. tp cute kan? aku beli corak campur2.. ingat nak pakaikn baby barut smpai umur 3bulan++..

k la.. sambung nnti k..



Lagi 5minggu genap 40minggu aku mengandungkn baby sulung aku ni.. jd maknanya dlm tempoh 5minggu ni mungkin aku akan terberanak lebih awal atau cukup2 5weeks lg la.. disebabkan aku de 'darah manis' jd aku kena bersalin ikut masa, xleh terlebih 5weeks dr tarikh yg doc dh jangka bersalin..

camner yer rasa bersalin tu?

iskkhh risau pula tiap kali fikirkan cmner la nk tempuh pengalaman bersalin tu.. camner la aku nak pasti rasa sakit tu sebab nk bersalin ker atau sbb nk buang air beso.. hehhehe..

pastu fikir psl tanggungjawab nk jd sorg ibu.. even umur dh 30thn, org len sebaya aku dh beranak 4,5org dah.. tp bg aku yg tak penah beranak ni, iskkkhh risau tu tetap ada tau..

harap2 sume dipermudahkan..

walaupun akak aku kata:
"ko kan pemalas jer since ngandung ni nanti susah beranak.."
"dulu, org beranak sulung duk wad bsalin lebih 12jam sbb 1st ngandung jalan susah buka lg.."
"ko duk keje hadap komputer jer, bawala jalan2, nnti susah bersalin.."

huuuuhhh...

sinis la sindiran2 itu.. ala.. tu kan rezeki masing2.. heheh.. doa2 la semoga sume dipermudahkan yer.. insyaallah..

walaupun dah berpuluh kali aku ingatkn diri sendiri, tapi aku masih belum prepare beg bersalin n beg baby lagi.. hahhaaa.. ye ye, sakit 'malas' sgt tidak bagus yer..

hjg mggu ni ibu akan prepare yer.. kena prepare beg utk ibu berpantang sekali.. disebabkan aku start pantang kat umah mertua jd kena la prepare brg lebih skit.. dh seminggu lebih, abis berurut baru balik umah mak aku utk smbung pantang.. time tu aku rasa nak start bg baby pakai cloth diaper..

oh ya.. en.suami pun sila jgn lupa buatkn adinda air selusuh yer..

pastu mak pun pesan minum susu kambing sblm bsalin ni utk elakkn baby kena sakit kuning..

pastu mak juga de pesan minum air kelapa muda utk kulit baby licin bila lahir nanti.. xde yg mcm kerak2 tu la.. (apa ek nama dia.. lupa la.. yg de baby kulit dia mcm de lapisan mcm kelemumur kering tu, kalo kopek nnti leh luka..)

eh.. aku blm abis shopping lagi daaa.. tp brg2 baby sume dh ckup.. insyaallah.. cuma brg2 tambahan mengikut nafsu jer blm abis beli lg.. hahahha..

daa.. nak taip entry shopping terkini pula..


Benda terbaru yang aku ‘terbeli’ secara membazir baru2 ni ialah botol susu brand Adiri Natural Nurser.. Mungkin ada yg penah dengar atau mungkin xpenah dengar brand Adiri ni.. nape aku beli?? Ntah yer.. aku suka design botol susu yg pelik2 ni.. rasanya kalo baby tak nak minum botol, aku terpaksa la jual sume botol2 susu yg mahal2 aku beli ni.. hahhaha.. (ibu sgt membazir yer)

ni la bentuk botol susu adiri tu.. ni 9oz rasanya.. ni botol adiri stage 1..

Adiri bottle ni sgt glamer bagi ibu2 yg mencari alternatif bagi baby yg cerewet dalam memilih botol susu.. harga mmg sgt mahal.. even lagi mahal dari mimijumi bottle yg aku blm beli lg tu.. heheh..since adiri ni tak dijual di malaysia, hanya certain reseller baby jer yg jual brand adiri ni kat web diaorg so adiri ni lebih ‘special’ la..

botol ni BPA free.. lembut gak tp lg lembut botol Nuby silicone tu..

Sila jgn tanya kenapa aku beli botol susu adiri ni sbb tagline shopping online ialah ‘pembaziran itu tidak perlukan alasan munasabah’… hohohoho.

Memulanya aku terpengaruh dgn artikel ni: http://junkmailgemsblog.blogspot.com/2008/09/product-review-adiri-natural-nurser.html .. pastu hasil dari kajian dan skodeng aku maka berjayala aku beli botol adiri ni.. terasa diri sgt best kan.. even byk review yg kata botol adiri ni mudah leaking.. tp aku suka design dia..

beza botol ni banding botol lain sbb penutup dia dari bhgn bawah.. n puting dia kira mcm build in la.. xde beli puting asing2.. means kalo nak beli puting saiz lain kena beli botol adiri stage lain yg color biru atau oren tu..


Botol susu adiri ni ada 3jenis.. stage 1, stage 2 n stage 3.. beza ikut color botol dia.. stage 1 color putih utk baby 0month till 6month.. stage 2 color biru utk 6m till 1year n stage 3 color oren utk baby 1year n above.. aku beli yg stage 1 jer.. saje suka nak testing utk newborn baby nanti.. tp aku target nak fully breastfeeding tp rajin benar aku shopping botol susu ni..

ni gmbaran dalam botol susu adiri ni.. bhgn puting susu n botol tu sekali.. jd mmg xleh beli puting jer.. kena beli whole botol susu.. byk review kata botol ni blh leaking.. tp aku blm try lg..


Nanti bila baby dah lahir, aku bg review lg samada baby aku suka ke tak minum guna botol adiri ni yer.. so skrg aku dah ada:
Nuby Silicone – 1btl
Nuby Anti Spill – 2btl
Tommee Tippie Special – 2btl
Adiri – 1btl
Ermmm.. haaa, beli nuby breastpump hari tu pun dapat 2btl nuby gak.. tp bukan jenis silicone tp putting dia silicone.. jd total ada 8 biji botol susu.. hehehe.. byknya botol susu utk baby ibu yer.. (lalallalallaa, sila tutup telinga utk elakkan dari mendengar soksek perkatan ‘MEMBAZIRNYA’…)

Target terbaru ialah carseat utk newborn baby.. dah usha2 certain brand ni.. harap2 still available.. rupa2nya mahal gak ek nk beli carseat ni.. ermmm, pe kata tunggu baby lahir dulu.. nanti mesti ada org dtg2 umah nk tengok baby pastu bg sumbangan… hahhahah (nada tamak haloba) nnti bleh la ibu beli carseat newborn utk baby kan kan.. idea sgt bernas ni..

Carseat newborn ni mmg sgt penting sbb aku kena ulang alik dr umah mak mertua n mak aku.. ialah kawin dekat kan, jd tetiap minggu sure la kena pegi umah sini, umah sana.. lagi la kalo dah ada baby nnti.. hubby aku lak, asik busy jer.. jd aku lebih suka bw kete sendiri.. lebih senang nk bgerak dari harapkn hubby yg drive.. even masa g checkup ngandung pun aku g sensorang jer.. memula tu manja2 gak harap hubby hantar n teman tp pastu jd tension lak sbb hubby tak reti duk diam.. abis checkup aku lak kena mencari hubby yg hilang.. huhuhu.. jd lg senang pegi n balik sendiri..

aku target nak beli Graco Carrier cum carseat atau Peg Parego Carrier n Carseat.. mcm cantik jer design dia..

ok jom kita start usha2 dr skrg.. hahhaa...


Asik2 citer psl shopping je kan.. hahaha.. ok, skrg nk citer psl baby dlm peyut ni pula.. skrg dah 33mggu 5hari.. hampir masuk 34mggu.. dan menghampiri 9bulan.. isskhh sekejap jer rasanya..

oleh sebab aku de kencing manis time mngandung ni, aku mmg asik ulang alik appointment kat klinik desa, klinik kesihatan n hospital.. bayangkan dalam seminggu tu aku kena pegi ketiga2 tempat ni.. jenuh juga la.. penatnya bukan apa, sbb kena tunggu giliran kat klinik tu yg leceh.. smpai mengantuk2 la juga..

tp fikir +ve je la.. sume utk kebaikan baby n aku gak.. selalu checkup maknanya keselamatan baby dlm kandungan lebih terjamin.. insyaallah, tiap kali pas solat aku mesti doa utk kesejahteraan keluarga aku ni.. semoga hbgn kami suami isteri makin bahagia dgn kelahiran baby kami..

ni koleksi jarum suntikan aku utk inject insulin.. ada lg satu plastik ni.. jarum ni leh sekali pakai jer.. pastu xleh re-used yer.. aku simpan smpai byk2 dulu pastu dispose kat klinik desa je nanti..


ni ada dua jenis jarum.. en.suami terbeli jarum yg panjang.. hohoho.. ngeri sungguh nk cucuk.. bila time inject ni, baby pun bergerak2 gak nervous..


baby pun makin kuat bergerak.. asik main tendang2 jer dlm peyut ibu.. xpe, tendangla, ibu suka sgt rasa tiap sentuhan tu.. terasa bahagia sgt dlm peluang jd seorang ibu ni.. baby aku ni xdela lasak sgt.. ada masanya dialebih suka duk diam jer, tp kalo smpai time dia bergerak, huuuh ke kiri, ke kanan.. tp happy tau.. yelah bila ada nyawa dlm perut ni.. indahnya ciptaan Allah tu..

kebanyakan masa baby suka mengeraskan diri dia.. selalu rasa time perut tu rs kejang sgt.. then terasa siku dia atau lutut baby yg menonjol kat peyut tu.. aku suka tolak balik bonjolan tu.. pastu mesti terasa baby bergerak..

pagi td g checkup kat hospital.. checkup hospital kat klinik pakar.. ni utk ibu2 mengandung yg ada kes jer.. utk pantauan dr doc la.. utk aku, kes psl 'terlebih manis' la.. bagus juga g checkup regular camni, sbb tiap 2mggu sekali (bila masuk 8bln, 2mggu sekali kena scan, sblm ni sekali permonth), doc akan scan baby dlm peyut ni.. doc akan ukur perkembangan tulang baby, otak n macam2 lagi la.. utk pastikan baby ikut pertumbuhan dia..

mengikut scan pagi td, berat baby dlm peyut ni dah 2.27kg.. ermmm, mengikut bacaan aku kat internet, baby aku kurang berat sikit.. sepatutnya dlm 2.35kg.. tp rsnya masih normal utk pkembangan dia..

kedudukan baby pun ok.. dah mengarah ke bawah.. insyaallah baby ibu kekalkn kedudukan yer.. dan lain2 ikut kata doc tu normal la.. alhamdulillah.. harap2 sume dipermudahkan yer.. even akak aku sibuk kata baby kecik la nanti baby susah la nak uruskan.. huhuhu.. apa2 pun aku harap baby xde apa2..

disebabkan kencing manis aku ni asik naik jer padahal aku dh cuba jaga
makan sedaya boleh.. smpai aku rasa bsalah kat baby sebab ibu sgt pantang bila makan.. huhuhu.. en.suami suggest aku mkn Herbalife.. herbalife ni terkenal utk org yg nk kuruskn badan, tapi apa yg org len tak tau, dia pun bagus utk kurangkan kencing manis.. so en.suami pun belikan wife tersyg dia ni herbalife utk mkn sarapan n mkn malam.. utk lunch blh makan mcm biasa (amik nasi n lauk la)..

n alhamdulillah pas amalkn mkn herbalife seminggu, bila check bsp baru2 ni, gula dlm darah dh kurang.. nurse pun puji bacaan bsp aku..

herbalife ni pun ada nutrien tambahan yg bagus utk baby.. jd xde la timbul kes org kata baby jd kurus mkn herbalife yer.. hahahha..

tapi.. ada tapi lg tu..

mmg sepanjang mengandung ni berat aku tak naik2.. masa buat buku merah tu berat aku cuma.. xx kg(formula mengira berat rahsia).. pastu baru2 ni timbang baru naik xx+1kg(juga bukan berat sebenar).. maknanya berat aku cuma naik sekilo jer dr berat masa mula mengandung.. masa mengandung tu mmg aku perasan penah berat aku jatuh smpai xx-5kg(sila isikan xx kg itu sendiri yer)gak.. tp ikut scan baby, baby aku xdela terkurang ringan sgt.. cuma tak lah besar.. jd aku rs normal la kot..

jadi keazaman yg berkobar2 ialah mengurangkan berat badan semaksima mgkn masa berpantang nanti.. hohohoho.. biar terbeliak mata en.suami melihat isterinya yg solid molid lg jelitawan ni.. heheh.. (en.suami tak pcaya aku penah jd primadona yg jelita suatu masa dulu, cheewaaahhh.. eleh kalo isterimu ni terlampau jelita mgkn aku dh kawin anak raja.. semua tu ada hikmahnya.. hahahahha)

eh, beg bersalin masih belum packing lg.. kemalasan melanda sejak akhir2 ni.. rs nk tido jer.. kwn aku kata tido puas2 nnti de baby xleh tido byk2 lg.. tp mak aku kata pulak, asik tido nnti susah nak beranak.. hohoho..

yelah yelah..

rasa mcm nak bersalin awal la pulak.. hehe.. eh eh, ikut timing yer baby.. rsnya bulan tgh bulan dpn ok la kot.. =p


Nape la nafsu membeli semakin menjadi2.. hahaha.. suka sgt tengok cloth diaper yg custom made ni.. huhuhuhu.. ada bape brand yg menjadi target idaman kalbu hati ini.. cheewaaahhh..

haaa.. aku dh berjaya beli 2pcs bamboolite cloth diaper.. sikit2 meng'upgrade' brand china kepada brand malaysia, pastu kita upgrade lg jd itti bitti yer.. heheheh.. oppss, ikut urutan dulu, baby wizard (patut pas baby wizard baru sambar bamboolite), pastu bum genius, pastu rumparooz pastu baru la itti bitti ni.. =p (brand2 lain, sila tutup mata aku yer.. hahhaa..)

rasanya la aku nak blaja jahit cloth diaper la.. pastu jual mcm byk ibu2 yg bisnes handmade cd ni.. aduuuhh comey giler tau..

meh aku serikan dgn kajian tempatan aku mengenai cloth diaper handmade/custom made yg femes kat pasaran internet ni..


1) Baby Wombie Cloth Diaper..
Ni mmg serius 100% cute.. 1pcs rm90.. mahal kan tp ikut review ibu2 yg penah beli, mutu cd ni setanding cd buatan oversea.. kira berbaloi utk dimiliki.. pastu dia jenis AIO.. ala yg jenis insert dia snap button tu, bkn jenis pocket..

sgt cute kan?? huuuhh, mmg wajib sambar selai.. tp tggu baby lahir dulu la.. =)

kalo beli 10pcs dapat selai rm80.. custom made maknanya kita leh pilih fabric kain sendiri dr koleksi kain yg dia ada (koleksi fabric dia mmg sume super duper cute..).. jd setiap cloth diaper adalah unik yer.. pastu start dr baby berat 6kg.. n jenis one size, maknanya blh resize button tu la smpai baby besar (tak sure smpai bape kg..)

then jgn risau kalau korg rasa membazir beli cd ni sbb kalo jual preloved kat fb pun still laku tau.. yg aku penah tgk kat group fsot tu, jual rm65 to rm70 pun still ada buyer yg nak beli.. tp kalo dah 2-3thn guna tu harga pun kena revise ikut condition cd tu la yer..

yg baby wombie ni leh order kat fb Jamie Khoo ..


2) Maybel's Closet
Ni pun hand made cloth diaper.. blm sempat review sgt tp blh survey blog dia http://maybelscloset.blogspot.com ..


ni contoh cd Maybel's Closet.. harga jap aku survey.. =p

ok.. dh survey harga.. leh tgk kat sini http://maybelscloset.blogspot.com/p/custom-made_07.html .. harga ok la.. start dr rm40.. masih boleh beli yer ibu2..


3) Tak sure ni handmade ke tp serius cute..
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.252832291451604.54633.100001745066705&type=3 ...
atau g kat blog dia http://baitunmuslimahsouq.blogspot.com/2012/01/iconic-kids-cd.html

Price dia leh rujuk sini:
cd Iconic Kids fitted diaper RM56/set...
fleece diaper cover RM48/set
Tutu Rossie (cover only) rm56/pc..
CLUEBEBE cd berharga RM46/set.
(take note price ni aku dpt masa aku pm dia tnya harga yer.. kalo dh berubah tu tak tau la yer)


Ada lagi tapi aku terlupa url blog dia.. nanti kalo teringat aku bgtau k.. ermmmm.. rasa mcm tak sabar nak tgk baby aku pakai cloth diaper ni.. lg sebulan je lagi.. harap2 sume dipermudahkan.. ibu n ayah syg sgt kat baby tau.


Hari ni mari kita belajar brand cloth diaper Wuddah n Bamboolite yer kawan2.. pembelajaran ni semestinya berkaitan dgn budget yg telah dikeluarkan secara sengaja oleh aku.. hehehe..

Wuddah Cloth Diaper..

Dah lama aku dgar brand Wuddah ni bila survey2 jenama cloth diaper kat pasaran.. harga quite expensive gak even brand local dr malaysia.. tp Lunatots n Bamboolite lebih mahal la.. yg bagusnya wuddah cd ni jenis bamboo, jd bg parent yg ada baby sensitif dgn mf, kira anak senang ada ruam, blh guna cd material dr bamboo ni.. harga utk bamboo nyer cd ialah rm79.90.. huuuhh, mahal gitu.. actually lg mahal dr bamboolite n lunatots nyer ai2 cd.. tp setau aku lunatots blm ada cd jenis bamboo (jd wuddah ni alternatif bg ibu2 yg nk brand local n bamboo type)

aku baru jer tau.. ye aku baru tau, yg wuddah wat clearence sale.. harga mmg murah2 gila tau.. cd bamboo new print dia yg harga rm79.90 ni dia jual rm30 jer..pastu siap beli satu PERCUMA satu.. jd satu cd cuma 15hinggit jer.. dahla inner jenis bamboo insert pun bamboo gak.. mana mau cari offer sebegini murah..

bukan tu jer.. ceh ceh ceh...

insert bamboo tu blh dibeli asing dgn harga 5hinggit je selai.. harga asal dlm rm20 gak..

dan lagi.. chewaaah... aku pun beli nappy liner yg blh flushable.. jenis biodegradable.. n bamboo liner material.. nappy liner jenis biodegradable ni bagusnya blh flush kat toilet terus.. nanti kita guna liner ni lapik kat atas cloth diaper tu.. bila baby poo poo, blh buang liner tu terus dlm tandas, jd kurang la stain kat atas cd.. n kurang la geli nk sental cd tu.. sgt WAJIB utk beli tau.. sbb nappy liner yg biasa jual kat kedai xde yg flushable.. aku dh survey dah..

kalo xleh flushable maknanya tak leh la buang gitu jer.. mau tandas tersumbat nanti.. eh, lupa citer.. harga dia rm39.90 tp dpt offer 5hinggit jer.. murah gegilerr la..

nappy liner wuddah ni ada 2jenis.. yg bamboo n viscose.. sila jgn tanya apa beza dua ni yer sbb aku pun tak tau.. hahaha.. yg nappy liner viscose ni dia offer rm3 jer, harga asal dlm rm27 kot..

tapi sila maklum yg offer Wuddah ni dah abis 29/2/2012 lepas yer.. aku pun baru perasan bila dah 1mac.. aku email je tanya kalo blh beli lagi, aku nak la beli cd n nappy liner n insert bamboo tu.. alhamdulillah, pembelian still diterima.. payment pun dah bankin.. tunggu brg dipos pd aku.. insyaallah blh dipercayai sbb yg offer ni syarikat yg keluarkn brand wuddah ni n bkn offer dr reseller2 dia.. mmg ramai giler yg giler dgn offer ni.. hahaaaa..

leh like fb dia utk promotion gempak akan dtg k.. https://www.facebook.com/pages/Wuddah/115527328468163



Bamboolite..

Hehehhe.. yer gelak kecik yg menggoda bagi mengambarkan keterujaaan aku membeli cd bamboolite.. hahah.. berjaya gak aku beli cd brand ni walaupun selai.. hahaha.. bangga n riak betul rasanya.. (baby lum lahir tp ibu sgt teruja beli cloth diaper.. huaahuahaua)..

yg bamboolite ni jenis AI2.. jenis button2 la.. cantik kan corak terbaru cd bamboolite ni.. ada dua jenis premium n lite.. tak sure la beza dia, mgkn pd insert dia la.. yg premium kalo tak salah dia bg insert yg bamboo prefold tu.. yg lite tu insert bamboo biasa.. (kalo salah tu, aku la yg salah faham.. hehe) harga utk lite rm55 n premium rm70..

rasanya baru last week aku azam nak stop beli cd.. tp makin rancak pula membeli.. hahah, pasni abisla.. mau sikit2 aku upgrade brand cd yg ada.. target seterusnya harusla lunatots.. happy heinys, n brand2 omputih.. hohohoho..


ermmmm, so totally cloth diaper yg aku dh ada setakat ni 21keping..
Coolababy..
GG Babies
Rainbow CD
Sun Baby
QQ Baby
Wuddah CD
Bamboolite
Happy BUM..


Ok..citer tambahan psl insert cloth diaper pula yer..

insert ni ada macam2 jenis.. yg aku baru belajar ialah insert microfleece n insert bamboo..
dan insert pula ada mcm2 lapisan.. ada insert mf yg 2lapis, ada yg 3lapis la.. bgtg pd vendor cd tu la..

n insert bamboo pula terbahagi pd byk jenis juga.. hohoho.. harus ada buku rujukan utk sume jenis2 insert ni.. hahah.. yg aku tau la.. bamboo charcoal, bamboo cotton n bamboo warna putih tu..

insert bamboo ni lagi menyerap air.. jd lebih bagus banding jenis mf nyer insert.. prewash utk insert bamboo pun kena lebih byk kali dr mf nyer insert.. kalo mf prewash 3x, bamboo kena dlm 6 kali utk lebihkn kadar penyerapan dia..

korg leh google utk gmbaran n info lebih lanjut k..

pastu pastu.. if ada budget lebih blh try jenis insert yg selalu brand2 oversea guna mcm insert hemp n insert zorb.. ni lebih kuat daya serapan banding bamboo insert la..

haaaaa? korg blur lg insert tu pebenda?? insert ni mcm kain lampin gak la.. kita masukkn dlm cloth diaper yg kita beli tu.. keberkesanan insert ni bergantung pada kadar serapan/kadar takungan air dia.. insert yg mahal dpt tampung air yg lebih lg.. maknanya cloth diaper blh tahan tak basah lebih dr 5jam kalo guna insert yg ok..

mcm nak pakaikn baby cd waktu malam, blh gabungkan 2 insert dr jenis blainan utk bosterkn kadar serapan.. misalnya guna insert bamboo charcoal n hemp.. smpai pagi pun baby rs selesa tak basah..

kalo guna mf nyer insert jer, tak de la tahan lama.. mgkn dlm 3-4jam dh kena tukar cd.. sbb kadar serapan tu basic jer.. utk guna daylight ok la.. lgpun if baby poo poo or kencing kena tukar cpt2.. kalo bw baby jenjalan, better guna insert yg tahan lebih lama skit..

utk bamboo nyer inner n insert kena prewash asing dgn mf nyer cd.. n aku pun beli insert2 bamboo tambahan utk serapan lebih 'power' utk waktu malam.. tak sabarnya nak guna cd utk baby nanti.. mesti muntut baby ibu kiut miut..

aku xdela reti sgt psl cd2 ni.. baby pun lum lahir lagi.. tp semangat tul nak guna cloth diaper.. jd kalo der info2 yg aku bagi ni salah, harap maafkn la yer.. sbb aku pun taip ikut suka hati aku jer.. hehehe..


Baby belum lahir lagi tp aku ketagih nak beli cloth diaper yg kiut miut utk baby ni lagi dan lagi.. heheh.. ye ye, nanti ibu WAJIB jadi rajin utk basuh poo poo baby yer.. skrg ni ada dua brand yg aku tgh usha2.. usha2 je lagi.. belum beli lagi yer kawan2.. jgn risau, aku tak usha branded nyer.. tunggu baby lahir dulu baru ibu usahakan cd yg jenama mahal2 yer..

first nak try Happy Bum.. tertarik dgn design minky dia tu.. so cute.. pastu insert dia mcm lain dari cd yg biasa tu.. ada button2.. mcm best je kan kan..

pastu nak try samada Happy Flute Minky atau GG Babies Minky.. sume nk yg baldu2 nyer material.. time ngandung ni sume aku suka yg kiut miut..

yg dlm gmbr tu jenis Happy Bum.. so kiut miut la.. kalo tak salah aku (mgikut pemerhatian mata sepet aku la), cd dia mcm design Dyana MP yg dah tak produced lg skrg ni.. tp nmpak kiut kan??

Harga?? okla.. reasonable la.. taklah mahal sgt.. tp nanti for sure aku nak beli gak bamboolite, lunatots, n baby wizard.. heheh.. upgrade harga skit2 yer.. nanti nk beli yg customize pula.. ala kiut nyer.. siap ada cd yg kita leh tempah dgn karektor katun yg kita suka tau.. yg ni pun harga ok la..

aku pun tgh survey camner ek yg org guna prefold tu la.. yg pakai cover dgn prefold.. iskhh kena menuntut ilmu lagi ni.. yg aku tahu basic je ni.. hahahha..

cd dah prewash dah.. 2 kali trip basuh cd.. each cycle 3x prewash.. cuci, sidai, kering, cuci, sidai, kering, cuci, sidai, kering... utk PUL side aku cuci sekali jer cukup kot.. utk insert at least 3x basuh.. so sekarang totally aku dah ada 16 pcs cloth diaper.. brand campur2.. ada tu yg aku beli preloved tp org tu just prewash tp tak guna sbb anak dia tak mo pakai.. kira ok la.. beli baru harga dia rm35 jenis yg tu, aku dpt rm18 jer.

tp bg fussy customer yg tak suka benda2 second ni baik beli baru la.. mostly sume cd aku, aku beli baru jer, lgpun harga takde la mahal sgt.. sbb aku suka pilih design yg aku berkenan jer..

setakat ni yg aku plg suka brand GG Babies sbb dia nyer diaper nmpak comel.. coolababy yg new printed tu pun cantik..

eiii lagi bape minggu nak bersalin ni.. tak sabarnya.. hahah.. suka tgk baby yg comel2.. anak ibu ikut muka ibu tau.. skrg dh nak masuk 32weeks.. maknanya dah 8bulan.. so lg sebulan lebih je lagi..

eh eh.. set bersalin lum beli lagi.. aku cdg nak beli set bersalin NR.. dah survey2 harga.. dlm rm280 per set.. pastu hubby nak belikan Herbalife utk makanan tambahan.. hubby gak siap belikan aku mesin tapis air reverse osmosis, ada air panas sejuk.. minuman mineral terbaik utk ibu n baby.. syg en.suami tau.. muaaah muaaaahhh lap lap u so much..!!

k la.. aku ni asik citer shopping je kan.. eh.. makin byk beli, makin byk yg belum ada.. cane la tu.. hohohoho..

update update... lampin anakku, minyak telon,nappy liner biodegradable .. daaa...!!


Aku sentiasa ada jalan utk mcari jalan bagi menghabiskan duit aku.. hahaha.. benda terbaru yg aku tgh survey skrg ni pillow utk flat head newborn baby..

Ada byk pillow baby kat pasaran ni.. ada yg dlm harga rm8.. ada yg lebih mahal pun ada.. yg cecah smpai 80hinggit utk bantal baby yg kecik tu pun ada..

Cane bentuk bantal baby ni? bentuk mcm bantal biasa tp ada bentuk bulat kat bhgn tgh bantal.. ni utk elak kepala baby dr flat atau rata bila baby asik tido jer.. mesti korg perasan kan ada baby yg kepala dia tak bape bulat.. lebih2 lagi baby yg lahir dr proses forceps delivery.. sbb bila kena forceps, kepala baby mcm kena cengkam dgn alat dia tu utk keluarkan baby.. (eiiii ngeri ngeri...).. jd utk solve prblem kepala baby flat ni blh gunakan bantal special utk prevent flat head..

n kalo baby yg kuat tido pun.. lama kelamaan kepala dia akan jd rata.. xdela jd masalah besar pun kan, tapi kalo korg ada duit better cari solution utk kesempurnaan n kebaikan baby korg tersebut.. cheeewaahh.. ayat bg memancing pembeli ni..

kat gmbar tu jenis bantal baby brand bumble bee.. ok.. perasan tak ada mcm lengkungan bulat kat tgh bantal tu..

yg bantal jenis ni aku jumpa dlm rm8 to rm11 la.. rsnya isi bantal jenis fiber je kot.. tp bukan jenis ni yg aku rasa nak beli.. sbb better aku beli kat shopping mall je sbb byk bantal baby jenis cmni.. lg dpt jimat kos postage..

ok.. skrg meh kita buat kajian lagi dgn gmbar cane bantal baby jenis ni leh kurangkan risiko kepala rata..

sila perhatikan rajah di atas.. kepala baby di support oleh lubang pd tgh bantal utk bolehkan tekanan udara menampung berat kepala baby.. jd tengkorak baby yg lembut tak der tekanan jd membolehkan shape dia kekal bulat.. kepala yg bulat maknanya baby anda mesti kelihatan lebih cute.. heheheh...

ni la bentuk bantal yg aku maksudkan itewww.. bantalnyer ada lubang kat tengah2.. special utk prevent flat head.. macam bagus je kan.. aku jumpa kat online shop dalam rm25 not include postage.. mahal sikit la tapi still mampu nak beli kan wahai ibu2 sekalian..

yg ni pula ayat yg aku copy paste dr internet pasal bantal ni.. "Flat-head syndrome occurs in newborns and young babies when the back or sides of the head become flat or mis-shapen due to prolonged pressure from flat surfaces like cot mattresses on the skull while baby is asleep, or on their back."

akak aku baru deliver baby.. aku tengok cantik jer kepala anak sedara aku tu tau.. bulat jer.. so aku pun tnya la dialog sengal aku..

"cane ek nak dpt kepala baby comel2 jer ni.. bulat jer.. mcm kelapa bolat.. mesti dah besar nnti pakai tudung lilit comey2 je.. "

"senang jer.. ko bersalin cepat2.. ko teran la cepat, lambat2 nnti kepala baby lambat kuar nnti shape dia tak bulat la.."


"hohohoho.. macam senang jer nk beranak tu yer.. huuuhh"


sejak tu aku terfikir mcm nak beli jer bantal ni.. heheh.. sume utk baby aku rasa keperluan.. tapi perlu ker??? (sambil sengih2 memandang dompet yg semakin 'kurus')

xpe xpe.. ibu tak tau camne la nanti ibu nak bersalin, cepat ke lambat ker, tp harap2 Allah permudahkan.. ibu tak sure cmner pengalaman nk bersalin tu tapi ibu try la sebaik mungkin utk lahirkan anak ibu ke dunia ni..

aku dah beli majalah pa&ma utk bulan mac.. ada tips camner nak latih pernafasan utk meneran.. huuhh hooohhh huuuuhh.. hembusss.... eeeiii takut tapi sume bakal ibu kena tempuh pengalaman bersalin kan..

lg satu tools yg penting utk baby adalah mainan.. yer, baby juga perlukan mainan yer ibu2.. mengikut kajian aku bersama en.google, deria baby perlu dirangsang sejak dlm kandungan lagi.. dan pendapat aku dikukuhkan dgn bacaan dari majalah pa&ma bulan mac ni.. (bagus magazine ni, en.suami yg belikan setiap bulan utk panduan aku jd ibu..)

jadi sebab aku mudah terpengaruh jd aku dh belikan baby aku mainan lamaze bunyi2 tu.. yg wrist rattle dgn sock rattle.. yg ulat tu pun aku dh beli last month.. ikut bacaan aku, bila baby dirangsang dgn bunyian ni, dia akan rasa ingin tahu.. mcm stokin yg bunyi2 kat kaki dia membolehkan baby sedar yg dia ada kaki.. selain dari dpt elakkan baby meragam la..

masa memula kuar.. mainan rattle ni mahal giler.. 1pcs jer dah rm10.. kalo sock tu blh cecah rm15 utk 1pcs.. mahal ek.. tp jgn risau.. aku tetap cari harga mampu milik.. jd aku berjaya cari stokin 1pair (2pcs la) harga rm10 jer n wrist rattle 1pair (2pcs) dgn harga rm12.. postage tu cm biasala rm6 utk poslaju..

cute je kan.. suka suka.. rasa mcm nak beli byk2 jer.. aku suka beli stokin baby.. lebih2 lagi yg cute2 mcm ni..

de byk brand utk sock n wrist rattle ni tp bagi aku brand lamaze yg color dia sgt2 colorful n ceria.. maybe nak tambah bape koleksi sock rattle lagi utk baby.. =)

ok.. tu jer kes pembaziran yg aku rasa perlu.. tp korang tak terasa ker nak belikan brg2 ni utk baby korg.. yelah, walaupun kenkadang rasa perlu ker nak beli, tp kalo banding dgn kita blanje seharian lagi la mahal, better beli something utk anak sendiri kan..

bagi aku, kalo brg ni ada kelebihan. walaupun sikit, aku akan cuba dapatkn utk baby aku.. insyaallah, selagi mampu kan..

p/s: aku dah berjaya beli nursing pillow brand my dear baby dgn harga rm55 include postage.. memula ingat nk cari preloved nursing pillow jer sbb harga nursing pillow ni quite mahal la.. tapi dh jumpa yg brand new, murah pula tu, sambar la sebijik.. harga kat pasaran smpai rm99.90 tau.. (aku usha kat mudah.my.. byk gak leh dpt brg baby less kat situ.. thanks pada en.suami yg supportive sgt usaha aku shopping brg baby ni tanpa byk soal..)

till then.. daaa..!!


Ikut kiraan, ni minggu ke 31 aku mengandungkn baby comey ni.. insyaallah semoga sume dipermudahkan.. skrg ni aku de simptom kemalasan tahap serius.. bila pagi jer aku terus rasa mengantuk yg teramat sgt.. pastu ptg dlm pkul 2-3pm pun mata mula la nak pejam jer.. wat keje dpn komputer pun blh tertido.. nak masuk maghrib pun mula mengantuk.. pas solat isyak terus rasa nak tido jer.. tapi selalunya aku layan tv jer sambil tunggu en.suami yg tiap hari balik lambat..

bila malam pula tu la time baby makin aktif menendang2 peyut aku yg sedia comey ni.. rasa mcm baby main gendang tau.. kejap tendang kiri, kejap tendang kanan.. kdg2 tu smpai aku tertido melayan baby ketuk2 peyut ni.. hahahah (sian dia, ibu dah ngantuk ler syg..)

rutin pegi toilet pula dah berganda lebih byk dr biasa.. baru masuk toilet 5minit lepas, dh mula rasa nak g toilet lagi.. tekak pun rasa haus jer.. wajib minum air lebih dr biasa sbb mengandung xmo badan hidrat.. pastu minum air byk blh elak dr sembelit.. minum air byk2 maknanya lg la byk g toilet.. huhuhu.. xpela, utk anak ibu yer..

skrg pun nurse dah warning kena kira gerak baby dgn serius tau.. kalo baby gerak tak cukup 10x dlm masa 12jam.. start 9am till 9pm, kena cpt2 g hospital.. satu tendangan tu dh kira 1gerakan.. selalunya kalo aku duduk diam atau baring blh clear la rasa.. tp kalo bergerak n jalan, kurang skit.. tp selalunya aku luang masa utk 'kacau' baby dlm peyut kalo aku rasa mcm tak rasa dia gerak.. kejap pas kena 'kacau' mula la dia tendang2 balik.. alhamdulillah..

baby dlm peyut pun dh ada masa tido dia tau.. ada masa tu aku kacau2 dia, aku gegar2 la peyut aku ni, baby senyap jer.. huuuh risau tau kalo jd gitu.. tp aku relax jap, baring.. aku try rasa peyut dgn tgn, dpt la kesan denyut2 nadi, baru rasa lega.. usap pelan2, then ckp dgn baby suruh bgn, kejap pastu dia pun gerak la skit.. pastu senyap balik.. mesti baby aku kata "ibu ni kacau je la, sy nak tido la..."

kadang2 pun leh rasa peyut mengeras.. rsnya mesti time tu baby mengeliat ker.. eiii, mesti comey kan.. ikut yg aku baca kat info online.. baby aku dh ada kelopak mata, bulu mata n kening.. dah blh buka n pejam mata.. dah boleh nampak cahaya dr luar peyut ibu.. jd time ni blh wat rangsangan pd baby guna torchlight.. tapi aku asik lupa je nak wat.. =p

ermmm, kejap jer lagi nak masuk 8month.. then 9month.. pastu tinggal tunggu hari je nak lahirkan baby pertama aku ni.. tak sabar tp rasa seram2 pun ada.. risau cmner nk tempuh pengalaman bersalin tu.. takut tak dpt jd ibu yg sempurna utk baby.. macam2 berfikir time ni..

beg bersalin...

hari tu member aku bg soklan.. "beg bersalin dah get ready belum??"
hohohoho.. aku tak terfikir lg nak prepare beg hospital ni.. tp kalo ikutkan aku mmg kena siap2kn la kan.. ada org 7month dh blh bsalin jd patutnya kdgn masuk 7month dh siap2kn beg n letak kat kete utk sebarang kemungkinan..

yelah2.. kena siapkn beg for mommy n for baby sekali.. by this week kena siap2kn la yer.. ermm by next week la.. hehe..

next entry daaa....


Setelah berfikir dgn serius.. chewaaahhh.. aku rasa ada beberapa item yg aku perlu beli atau akan beli utk newborn baby aku ni.. hehe.. (ada jer idea nk abiskan duit en.suami kan kan..)

kira list aku ni tak termasuk la yg aku dah beli.. hohohoho..


1) Nursing Pillow..

aku mmg cadang nak fully breastfeeding baby aku nanti.. so mengikut survey n pengalaman aku memangku anak sedara aku, lenguh gak pangku baby ni.. yelah, aku kan makcik mithali, tlg gak akak aku bagi baby susu botol.. kalo de support mcm pillow tu mmg lagi senang la kan..

bentuk bantal ni U la.. kira masukkn kat perut ibu la, bila nk guna.. jd tgn ibu kurang tekanan nk support berat baby, jd kurang lenguh..

setau aku la, nursing pillow ni bukan mcm bantal kekabu tu.. bantal dia jenis yg padu la.. jd bila baby baring dia fit kat pillow tu.. tp aku tak sure sbb tak penah guna n pegang lg.. nanti kalo dah beli n dah guna, aku bg review ek..

dah setau aku juga.. ye aku agak tahu menahu jer psl benda2 ni yer.. heheh.. nursing pillow yg famous, yg selalu ibu2 online ni beli ialah
1)Nursing Pillow Baby Love
2)Nursing Pillow Bumble Bee
3)Nursing Pillow MyBestFriend
4)Nursing Pillow Lollipop

Harga mostly sume dlm rm80-rm60 la.. yg mybestfriend tu mahal.. cecah rm160 sbb design dia lain dr yg dlm gmbar tu.. dia mcm ada belt.. ikut review, kalo peyut mummy kurang ramping leh try pillow mybestfriend ni sbb dia ada belt n lebih selesa utk tulang belakang mummy.. gmbar korg leh cari kat en.google ek.. kira paling bagus brand yg ni la, siap ada tpt letak botol susu lg tau.. (peyut aku xdela ramping tp rsnya aku leh muat kot nursing pillow biasa2 jer.. hahaha.. budget ler..)


2) Car seat yg suitable since newborn baby lagi..

Ni aku blm dapat survey mana car seat yg murah n sesuai utk newborn baby.. mostly yg newborn car seat ni agak mahal la.. seriously aku tak tak tau pun benda2 ni mahal rupanya.. =p

bagi org len maybe car seat ni tak bape penting.. blh tunggu baby besar sikit, tp bagi aku yg selalu driving sensorang ni aku rs amat perlu la.. ok.. kena saving utk beli car seat juga.. target before bsalin atau dlm pantang benda ni dah beli.. =)

harga mostly start dr rm150 above.. more branded, more la pitih tu... huhuhu.. tp blh angkat2 jenis carseat cmni.. jd blh gak buat utk kerusi baby kalo g picnic ker.. g travel ker..

insyaallah ada rezeki ibu beli yer utk baby ibu..


3) Baby carrier..

Ni untuk dukung baby la.. aku de la survey sikit2.. ada yg jenis sling bag.. tp ada review yg kata tak bagus utk baby, baby blh lemas kalo tak guna baby sling ni dgn betul.. yg jenis carrier biasa tu ada byk jenis pula.. ada yg suitable dgn newborn baby ada yg tak sesuai.. sbb baby newborn ni tak digalakkn pkai carrier dgn tempoh lama sbb tulang belakang baby still tak kuat..

jadi kalo nk cari carrier yg sesuai, kena pilih yg betul n sokong tulang belakang baby.. ermmm.. yg ni akan difikirkan dgn serius.. mgkn blh beli bila baby dh besar skit jd ibu dpt jimat kos.. hehehe.. carrier utk newborn baby yg bagus agak mahal.. tapi rasa fikir 8x mcm tak perlu pula.. hohohoho


4) Stroller baby..

Rasanya perlu ker? haaa... ala pinjam akak aku je la..


Ada lagi ni.. tapi tetiba lupa ingatan petang2 ni.. ingatan tu mcm nak mkn aiskrim je ni.. sambung nanti la yer... daaaa....!!


Sekarang ni pantang ada sale jual cloth diaper mesti aku rambang mata.. lebih2 lagi kalo ada corak2 yg cute2 ni.. aduhhh.. rasa sume nak beli..alhamdulillah budget tak cukup.. hahha.. kalo tak mmg la, rsnya smpai 50keping cloth diaper agaknya aku dah beli.. hohohoho..

Mengikut kiraan kasar aku.. aku dah ada 10keping cd.. include 6pcs preorder cd so total ada 16pcs.. rasanya lebih dari cukup utk permulaan meng’cd’ kan baby aku la kan.. kebanyakan brand yang aku beli, mostly dari china la.. aku tak beli brand yg mahal2 ni.. insyaallah ada budget ibu belikan utk baby yer.. memula ni baby guna apa yg ada dulu k.. muntut tu xleh ngengada nak cd branded yer.. utk cd brand china ni, aku dh kumpul weegro cover, weegro cd, coolababy, babyland, qq minky, sun baby n rainbow baby..

Bagi parent yg bercita2 nk guna clothdiaper since dr newborn leh beli saiz cd yg muat utk baby saiz 2kg ke atas.. mengikut kajian kes aku, brand cd china yg sesuai utk newborn ni ialah seperti berikut.. calon2 nya ialah…
1) Sun Baby – not mostly kedai jual brand ni.. tak sure kenapa maybe brand baru kot..ni lain dr brand sunny baby tau.. ni cutting dia kecik n lebih comel dr rainbow baby nyer cd.. aku beli selai jer sbb aku rasa baby aku sure comey jd aku lebih prefer beli cd yg start from 3kg above.. tp sun baby ni blh resize size till 10kg.. cutting mmg kecik la, sweet utk newborn..
2) Rainbow Baby – ni ada pilihan velcro n button.. aku beli velcro.. tp aku rasa tak praktikal la beli velcro sbb aku rasa kalo baby perut slim mesti tak ckup pelekat velcro tu, tp sbb xde model nk try n error.. kira halal je la.. heheh.. ni cutting ecil dr coolababy n babyland tu.. so mmg praktikal utk newborn baby..
3) Cozy Babies – aku baru je usha2 cd ni..hehe..usha2 tu maknanya belum beli tp ada kemungkinan dibeli.. ada dua jenis yg jd idaman aku.. jenis plain pul.. ada insert khusus utk newborn baby, n 1 insert microfiber.. lagi satu jenis minky plain with leakguard.. color striking gak..aku suka color yg menyinar2 ni.. sbb tu aku suka beli color hijau striking.. heheh.. teruja tgk,mesti cute kan kan.. yg ada leakguard ni ala2 mcm pampers tu la.. dia dpt elak dr kebocoran kat celah peha tu.. tp tak sesuai kalo baby jenis chubby.. so aku agak ragu2 kat sini, cheeewwaaahhh.. yelah aku budget baby aku chubby n cute mcm ibu dia ni..
4) Weegro cover – ni jenis AIO.. aku der terangkan dlm entry sebelum ni.. aku beli 2pcs jenis ni.. 2pcs jenis cd biasa.. tengok dlm gmbar testimoni tu, baby newborn leh pakai.. aku psg butang size plg kecik, aku rs blh muat kot baby yg saiz kecik,so sesuai utk newborn..

Yg brand len aku tak sure la.. sbb aku belum survey n belum terjumpa.. tp kalo parent yg nk try cd local brand leh try lunatots.. harga dlm rm40 till rm70.. yg ni mmg cutting kecik n sesuai utk baby since newborn lagi.. maybe ada budget aku akan sambar selai dua.. insyaallah..

Brand local lain yg aku tau ok, bamboolite n baby wizard.. ni sume suitable utk newborn baby n guna design yg cute2.. cutting n kekemasan pun jauh beza dr china brand.. tp mostly harga dlm rm40 to rm60.. bamboolite mahal sikit.. tp kalo ada budget apa salahnya beli yg ok skit kan..

Pastu bolehla korang upgrade lg standard ‘muntut’ baby dgn beli cd brand happy heinys, bum genius ker.. grovia ker.. pe ntah lg brand2 omputih yg canggih2 tu.. (ibu sgt budget yer baby, jd ibu blm ada peruntukkan utk jenama itu lg.. tggu ibu kaya skit.. hehe)..

Apa lagi yer yg boleh aku beli?? Cheewahhh ayat mcm byk duit..(sila ingatkn diri sendiri yg roadtax n insurans kete WAJIB di renew yer..)

Baby diaper bag..yer aku belum beli beg utk baby lagi.. eh,ada la beli sebiji beg dulu.. sebiji atau sebuah beg ya?? Tp yg tu beg kecik jer.. mana best,ye ye,mana best beg kecik2.. kena beli beg beso.. utk simpan stok cloth diaper n simpan baju baby.. disebabkn family ibu n ayah duk satu daerah, jd dah jd kewajipan ibu n ayah berpindah dari rumah nenek A dan ke rumah nenek B setiap minggu.. jd kita perlu beg yg besar utk jd almari baju kita yer baby..

Sebenarnya leceh kawin dekat2 ni.. hohohoho.. kena selalu ada masa di 2 tempat serentak.. lebih2 lagi bila dh ada anak nanti.. jd faham2 je la beg baju mesti sentiasa ada kat dlm kete.. mcm almari bergerak.. lagila bila dh ada anak, sure la nenek n atuk nk jumpa cucu selalu.. jd sgt praktikal ibu sediakan baby beg baju yg besar yer..

Jd aku bercita2 dgn serius nak beli diaper bag 5in1 mcm dlm gmbar ini.. dan aku berjaya jumpa dgn harga rm50 not include postage la.. kira murah la, ada tu jual smpai rm80 tau..

**update:: dah beli dah.. heheh.. sama cam gmbar atas ni tp color len.. dpt rm50 jer.. murah murah.. =p

Benda len yg aku rasa praktikal tp mcm membazir ialah Secure Sleep by First Year.. ni utk bedding baby la.. kiranya kalo baby tido tu, letak dlm benda alah ni la.. baby terselamat dr dilenyek oleh ibu bapanya ketika tido (begitula fungsinya).. nnti aku nak beli tilam kekabu utk alaskn kat bedding ni.. harga secure sleep ni mahal giler smpai cecah rm200.. tp jgn confius sbb aku xkan budget over sgt, heheh (bkn sbb ibu kedekut yer baby, tp ibu saving.. yer ibu saving utk masa dpn kita bsama..) yg ni nenek yg belikan.. jd ibu terima dgn hati yg berbunga2..

Set bersalin nak beli nona roguy.. dpt harga murah rm280 dpt free minyak baby oil n rempah mandian.. tnya kat outlet kat pasaraya tu plg murah dpt rm325 jer.. tu pun xde free gift.. baik beli online, free postage lg..

Set sock n mitten pun dh smpai.. yg aku citer aku beli set stokin n sarung kaki 4set include postage rm13 jer.. murah la kan.. pastu owner kedai siap bg free 1set lg.. so 5set include postage rm13.. murah rezeki baby ibu yer.. hari tu aku beli baju baby dpt free baju mengandung.. hehehe.. benda free sgt best tau..



Haaaa.. ibu gak dah beli mainan pertama utk anak ibu.. teruja tgk iklan lamaze ulat gonggok tu.. asik2 de jer org jual, jd aku pun terpedaya nak membeli sekor lamaze tu.. yelah, apa la yg bestnya tgk org asik order benda alah tu je kan.. so maka terpedayala aku utk membeli menan tersebut dgn harga rm23 siap poslaju lagi.. (kalo tak murah maka tiadala ibu mu yg budget ini membelinya wahai anakku..).. ada org jual smpai rm30.. ni pun tak masuk pos..huuuh, adakah ibu membuat keputusan tepat dgn membeli mainan ini utk anak ibu dgn harga murah??? Cheewaaahhh.. budget ayat jimat konon..

Maka aku pun teruja la meng’testing’ mainan itu. Ooo, tekan ni ada bunyi2 yer.. lagu samba.. tekan ni ada bunyi hon.. ada bunyi loceng juga.. terujanya ibu main bg pihak anak ibu.. kat bhgn belakang gonggok tu de ruler.. bleh la ukur tinggi baby nanti.. ok, stop testing, simpan dulu.. nnti abis bateri pula(mesti la ada bateri kalo tak cmner lagu samba tu bunyi2 mcm kad happy besday tu)..

Minggu ni nak start wat prewash cloth diaper la.. ada lg cd yg belum smpai tp xpe, ibu rajin yer.. hehe.. eh,belum beli sabun utk basuh cd lg.. ala, kena shopping lagi la ni (mood sengih2 beli dpt shopping)..

Aku pun dh shopping brg intimate.. per yg intimate sgt tu yer.. bra utk nursing baby.. sape nak beli bra nursing korang cari jer kat carrefour.. murah giler tau.. ada tu rm12 till rm18 jer.. murah la kan.. bleh beli byk helai.. utk nursing jer, tak perlu la korg nk corak2 bagai.. kalo yg mahal tu smpai la rm30 rm40 tu.. kalo jenis autumnz tu dlm rm30 selai la tp cantik design dia.. bunga2.. kain pun lembut..

Pampers pun perlu beli gak ni.. utk dlm pantang n newborn baby aku nk pakai pampers pakai buang jer dulu.. senang tak perlu basuh2.. hehe.. nnti pas abis pantang baru pakai cloth diaper.. tp memalam aku cdg pkai pampers je dulu.. dh 3-4bln baru fully cd..

K la yer.. smbg nnti k.. bye..

p/s: bg yg msg nak link shop kat mana aku beli sume stuff aku ni.. nnti aku wat entry k.. aku ada bookmark tp malas nk browse sesatu bookmark aku ni.. ni kes byk sgt bookmark daaa.. tp mostly aku beli time kedai tu tgh sale.. jd kalo tak dpt harga mcm aku dpt, jgn salahkn aku k.. aku kan rajin 'mengular' smbil buka fb tu yg alert benda2 murah ni.. hohohoho..



Sila baca tajuk utk mengetahui isi kandungan post hari ni.. hehehe.. aku tgh menyediakan minda separa sedar aku utk guna cloth diaper utk baby selepas abis pantang nnti.. (masa pantang adalah masa berehat jd aku xleh la basuh2 lampin ni, nnti kena marah dgn mak aku kan.. jd baby pakai disposable diaper jer yer, pas ibu abis pantang baru ibu guna cloth diaper..)

after 1month or 2month baru nak start guna cloth diaper (cd).. kalo ibu tak sabar nak guna cd, ibu start awal la utk baby..

aku dah start shopping beberapa keping cd utk kegunaan baby nanti.. aku tak beli yg pakej2 tu sbb aku lebih suka pilih jenis n corak yg mana aku suka.. tapi survey byk kedai utk dptkn harga yg murah n berpatutan.. off course ler, kalo shppng online kita kena tanggung kos pos tu, ni common la bg sape yg selalu shopping online ni.. ada juga kedai yg offer free postage..

tapi bagi aku shopping online ni bagus gak sbb byk pilihan n dpt banding harga..

ada gak member2 aku yg tak berani shopping online ni.. takut kena tipu.. aku tak nafikan la, ada gak org yg tipu cust.. tp pengalaman aku shopping ni, blm penah kena tipu la.. yg penting sblm wat order, view dulu comment n fb peniaga ni.. kalo rs was2 jgn beli, kalo rs ok, beli la.. yg penting u all kena berani tanggung risiko.. dlm beberapa hinggit bg aku, xpela.. kalo ratus2 aku prefer cari kat kedai jer.. =)

actually jimat tau beli online.. except kalo korg rs kos postage tu mahal.. tp tak berbaloi kalo beli brg dr indon sbb postage lebih mahal dr harga brg.. utk around malaysia, standard pos ialah poslaju, kangaroo.. ada juga vendor yg prefer pos daftar.. so berbaloi bg kita yg nk beli brg murah (cthnya aku nak beli set sock n sarung tgn, harga rm10 utk 4set.. beli kat kedai satu set jer plg murah rm5.. kos pos daftar baru rm3.. so dlm rm13 aku dh dpt 4set sarung kaki n tgn.. berbaloi la kan, kain pun jenis mcm yg jual kt shppng complex tu)

sambung citer shopping cloth diaper...

ni antara pilihan2 cd utk baby ibu pakai nanti.. ada yg aku beli cash terus, n ada yg aku wat pre-order jer sbb dpt budget skit utk bulan ni (utk pre-order selalunya kita perlu byr 50% dr harga brg jer, xpayah byr full, tp brg tak dpt terus, kena tunggu dlm 15-30hari sbb vendor baru nak order stok kat supplier).. lgpun baby ada 2bulan lebih lg nk jumpa ibu, so xpe tunggu preorder.. lgpun preorder ni dpt harga murah tau.. less dlm each cd more than rm5.. jd sgt jimat wat pre-order..

1) Babyland Cloth Diaper...
harap maklum yg aku blm blh bg review utk sume cloth diaper aku beli ni.. aku pun survey2 jer dr blog mum2 yg guna cd.. tggu model comel aku lahir dulu yer..

secara kasarnya aku rs cd ni quite bulky la, kalo masukkn 2 insert.. tp tak sure la baby ibu chubby ke kurus ker.. (tp aku rs mesti chubby sbb hari tu masa berurut, org tu kata baby aku 'semangat'.. heheh.. )




2) Coolababy AIO (All In One)

Jenis coolababy ni jenis cd yg kebanyakan ibu2 guna.. aku tak penah guna jd belum blh bg review.. dh byk pattern yg cantik2.. AIO ni maknanya insert tu dijahit sekali dalam cd ni.. (oh, korg tak tau ek insert tu apa? xpe xpe.. pegi google ek.. aku pun baru nk berjinak2 faham psl cd ni even model baby aku belum lahir lg ni)..

bila insert ni dijahit sama, jd tak perlu la nk masuk insert tu.. kira sama mcm guna diaper biasa la, tp lambat skit nak kering sebab lapisan insert n PUL dia xleh sidai asing2.. (review sperti org berpengalaman.. heheh)

cd coolababy AIO ni cuma plain color jer.. xde yg printed.. tp sume color yg terang n cute jer.. suka suka..!!

yg ni aku dpt harga murah giler.. satu cd cuma rm16 jer.. berkat aku meng'survey' harga plg value la ni.. harga selalu org jual dlm rm28 to rm35 rsnya..

3) Coolababy special printed..
yg ni lebih pd aku suka design dia.. hehe.. mesti chumel montot baby ibu nnti kan.. harga kat pasaran around rm30 to rm35.. tp aku dpt rm23 jer.. so saving la kan kan.. yer ibu mmg pandai shopping.. hahaha

ada dua jenis cloth diaper tau.. jenis button n jenis velcro.. aku beli both.. saje nak test mana yg ok dgn baby..

cd ni juga sesuai utk newborn baby (if saiz bukan kecik molek la, tp after 1month should be ok for mostly baby yg normal).. then saiz blh adjust2 smpai baby umur 3thn.. maknanya blh diguna pakai utk adik2 nya juga.. sbb bleh basuh, sidai, kering, guna balik.. sgt value utk duit anda n suami.. =)

4) QQ Baby Minky
Yang ni beza dia adalah material cloth diaper tu.. ok.. aku copy paste yer apa itu minky fabric.. Minky (ataupun minkee) adalah sejenis fabrik yg begitu cantik dan lembut seperti baldu. Sejenis fabrik yg sejuk, amat sesuai dan selesa untuk bayi (sbg selimut ataupun lampin!). Fabrik minky ini begitu eksklusif dan mewah, harganya juga begitu mahal sblm ini. Sudah banyak digunakan dan famous di luar negara... Ada yg dijadikan cadar, selimut/ baby blanket, baby bedding set, alas tempat duduk/ kusyen, sesetengah pakaian dll...

ok sume.. suda faham???

aku saje test.. heheh.. beli cd jenis minky ni.. mesti sgt lembut la kan.. so aku dh wat preorder utk 2pcs minky cd.. harga dia ni, kalo tak reti survey mahal la kot.. around rm25 to rm28 rsnya.. ada yg jual cecah rm35.. ni bgtg pd kedai yg korg survey tu la.. aku dapat dgn harga rm17 jer.. value kan utk duit tak seberapa aku ni.. tu yg aku habaq, kalo beli pre-order mmg dpt harga murah giler..

5) Weegro Cloth Diaper n Weegro Cover
yg ni org kata brand US.. tp ada kata brand china.. tak tau la aku.. tp aku suka tgk design dia yg simple jer.. tak byk kedai yg jual brand weegro ni.. utk weegro cd rsnya org jual around rm28 to rm35.. n weegro cover ni dlm rm25 to rm30 la.. tp aku dpt weegro cd dgn harga rm23 n weegro cover dgn harga rm20.. kalo tak murah aku tak beli.. hehehe.. yg penting dpt saving even aku giler nk shopping cd, tapi wajib dapatkn harga yg mampu n value..

apa beza antara dua ni.. meh aku citer.. weegro cloth diaper ni sama mcm diaper2 kat atas tu.. ada lapisan PUL n insert.. mostly cloth diaper akan bg 2insert tau kecuali certain brand la.. tp selalunya vendor akan bgtau la kalo cuma ada 1 insert saja..

yg ni la weegro cloth diaper.. yg empat segi tu insert dia la.. nnti masukkn kat dlm diaper tu.. dlm diaper tu ada mcm poket la.. kira nnti dia serap air kencing kat insert ni la.. insert der byk jenis.. yg ni aku belum abis blaja lg..

yg weegro cover ni pula xde pocket.. tp dia ada sock n insert.. maknanya kalo baby kencing tak perlu tukar semua cd.. cuma ganti sock n insert jer.. yg lapisan PUL tu blh guna semula.. asalkn tak kotor la.. jd kalo travel or jenjalan ok la.. tak perlu bw cd byk sgt..

sila tengok gmbar kat atas utk paparan weegro cover ni.. byk review yg positif so aku pun beli la.. hehe.. sume cd ni bleh adjust saiz.. ada leak-guard utk elak bocor dr sisi..


rasanya tu jer kot cd yg aku dalam proses pembelian dan sudah terbeli.. rsnya nk stop dulu beli cloth diaper ni ataupun survey2 brand yg advanced skit mcm lunatots n grovia.. happy heinys pun sgt best.. tp mostly branded cd dlm rm75 to rm85.., aku blm jumpa harga murah lg.. lunatots tu brand malaysia tp harga around rm49 to rm65.. bgtg pd jenis cd la..

harap2 baby ibu sesuai dgn sume cd ni yer.. ibu anda tidak kaya tp berusaha utk menyediakan apa yg termampu utk anak ibu.. semoga anak ibu selamat dilahirkan dgn sempurna dan jd anak yg soleh yer.. ibu juga mahu saving duit ayah, jd ayah leh bw kita g cuti2 hjg thn ni.. =)

happy nak jadi ibu.. n tak sabar nak tempuh pengalaman pertama dgn baby ibu..


Aku nak jd seorang ibu yg mithali dan terbaik.. (hahah, statement tak henggatt) so dr sejak pregnant ni dh start survey2 utk guna cloth diaper utk ganti lampin pakai buang baby.. bkn jer dpt kurangkn ruam baby malah dpt membuat ayah tersenyum manis tanpa perlu kuar duit beli pampers tiap bulan..

byk review n komen yg aku baca dr online ni.. tp still rasa was2 nk pilih brand yg mana.. ada yg kata tunggu baby lahir dulu, test satu2 cd mana yg suitable dgn baby.. rugi kalo terlebih beli cd tp baby tak sesuai guna brand tu..

tunggu baby lahir??? lambatnya.. tak sabar nak shopping... hahahha

kalo ikut kira2 matematik dr otak aku yg tak seberapa bijak ni.. mmg saving la guna cloth diaper sbb blh basuh byk kali.. tapi kos permulaan agak mahal la.. sebab kita kena kuarkn sedebuk duit mcm tu je kan.. pastu cd ni kena rewash byk kali sebelum guna utk 1st time.. sbb blh tingkatkn kadar penyerapan dia la..

kalo kira dr kos kerajinan.. hehe.. eh, aku sgt rajin.. yelah, insyaallah jd rajin.. kena rotate cd ni tiap2 hari la kan.. so dlm 1hari budget dlm 10cd kalo baby selalu poo poo n buang 'small water'.. kalo sehari basuh, sehari sidai.. kena tggu cd kering lg.. kalo hujan ke, xkering ker.. jd plg kurang 20cd utk kerajinan tahap maksima.. kira tetiap hari before tido, ibu kena pastikn cd dibasuh n selamat disidai..

utk keselamatan kena ada atleast 15 or 20pcs cd.. jd kalo amik pakej beli cd sekali byk tu.. blh dpt cd 5helai around rm100 to rm130 ikut jenis brand la..
jd total2..
1pakej 5cd = rm130 (harga plg mahal yg aku budget.. hehhe..)
3pakej 15cd x rm130 = rm390

blh diterima akal juga harga dia.. kalo beli pampers huggies.. satu pampers dlm rm38 ada 64pcs ek?? (saya blm ada pengalaman beli pampers jd mmg tak tau)

kalo baby guna sehari 12pcs (utk new born selalunya guna byk kan).. blh tahan dalam 5hari la utk satu pampers rm38 tu..


utk budget rm390 (budet beli cd sebanyak 15pcs..).. blh beli 10bungkus pampers 64pcs..

jd ada 640pcs pampers huggies yg blh tahan selama 53hari.. atau lebih kurang 2bulan penggunaan..

ni kira2 ikut hentam aku je tau..

kalo guna cd ni blh basuh n pakai lg.. sampai la baby umur 3tahun.. kos sekali kuar jer.. satu cd ada 2insert.. jd kiranya kalo beli 15cd ada 30insert.. means 30penggunaan.. byk gak kan??

jd problemnya sekarang nak beli brand jenis apa yer.. kalo blh xmo la mahal2 sgt.. ibu sgt budget yer baby.. kecuali kalo ada sale brand cloth diaper yg mahal tp dpt harga murah.. hehhe..

setahu aku cd ni ada dua jenis.. yg zap zap jer n yg pakai button.. so aku target nak beli yg button la sbb nmpak tahan lama n byk review kata elok beli button nyer cloth diaper.. tp maybe 1,2 helai blh try jenis zap zap tu..

ermmmm.. budget next month nk cuba beli 5cd la.. harap2 murah rezeki aku..

kawan2 ada pengalaman guna cloth diaper tak? suggest la kat aku brand apa yg ok, kalo blh xmo la yg asik leaking jer.. kalo ada link kedai2 yg jual cloth diaper murah pun blh bg aku yer..