Sila baca tajuk utk mengetahui isi kandungan post hari ni.. hehehe.. aku tgh menyediakan minda separa sedar aku utk guna cloth diaper utk baby selepas abis pantang nnti.. (masa pantang adalah masa berehat jd aku xleh la basuh2 lampin ni, nnti kena marah dgn mak aku kan.. jd baby pakai disposable diaper jer yer, pas ibu abis pantang baru ibu guna cloth diaper..)

after 1month or 2month baru nak start guna cloth diaper (cd).. kalo ibu tak sabar nak guna cd, ibu start awal la utk baby..

aku dah start shopping beberapa keping cd utk kegunaan baby nanti.. aku tak beli yg pakej2 tu sbb aku lebih suka pilih jenis n corak yg mana aku suka.. tapi survey byk kedai utk dptkn harga yg murah n berpatutan.. off course ler, kalo shppng online kita kena tanggung kos pos tu, ni common la bg sape yg selalu shopping online ni.. ada juga kedai yg offer free postage..

tapi bagi aku shopping online ni bagus gak sbb byk pilihan n dpt banding harga..

ada gak member2 aku yg tak berani shopping online ni.. takut kena tipu.. aku tak nafikan la, ada gak org yg tipu cust.. tp pengalaman aku shopping ni, blm penah kena tipu la.. yg penting sblm wat order, view dulu comment n fb peniaga ni.. kalo rs was2 jgn beli, kalo rs ok, beli la.. yg penting u all kena berani tanggung risiko.. dlm beberapa hinggit bg aku, xpela.. kalo ratus2 aku prefer cari kat kedai jer.. =)

actually jimat tau beli online.. except kalo korg rs kos postage tu mahal.. tp tak berbaloi kalo beli brg dr indon sbb postage lebih mahal dr harga brg.. utk around malaysia, standard pos ialah poslaju, kangaroo.. ada juga vendor yg prefer pos daftar.. so berbaloi bg kita yg nk beli brg murah (cthnya aku nak beli set sock n sarung tgn, harga rm10 utk 4set.. beli kat kedai satu set jer plg murah rm5.. kos pos daftar baru rm3.. so dlm rm13 aku dh dpt 4set sarung kaki n tgn.. berbaloi la kan, kain pun jenis mcm yg jual kt shppng complex tu)

sambung citer shopping cloth diaper...

ni antara pilihan2 cd utk baby ibu pakai nanti.. ada yg aku beli cash terus, n ada yg aku wat pre-order jer sbb dpt budget skit utk bulan ni (utk pre-order selalunya kita perlu byr 50% dr harga brg jer, xpayah byr full, tp brg tak dpt terus, kena tunggu dlm 15-30hari sbb vendor baru nak order stok kat supplier).. lgpun baby ada 2bulan lebih lg nk jumpa ibu, so xpe tunggu preorder.. lgpun preorder ni dpt harga murah tau.. less dlm each cd more than rm5.. jd sgt jimat wat pre-order..

1) Babyland Cloth Diaper...
harap maklum yg aku blm blh bg review utk sume cloth diaper aku beli ni.. aku pun survey2 jer dr blog mum2 yg guna cd.. tggu model comel aku lahir dulu yer..

secara kasarnya aku rs cd ni quite bulky la, kalo masukkn 2 insert.. tp tak sure la baby ibu chubby ke kurus ker.. (tp aku rs mesti chubby sbb hari tu masa berurut, org tu kata baby aku 'semangat'.. heheh.. )




2) Coolababy AIO (All In One)

Jenis coolababy ni jenis cd yg kebanyakan ibu2 guna.. aku tak penah guna jd belum blh bg review.. dh byk pattern yg cantik2.. AIO ni maknanya insert tu dijahit sekali dalam cd ni.. (oh, korg tak tau ek insert tu apa? xpe xpe.. pegi google ek.. aku pun baru nk berjinak2 faham psl cd ni even model baby aku belum lahir lg ni)..

bila insert ni dijahit sama, jd tak perlu la nk masuk insert tu.. kira sama mcm guna diaper biasa la, tp lambat skit nak kering sebab lapisan insert n PUL dia xleh sidai asing2.. (review sperti org berpengalaman.. heheh)

cd coolababy AIO ni cuma plain color jer.. xde yg printed.. tp sume color yg terang n cute jer.. suka suka..!!

yg ni aku dpt harga murah giler.. satu cd cuma rm16 jer.. berkat aku meng'survey' harga plg value la ni.. harga selalu org jual dlm rm28 to rm35 rsnya..

3) Coolababy special printed..
yg ni lebih pd aku suka design dia.. hehe.. mesti chumel montot baby ibu nnti kan.. harga kat pasaran around rm30 to rm35.. tp aku dpt rm23 jer.. so saving la kan kan.. yer ibu mmg pandai shopping.. hahaha

ada dua jenis cloth diaper tau.. jenis button n jenis velcro.. aku beli both.. saje nak test mana yg ok dgn baby..

cd ni juga sesuai utk newborn baby (if saiz bukan kecik molek la, tp after 1month should be ok for mostly baby yg normal).. then saiz blh adjust2 smpai baby umur 3thn.. maknanya blh diguna pakai utk adik2 nya juga.. sbb bleh basuh, sidai, kering, guna balik.. sgt value utk duit anda n suami.. =)

4) QQ Baby Minky
Yang ni beza dia adalah material cloth diaper tu.. ok.. aku copy paste yer apa itu minky fabric.. Minky (ataupun minkee) adalah sejenis fabrik yg begitu cantik dan lembut seperti baldu. Sejenis fabrik yg sejuk, amat sesuai dan selesa untuk bayi (sbg selimut ataupun lampin!). Fabrik minky ini begitu eksklusif dan mewah, harganya juga begitu mahal sblm ini. Sudah banyak digunakan dan famous di luar negara... Ada yg dijadikan cadar, selimut/ baby blanket, baby bedding set, alas tempat duduk/ kusyen, sesetengah pakaian dll...

ok sume.. suda faham???

aku saje test.. heheh.. beli cd jenis minky ni.. mesti sgt lembut la kan.. so aku dh wat preorder utk 2pcs minky cd.. harga dia ni, kalo tak reti survey mahal la kot.. around rm25 to rm28 rsnya.. ada yg jual cecah rm35.. ni bgtg pd kedai yg korg survey tu la.. aku dapat dgn harga rm17 jer.. value kan utk duit tak seberapa aku ni.. tu yg aku habaq, kalo beli pre-order mmg dpt harga murah giler..

5) Weegro Cloth Diaper n Weegro Cover
yg ni org kata brand US.. tp ada kata brand china.. tak tau la aku.. tp aku suka tgk design dia yg simple jer.. tak byk kedai yg jual brand weegro ni.. utk weegro cd rsnya org jual around rm28 to rm35.. n weegro cover ni dlm rm25 to rm30 la.. tp aku dpt weegro cd dgn harga rm23 n weegro cover dgn harga rm20.. kalo tak murah aku tak beli.. hehehe.. yg penting dpt saving even aku giler nk shopping cd, tapi wajib dapatkn harga yg mampu n value..

apa beza antara dua ni.. meh aku citer.. weegro cloth diaper ni sama mcm diaper2 kat atas tu.. ada lapisan PUL n insert.. mostly cloth diaper akan bg 2insert tau kecuali certain brand la.. tp selalunya vendor akan bgtau la kalo cuma ada 1 insert saja..

yg ni la weegro cloth diaper.. yg empat segi tu insert dia la.. nnti masukkn kat dlm diaper tu.. dlm diaper tu ada mcm poket la.. kira nnti dia serap air kencing kat insert ni la.. insert der byk jenis.. yg ni aku belum abis blaja lg..

yg weegro cover ni pula xde pocket.. tp dia ada sock n insert.. maknanya kalo baby kencing tak perlu tukar semua cd.. cuma ganti sock n insert jer.. yg lapisan PUL tu blh guna semula.. asalkn tak kotor la.. jd kalo travel or jenjalan ok la.. tak perlu bw cd byk sgt..

sila tengok gmbar kat atas utk paparan weegro cover ni.. byk review yg positif so aku pun beli la.. hehe.. sume cd ni bleh adjust saiz.. ada leak-guard utk elak bocor dr sisi..


rasanya tu jer kot cd yg aku dalam proses pembelian dan sudah terbeli.. rsnya nk stop dulu beli cloth diaper ni ataupun survey2 brand yg advanced skit mcm lunatots n grovia.. happy heinys pun sgt best.. tp mostly branded cd dlm rm75 to rm85.., aku blm jumpa harga murah lg.. lunatots tu brand malaysia tp harga around rm49 to rm65.. bgtg pd jenis cd la..

harap2 baby ibu sesuai dgn sume cd ni yer.. ibu anda tidak kaya tp berusaha utk menyediakan apa yg termampu utk anak ibu.. semoga anak ibu selamat dilahirkan dgn sempurna dan jd anak yg soleh yer.. ibu juga mahu saving duit ayah, jd ayah leh bw kita g cuti2 hjg thn ni.. =)

happy nak jadi ibu.. n tak sabar nak tempuh pengalaman pertama dgn baby ibu..


This entry was posted on Wednesday, February 01, 2012 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    epayid said...

    salam... tumpang tanya, kat mana awak dpt harga cd yg murah2 nih? bleh bg website/link x? tia... :-):-)

  1. ... on February 10, 2012 at 11:00 PM  
  2. bintang_zue said...

    Salam..

    Saya pon baru nak berjinak2 dalam CDing ni.. kalau dapat kongsikan link bagus jugak... hehe

  3. ... on February 22, 2012 at 8:00 PM