Aku nak jd seorang ibu yg mithali dan terbaik.. (hahah, statement tak henggatt) so dr sejak pregnant ni dh start survey2 utk guna cloth diaper utk ganti lampin pakai buang baby.. bkn jer dpt kurangkn ruam baby malah dpt membuat ayah tersenyum manis tanpa perlu kuar duit beli pampers tiap bulan..

byk review n komen yg aku baca dr online ni.. tp still rasa was2 nk pilih brand yg mana.. ada yg kata tunggu baby lahir dulu, test satu2 cd mana yg suitable dgn baby.. rugi kalo terlebih beli cd tp baby tak sesuai guna brand tu..

tunggu baby lahir??? lambatnya.. tak sabar nak shopping... hahahha

kalo ikut kira2 matematik dr otak aku yg tak seberapa bijak ni.. mmg saving la guna cloth diaper sbb blh basuh byk kali.. tapi kos permulaan agak mahal la.. sebab kita kena kuarkn sedebuk duit mcm tu je kan.. pastu cd ni kena rewash byk kali sebelum guna utk 1st time.. sbb blh tingkatkn kadar penyerapan dia la..

kalo kira dr kos kerajinan.. hehe.. eh, aku sgt rajin.. yelah, insyaallah jd rajin.. kena rotate cd ni tiap2 hari la kan.. so dlm 1hari budget dlm 10cd kalo baby selalu poo poo n buang 'small water'.. kalo sehari basuh, sehari sidai.. kena tggu cd kering lg.. kalo hujan ke, xkering ker.. jd plg kurang 20cd utk kerajinan tahap maksima.. kira tetiap hari before tido, ibu kena pastikn cd dibasuh n selamat disidai..

utk keselamatan kena ada atleast 15 or 20pcs cd.. jd kalo amik pakej beli cd sekali byk tu.. blh dpt cd 5helai around rm100 to rm130 ikut jenis brand la..
jd total2..
1pakej 5cd = rm130 (harga plg mahal yg aku budget.. hehhe..)
3pakej 15cd x rm130 = rm390

blh diterima akal juga harga dia.. kalo beli pampers huggies.. satu pampers dlm rm38 ada 64pcs ek?? (saya blm ada pengalaman beli pampers jd mmg tak tau)

kalo baby guna sehari 12pcs (utk new born selalunya guna byk kan).. blh tahan dalam 5hari la utk satu pampers rm38 tu..


utk budget rm390 (budet beli cd sebanyak 15pcs..).. blh beli 10bungkus pampers 64pcs..

jd ada 640pcs pampers huggies yg blh tahan selama 53hari.. atau lebih kurang 2bulan penggunaan..

ni kira2 ikut hentam aku je tau..

kalo guna cd ni blh basuh n pakai lg.. sampai la baby umur 3tahun.. kos sekali kuar jer.. satu cd ada 2insert.. jd kiranya kalo beli 15cd ada 30insert.. means 30penggunaan.. byk gak kan??

jd problemnya sekarang nak beli brand jenis apa yer.. kalo blh xmo la mahal2 sgt.. ibu sgt budget yer baby.. kecuali kalo ada sale brand cloth diaper yg mahal tp dpt harga murah.. hehhe..

setahu aku cd ni ada dua jenis.. yg zap zap jer n yg pakai button.. so aku target nak beli yg button la sbb nmpak tahan lama n byk review kata elok beli button nyer cloth diaper.. tp maybe 1,2 helai blh try jenis zap zap tu..

ermmmm.. budget next month nk cuba beli 5cd la.. harap2 murah rezeki aku..

kawan2 ada pengalaman guna cloth diaper tak? suggest la kat aku brand apa yg ok, kalo blh xmo la yg asik leaking jer.. kalo ada link kedai2 yg jual cloth diaper murah pun blh bg aku yer..


This entry was posted on Monday, January 16, 2012 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 comments:

    Liyana said...

    bagus ni... tp kena istiqamah..hihi

    sy byk travel, so agk ssh nk guna CD, mcm teringin jgk... tp klu surirumah blh kot.. berkerja mcm ssh je nt anak nk tgl kn kt pengasuh.. hmm

  1. ... on January 16, 2012 at 12:15 PM  
  2. (^-^) ieYoe (^-^) said...

    kite tak penah try cd tapi kite beli dengan die nie sebab murah..nak try kan..dah google sumer dah..brand ape-ape pon ok..cume kene tengok material n insert yang dorg pakai tu..try lah survey yea..saye dah beli untuk unborn baby nie..hehe

    https://www.facebook.com/profile.php?id=100002391420724

  3. ... on January 16, 2012 at 2:13 PM  
  4. cinta said...

    tulah, excited nk beli utk baby yg belum lahir ni.. tp cloth diaper ni tggu dulu la.. budget tak mengizinkan utk kuar duit secara sedebuk.. hahaha

  5. ... on January 16, 2012 at 4:03 PM  
  6. .: an :. said...

    salam. blh an tau, u beli CD AIO RM 16 tu ktne ea? ngn CD yg lain juga... nk tmbh stok utk bby =)

  7. ... on February 2, 2012 at 6:22 PM  
  8. cinta said...

    yg coolababy aio tu i beli dr sini.. dh dpt pun smlm..mmg murah sbb dia nk abiskn stok.. http://www.mudah.my/Coolababy+All+In+One+AIO+Cloth+Diaper-12267523.htm .. so far i tgk mmg nipis la.. xmcm cd yg pakai pocket.. tp blm blh bg testi sbb blm try guna lg.. tggu model i lahir dulu.. =) yg len2 tu ada byk kedai la.. mostly i searching kt fb..

  9. ... on February 3, 2012 at 3:53 PM  
  10. Lily Farha said...

    salam..saja nak kongsi info.sy ada juga beli cd ni tp sy x beli bnyk la.beli 3 helai je sbb nak test dulu kan betul2 jimat or tak.klu dlm iklan slalu ckp cd tu boleh pakai sampai anak2 umur 3thn,sbb cd ada butang and bole resize ikut size anak.tp anak sy masa umur dia 1thn 6bln,dia dh tak muat cd tu.anak sy badannya kecil je dan dlm kategori underweight tp dah tak muat cd tu.so klu budak2 yg badan lebih besar,sy agak diorang lagilah tak muat.so cd ni tak boleh la pakai smpai anak umur 3thn.harap awak tak beli cd clm jumlah yg bnyak.

  11. ... on April 22, 2012 at 3:05 AM  
  12. hani nizam said...

    Salam, saya pun nak tambah komen pasal cd. saya pengguna cd sejak 2008 lg. Masa tu cd tak de yg murah mcm yg ada sekarang sebb banyak diambil dari luar negara.Memang umur 3 thn dah tak muat pakai cd tapi dah patut pakai training pants. Tujuan asal guna cd selain jimat,mesra alam, tp jg supaya anak2 kita cepat potty train. Pendapat saya, tak semua org minat guna cd, tp bila kita yakin dengan cd yg mmg mesra alam seperti mana kita yakin menyusukan anak secara exclusive adalah terbaik..really persistent..kita tetap akan guna cd jg. Saya pula mula2 tu mmg guna cd dan guna jg disposable diaper. Tp bila dah sampai tahap tak tahan bau busuk disposable diaper tu, maka saya teruskan guna cd utk baby ke4 saya..*cd anak saya yg dah 5 thn, masih saya guna utk baby yg bungsu ni..mmg jimat :-)

  13. ... on July 1, 2012 at 12:23 AM  
  14. hani nizam said...

    Salam. Saya pun nak tambah komen tentang cd. Bila dah anak umur 3 thn, sepatutnya dah pakai training pants sebb cd dah tak sesuai. Tak semua org minat dgn cd tapi bila kita yakin dgn cd sebb mesra alam seperti jg menyusu bayi exclusive adalah yg terbaik, jadi teruskan lah penggunaan cd. Saya dulu pun gunakan cd dan disposable diaper utk anak saya tp bila dah sampai ke tahap tak tahan dgn bau busuk disposable diaper tu, maka saya pilih cd sekali lg utk bayi ke4 saya :-)

  15. ... on July 1, 2012 at 12:32 AM