Teruja tengok botol yg kiut miut ni tau.. aku cdg nnti baby dh lahir nak breastfeeding sepenuhnya.. jadi aku perlu memastikan stok susu utk baby perlu ada secukupnya utk memudahkan proses penyusuan sepenuh masa..

ermmmm.. maknanya perlu ada penyediaan dari awal la kan..

Brg2 yg perlu utk breastfeeding:
1) Breast pump.. aku cdg nak beli Nuby Comfort Breast Pump.. dah survey2.. hopefully dpt dlm hjg bln ni.. doakan murah rezeki aku bln ni yer..
2) Bottle susu utk baby.. aku dh ada 2botol tommee tippee, n 1 botol silicone by Nuby.. beli pump tu pun nnti dpt lg satu botol susu Nuby..
3) Storage milk bottle.. cdg nak beli autumnz atau stylo mama.. dlm 10botol harga dlm rm35++
4) Thermal beg / cooler bag.. (tak sure perlu ke tak? maybe perlu kalo kena jalan jauh atau dlm vacation)
5) Ice pack.. (pun tak pasti apa tujuan ice pack ni, nnti kena google dulu)
6) Milk booster (perlu ke yer? ada org kata ni ikut individu gak.. ada yg beza2.. kalo kat pasaran ada jual pil utk tingkatkn pengeluaran susu ibu)

Walaupun masa aku kebanyakannya nnti dgn baby jer, aku kena gak pastikan baby dpt yg terbaik setiap masa.. ada masa aku kena gak g opis utk tlg en.suami keje.. n ada masanya aku pun tinggalkn baby kat umah.. jd aku perlu fikir alternatif terbaik utk bayi aku..

atau lebih pada idea:..
"abg, tlg bagi baby minum susu yer.. susu dlm fridge, leh panaskn dulu.."

yer tlg menolong suami isteri adalah amalan mulia.. hehehe.. jd en.suami xde alasan utk tidak menolong ibu menyusukan baby yer.. hohohoho.. lebih2 lagi kalo baby menangis nk minum susu pd mlm hari.. yer, kita perlu fikirkan alternatif terbaik utk bekerjasama membesarkan anak bersama2..

seperti yg aku bgtau tu, mostly botol susu yg akan aku guna brand Nuby.. more pd natural touch la.. jd takde prblem kalo baby ubah2 menyusu botol dgn menyusu badan.. jd utk menambah koleksi aku pun dgn bestnya beli lg 2botol Nuby Wide Neck Non Drip.. pe benda kah itu??

mcm ni la botol Nuby yg aku nak beli utk tmbah koleksi breastfeeding aku.. comey je kan.. siap ada handle.. jd valuable utk long time la.. nnti baby dlm 5-6bulan dh blh pegang sendiri botol.. blh minum air masak ke, air ribena ker dlm bottle ni..


cadang nk beli lagi botol nuby yg silicone tu tp rs tak perlu kot.. cuba dulu mana yg ada.. yg mimijumi tu pun tak sure nak beli ke tak.. maybe utk 2nd baby la baru blh difikirkan.. tp botol Nuby ni sume comey2 n really nice pattern..

yg botol silicone ni ada 3saiz, 5oz, 70z n 10oz.. beza harga pun tak byk.. yg 50z n 7oz harga sama jer.. yg 10oz ni 300ml cuma tmbah dlm 2hinggit jer.. jd of course aku akan beli yg btl plg besar.. value la konon.. heheh..

mcm Nuby yg made dr silicone ni, lembut jer tau.. leh tekan2.. jd baby rs mcm pegang something yg lembut n more to feeling natural sama mcm menyusu badan..

ok.. dah perlu stop dari beli botol susu..

skrg kena fikir brg2 lain pula.. cthnya toiletries baby.. eh, set bersalin utk ibu pun blm beli lg ni.. wajib kena survey set bersalin yg bagus n berbaloi utk beli.. brg2 ibu utk pantang pun blm difikirkan.. barut/bedung utk aku, aku tempah handmade jer.. so dia akan jahit ikut shape badan la.. lebih bagus dr beli yg ready made kat pasaran tu..

rasa mcm nk try leesa formula utk set bersalin.. sendayu tinggi rs mcm mahal sgt.. ada org suggest guna nona roguy.. ermmmm.. nmpaknya perlu tanya pd pakcik google ni.. skrg pun aku busy membelek2 majalah wanita.. kat situ kan selalu ada iklan2 br2 pompuan ni.. set bersalin pun agak mahal.. sume around rm250++ hingga cecah rm400++..

pastu ada set yg beza2 pula, utk yg bersalin normal dgn bersalin bedah.. huuuuh, camner nak tau bsalin normal ke idak??? harap2 sume dipermudahkan..




This entry was posted on Sunday, January 15, 2012 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 comments:

    nurulfarehah said...

    slm.. jum jengah blog mama ye. De story psl breastfeeding. :0

  1. ... on January 16, 2012 at 10:22 AM  
  2. aeni saufi affendi said...

    salam, nuby breeastpump tu akk beli kat mane ye? puas survey tp x jumpe pon :(

  3. ... on March 4, 2012 at 4:56 PM  
  4. cinta said...

    salam.. saya beli nuby pump tu kat fb.. blh tgk link fb seller ni: https://www.facebook.com/#!/Mamma.Baby.Store

    utk nuby bottle yg silicone tu saya beli kat sini sbb lebih murah: https://www.facebook.com/cutebabyhouse .. dia pun de jual botol brand lain.. tp dia xde jual nuby breast pump la..

    leh contact diaorg k.. tanya kalo stok available ke tak.. utk nuby pump, dpt botol susu nuby gak tp bukan silicone nyer.. yg 8oz n 5oz.. dpt 2btl.. puting dpt jenis silicone..

  5. ... on March 5, 2012 at 8:32 AM  
  6. aeni saufi affendi said...

    tq very much cinta.. :)

  7. ... on March 6, 2012 at 3:58 PM