Kejap jer masa berlalu.. nak masuk 6bulan dah usia kandungan aku ni.. apa perasaan nak jd ibu?? ermmm.. macam2 rasanya.. risau ttg keselamatan kandungan sulung aku ni, risau dgn budget selepas ada anak, risau dgn tanggungjawab yg lebih berat nnti.. mcm2 dlm kepala ni.. sebolehnya yg -ve tu nak tolak jauh2 tp kena gak amik mana yg blh dijadikan pengajaran..

Hjg tahun 2011 aku kena admitted wad.. psl diabetes time ngandung la.. paras kandungan gula dlm darah yg tak normal.. mostly bakal ibu yg ada history mak atau ayah ada kencing manis blh dijangkiti diabetis time mengandung ni.. ditambah dgn hormon masa mengandung yg tak menentu menyebabkan insulin yg semulajadi dlm badan tak dpt menyeimbangkan paras gula dgn baik..

jadinya, walaupun makan nasi sikit jer, badan tak dpt menguraikn nasi ni jd karbohidrat yg elok tapi jd gula ringkas yg merbahaya pd ibu kalo ambil karbohidrat dgn byk.. lebih kurang gitu la.. so kena kurangkan amik karbohidrat.. buah2an pun xleh mkn buah yg manis2 mcm anggur, mangga, buah mata kucing tu.. blh mkn buah yg masam n kurang gula mcm apple hijau, jambu batu, belimbing..

besar pengorbanan nk jd ibu ni tp bila fikirkan semua utk baby yg dlm perut ni, rsnya semuanya berbaloi utk ditempuhi..

balik pada topik asal.. so last year before christmas aku kena masuk wad utk pantau tahap kandungan darah la.. so gula dlm darah still tak normal jd aku kena start amik insulin.. tiap hari kena inject insulin utk pre lunch n pre dinner.. mulanya cuma amik insulin actrapid jer.. then after 2weeks.. aku kena start amik insulatard before tido pula.. jd rutin harian ialah inject insulin 3x sehari kat peha.. dah lubang2 peha ni kena inject smpai aku tak tahu nak inject part mana lg.. (nasib la ukur lilit peha agak besar.. hahahha)..

ada hospital yg bg injection mcm bentuk pen tu.. kira senang lagi la kot.. tp utk hospital kerajaan yg aku g ni, kena inject secara manual.. kira guna injection biasa tu la.. ukur brp ml dulu guna picagari then suntik sendiri kat peha.. (dah tahap drug addict ni tp insulin addicted la..)

ni aku cilok dr google.. ni yg bentuk inject mcm pen tu.. senang n kurang ngeri banding kena cucuk pakai picagari sendiri tau..


jd kat sini kena budget utk kos picagari lg.. kena beli sendiri kat farmasi jarum suntikan ni.. 10batang 5hinggit.. sekali inject kena buang, takleh reuse yer puan2.. utk injection insulin ni guna jarum pendek jer.. jd jgn risau yer, jarum tu halus jer.. lemak2 peha tu lg tebal.. jd taklah rs sakit pun kalo inject dgn cara yg betul.. kalo inject salah, mmg lebam la bekas tpt injection tu..

ni cara nk amik ubat guna picagari kat botol insulin tu.. semakin hari makin terror aku menyuntik diri sendiri ni.. hehe..


en.suami mmg sgt kesian dgn isterinya yg kena inject tetiap hari ni.. before mkn 30minutes kena inject dulu baru leh mkn.. jd tetiap hari aku kena bawak ubat insulin, picagari n alcohol swab dlm beg tgn.. asalkn baby aku dpt berkembang dgn baik dlm peyut ni xpela..

aku pun dah beli alat glucometer utk test kandungan gula dalam darah.. jd senang nk test sendiri kat rumah.. yg penting test dulu sblm buat bsp kat klinik.. hehe.. lgpun takut kalo paras insulin terlebih tinggi atau terlebih rendah.. dua2 ni bahaya utk baby tau.. aku beli jenis one touch simple seperti di dalam gambar itu.. cepat skit result dia xmcm kat klinik tu, nk tggu bunyi beep tu rasa mcm 30 saat lamanya, ni 5saat jer dh dpt result..

tanda2 kurang gula yg mesti kita tau ialah
1) berpeluh2.. walaupun time tu tak panas.. mcm peluh2 sejuk tu la..
2) rasa mcm nak pitam
3) pening kepala
4) rasa mcm nak muntah
5) rasa lapar yg terlampau
kalau ada tanda2 mcm kat atas ni doc pesan kena cepat2 amik gula2 atau minum/mkn mknn yg manis.. ni kena bgtau gak kat en.suami n family terdekat.. sbb kurang gula blh sebabkan koma tau (jgn main2 tau.. bahaya ni).. jd dlm beg pun kena sediakan gula2 atau mknn manis.. ni utk persediaan la tp kalo takde tanda2 tu jgn gatal nk mkn cokelat ek, nnti gula dlm darah naik sape mau jawab... hohohoho..

n kesan pd baby pula (kalo paras gula yg terlebih tinggi dlm darah) yg perlu ibu amik berat ialah:
1) baby blh lemas dlm perut tetiba..
2) baby blh mati dlm perut (huuuh, time duk wad tu ada kes ni, akak tu tggu hari jer, tetiba baby dh xde.. sian sgt.. doc suspect kencing manis tinggi)
3) baby terlebih besar (ibu berpotensi kena operate time bersalin nnti)
4) baby lahir pra-matang.. (bahaya kalo tak cukup 7months or 32weeks ke atas, peratus survive kurang)
5) pendarahan terlampau ketika melahirkan..
p/s: risau betul aku tp doakan la yer aku selamat n dijauhkan baby n aku dr bahaya..

ermmmm... berat aku makin turun...!!

mungkin sbb pressure psl diabetes ni ataupun sbb tension masuk wad dekat seminggu hari tu, berat badan aku makin turun.. muka pun rasa kurang chubby.. tp perut makin comel ke depan.. sebolehnya aku cuba la makan mknn yg kurang gula tp bila fikir takut terlebih mkn, aku rs fobia pula.. huhuhuhu.. tp alhamdulillah bila scan doc kata baby ikut perkembangan dia, tumbesaran normal ikut jadual yg sepatutnya..

skrg ni sume mknn WAJIB check kandungan karbohidrat n gula dulu kat kotak dia.. doc pun dah pesan takleh minum susu pregnant.. jd xleh la lg minum enfamama, anmum atau friso (dahla before admitted wad hari tu aku sibuk tukar2 susu ngandung sbb nk cari susu yg plg best).. jd skrg aku gantikan susu mengandung dgn susu nespray atau anlene (sbb doc yg suggest).. diselang seli dgn amik susu rendah lemak mcm marigold atau dutch lady tu..

oh.. aku asik lupa mkn supplement.. heheh.. (sambil geledah beg cari ubat asid folic ni.. hehe).. aku still mkn eberet folic.. bg ibu2 yg hb rendah blh mkn pil ni.. so far hb aku ok la, around 12 to 14..

ermmm... apa lg yer.. haaaa, aku dah mula rasa baby gerak2.. mulanya confius gak cmner ek baby gerak tu.. mcm kena pukul2 ker.. memula aku rs skit2 je la.. lama2 dh mula rasa pasti yg tu gerakan dr baby..rs mcm perut berdenyut n mcm kena tendang tp perlahan la.. mgkn makin lama nnti lg kuat tendangan dia.. xpela, asalkn baby ibu dpt bgtau yg baby sihat2 jer dlm peyut ibu..

doakan kandungan aku ni selamat, sempurna sifat n aku dpt lahirkan dia dgn selamat.. risau dgn risiko diabetes ni tp tiap hari aku doa semoga Allah permudahkan proses kandungan n kelahiran baby sulung aku ni.. benih dr hubungan kasih syg aku dan suami..

p/s: dah scan baby.. n gembira sgt sbb jantina baby insyaallah apa yg kami suami isteri harapkn.. tp mana2 pun tak kisah asalkn baby selamat..


This entry was posted on Friday, January 06, 2012 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    ciksuen said...

    oho..i selalu gak ade symptom2 kurang2 gule tu..i igtkan sbb blood pressure rendah..cuak ler plak..

  1. ... on January 7, 2012 at 10:00 AM