Ikut kiraan, ni minggu ke 31 aku mengandungkn baby comey ni.. insyaallah semoga sume dipermudahkan.. skrg ni aku de simptom kemalasan tahap serius.. bila pagi jer aku terus rasa mengantuk yg teramat sgt.. pastu ptg dlm pkul 2-3pm pun mata mula la nak pejam jer.. wat keje dpn komputer pun blh tertido.. nak masuk maghrib pun mula mengantuk.. pas solat isyak terus rasa nak tido jer.. tapi selalunya aku layan tv jer sambil tunggu en.suami yg tiap hari balik lambat..

bila malam pula tu la time baby makin aktif menendang2 peyut aku yg sedia comey ni.. rasa mcm baby main gendang tau.. kejap tendang kiri, kejap tendang kanan.. kdg2 tu smpai aku tertido melayan baby ketuk2 peyut ni.. hahahah (sian dia, ibu dah ngantuk ler syg..)

rutin pegi toilet pula dah berganda lebih byk dr biasa.. baru masuk toilet 5minit lepas, dh mula rasa nak g toilet lagi.. tekak pun rasa haus jer.. wajib minum air lebih dr biasa sbb mengandung xmo badan hidrat.. pastu minum air byk blh elak dr sembelit.. minum air byk2 maknanya lg la byk g toilet.. huhuhu.. xpela, utk anak ibu yer..

skrg pun nurse dah warning kena kira gerak baby dgn serius tau.. kalo baby gerak tak cukup 10x dlm masa 12jam.. start 9am till 9pm, kena cpt2 g hospital.. satu tendangan tu dh kira 1gerakan.. selalunya kalo aku duduk diam atau baring blh clear la rasa.. tp kalo bergerak n jalan, kurang skit.. tp selalunya aku luang masa utk 'kacau' baby dlm peyut kalo aku rasa mcm tak rasa dia gerak.. kejap pas kena 'kacau' mula la dia tendang2 balik.. alhamdulillah..

baby dlm peyut pun dh ada masa tido dia tau.. ada masa tu aku kacau2 dia, aku gegar2 la peyut aku ni, baby senyap jer.. huuuh risau tau kalo jd gitu.. tp aku relax jap, baring.. aku try rasa peyut dgn tgn, dpt la kesan denyut2 nadi, baru rasa lega.. usap pelan2, then ckp dgn baby suruh bgn, kejap pastu dia pun gerak la skit.. pastu senyap balik.. mesti baby aku kata "ibu ni kacau je la, sy nak tido la..."

kadang2 pun leh rasa peyut mengeras.. rsnya mesti time tu baby mengeliat ker.. eiii, mesti comey kan.. ikut yg aku baca kat info online.. baby aku dh ada kelopak mata, bulu mata n kening.. dah blh buka n pejam mata.. dah boleh nampak cahaya dr luar peyut ibu.. jd time ni blh wat rangsangan pd baby guna torchlight.. tapi aku asik lupa je nak wat.. =p

ermmm, kejap jer lagi nak masuk 8month.. then 9month.. pastu tinggal tunggu hari je nak lahirkan baby pertama aku ni.. tak sabar tp rasa seram2 pun ada.. risau cmner nk tempuh pengalaman bersalin tu.. takut tak dpt jd ibu yg sempurna utk baby.. macam2 berfikir time ni..

beg bersalin...

hari tu member aku bg soklan.. "beg bersalin dah get ready belum??"
hohohoho.. aku tak terfikir lg nak prepare beg hospital ni.. tp kalo ikutkan aku mmg kena siap2kn la kan.. ada org 7month dh blh bsalin jd patutnya kdgn masuk 7month dh siap2kn beg n letak kat kete utk sebarang kemungkinan..

yelah2.. kena siapkn beg for mommy n for baby sekali.. by this week kena siap2kn la yer.. ermm by next week la.. hehe..

next entry daaa....


This entry was posted on Thursday, February 23, 2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    veesakura said...

    me, jangan kate nak siapkan beg p spital, barang pon blom beli. hikhikhik

  1. ... on February 23, 2012 at 3:15 PM