Aku sentiasa ada jalan utk mcari jalan bagi menghabiskan duit aku.. hahaha.. benda terbaru yg aku tgh survey skrg ni pillow utk flat head newborn baby..

Ada byk pillow baby kat pasaran ni.. ada yg dlm harga rm8.. ada yg lebih mahal pun ada.. yg cecah smpai 80hinggit utk bantal baby yg kecik tu pun ada..

Cane bentuk bantal baby ni? bentuk mcm bantal biasa tp ada bentuk bulat kat bhgn tgh bantal.. ni utk elak kepala baby dr flat atau rata bila baby asik tido jer.. mesti korg perasan kan ada baby yg kepala dia tak bape bulat.. lebih2 lagi baby yg lahir dr proses forceps delivery.. sbb bila kena forceps, kepala baby mcm kena cengkam dgn alat dia tu utk keluarkan baby.. (eiiii ngeri ngeri...).. jd utk solve prblem kepala baby flat ni blh gunakan bantal special utk prevent flat head..

n kalo baby yg kuat tido pun.. lama kelamaan kepala dia akan jd rata.. xdela jd masalah besar pun kan, tapi kalo korg ada duit better cari solution utk kesempurnaan n kebaikan baby korg tersebut.. cheeewaahh.. ayat bg memancing pembeli ni..

kat gmbar tu jenis bantal baby brand bumble bee.. ok.. perasan tak ada mcm lengkungan bulat kat tgh bantal tu..

yg bantal jenis ni aku jumpa dlm rm8 to rm11 la.. rsnya isi bantal jenis fiber je kot.. tp bukan jenis ni yg aku rasa nak beli.. sbb better aku beli kat shopping mall je sbb byk bantal baby jenis cmni.. lg dpt jimat kos postage..

ok.. skrg meh kita buat kajian lagi dgn gmbar cane bantal baby jenis ni leh kurangkan risiko kepala rata..

sila perhatikan rajah di atas.. kepala baby di support oleh lubang pd tgh bantal utk bolehkan tekanan udara menampung berat kepala baby.. jd tengkorak baby yg lembut tak der tekanan jd membolehkan shape dia kekal bulat.. kepala yg bulat maknanya baby anda mesti kelihatan lebih cute.. heheheh...

ni la bentuk bantal yg aku maksudkan itewww.. bantalnyer ada lubang kat tengah2.. special utk prevent flat head.. macam bagus je kan.. aku jumpa kat online shop dalam rm25 not include postage.. mahal sikit la tapi still mampu nak beli kan wahai ibu2 sekalian..

yg ni pula ayat yg aku copy paste dr internet pasal bantal ni.. "Flat-head syndrome occurs in newborns and young babies when the back or sides of the head become flat or mis-shapen due to prolonged pressure from flat surfaces like cot mattresses on the skull while baby is asleep, or on their back."

akak aku baru deliver baby.. aku tengok cantik jer kepala anak sedara aku tu tau.. bulat jer.. so aku pun tnya la dialog sengal aku..

"cane ek nak dpt kepala baby comel2 jer ni.. bulat jer.. mcm kelapa bolat.. mesti dah besar nnti pakai tudung lilit comey2 je.. "

"senang jer.. ko bersalin cepat2.. ko teran la cepat, lambat2 nnti kepala baby lambat kuar nnti shape dia tak bulat la.."


"hohohoho.. macam senang jer nk beranak tu yer.. huuuhh"


sejak tu aku terfikir mcm nak beli jer bantal ni.. heheh.. sume utk baby aku rasa keperluan.. tapi perlu ker??? (sambil sengih2 memandang dompet yg semakin 'kurus')

xpe xpe.. ibu tak tau camne la nanti ibu nak bersalin, cepat ke lambat ker, tp harap2 Allah permudahkan.. ibu tak sure cmner pengalaman nk bersalin tu tapi ibu try la sebaik mungkin utk lahirkan anak ibu ke dunia ni..

aku dah beli majalah pa&ma utk bulan mac.. ada tips camner nak latih pernafasan utk meneran.. huuhh hooohhh huuuuhh.. hembusss.... eeeiii takut tapi sume bakal ibu kena tempuh pengalaman bersalin kan..

lg satu tools yg penting utk baby adalah mainan.. yer, baby juga perlukan mainan yer ibu2.. mengikut kajian aku bersama en.google, deria baby perlu dirangsang sejak dlm kandungan lagi.. dan pendapat aku dikukuhkan dgn bacaan dari majalah pa&ma bulan mac ni.. (bagus magazine ni, en.suami yg belikan setiap bulan utk panduan aku jd ibu..)

jadi sebab aku mudah terpengaruh jd aku dh belikan baby aku mainan lamaze bunyi2 tu.. yg wrist rattle dgn sock rattle.. yg ulat tu pun aku dh beli last month.. ikut bacaan aku, bila baby dirangsang dgn bunyian ni, dia akan rasa ingin tahu.. mcm stokin yg bunyi2 kat kaki dia membolehkan baby sedar yg dia ada kaki.. selain dari dpt elakkan baby meragam la..

masa memula kuar.. mainan rattle ni mahal giler.. 1pcs jer dah rm10.. kalo sock tu blh cecah rm15 utk 1pcs.. mahal ek.. tp jgn risau.. aku tetap cari harga mampu milik.. jd aku berjaya cari stokin 1pair (2pcs la) harga rm10 jer n wrist rattle 1pair (2pcs) dgn harga rm12.. postage tu cm biasala rm6 utk poslaju..

cute je kan.. suka suka.. rasa mcm nak beli byk2 jer.. aku suka beli stokin baby.. lebih2 lagi yg cute2 mcm ni..

de byk brand utk sock n wrist rattle ni tp bagi aku brand lamaze yg color dia sgt2 colorful n ceria.. maybe nak tambah bape koleksi sock rattle lagi utk baby.. =)

ok.. tu jer kes pembaziran yg aku rasa perlu.. tp korang tak terasa ker nak belikan brg2 ni utk baby korg.. yelah, walaupun kenkadang rasa perlu ker nak beli, tp kalo banding dgn kita blanje seharian lagi la mahal, better beli something utk anak sendiri kan..

bagi aku, kalo brg ni ada kelebihan. walaupun sikit, aku akan cuba dapatkn utk baby aku.. insyaallah, selagi mampu kan..

p/s: aku dah berjaya beli nursing pillow brand my dear baby dgn harga rm55 include postage.. memula ingat nk cari preloved nursing pillow jer sbb harga nursing pillow ni quite mahal la.. tapi dh jumpa yg brand new, murah pula tu, sambar la sebijik.. harga kat pasaran smpai rm99.90 tau.. (aku usha kat mudah.my.. byk gak leh dpt brg baby less kat situ.. thanks pada en.suami yg supportive sgt usaha aku shopping brg baby ni tanpa byk soal..)

till then.. daaa..!!


This entry was posted on Sunday, February 26, 2012 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comments:

    (^-^) ieYoe (^-^) said...

    salam sis..mane sis beli yang mainan rattle LAMAZE tu ek? untuk stokin and waist tu..

    emel saye : faidzamokhtar@yahoo.com.my

  1. ... on March 25, 2012 at 1:07 PM