Entah kenapa tetiba datang mood suam2 jiwang.. teringat masa cinta dulu2.. masa mula2 aku jatuh cinta.. eh eh, bukan bermakna aku masih syg kekasih lama aku tu tau.. bagi aku dia dah jadi sejarah.. tapi sejarah kita tak boleh buang gitu jer, walaupun ingatan makin lama makin padam, tapi kesan kat hati tu kita tetap xbleh lupa... huuuhhhuu..

Dulu aku selalu cerita psl dia.. selalu cerita pasal cinta aku yang ketaksampaian ni.. psl sakitnya hati aku ni.. dan setiap kali tu aku doa, semoga Allah pertemukan aku dengan insan yang lebih baik, yang lebih menyayangi aku seadanya diri aku.. yang dapat aku miliki dgn sepenuhnya..

Dan aku tau setiap yang Allah beri ada hikmahnya, dan aku rasa perpisahan tu semua utk aku bertemu dgn lelaki yang lebih baik.. dan kini aku dah ada tunang yang sangat baik.. tiap orang kata pada aku, aku sgt beruntung miliki en.kanda.. dan aku pun rasa mcm tu.. sbb dia bukan sahaja sempurna pada mata aku, tapi insyaallah pemuda yang berpegang teguh pada ajaran Islam.. pembimbing yang dapat bimbing aku di dunia dan akhirat.. dan aku sangat gembira dapat jadi tunang pada lelaki yang aku sangat sayang.. (abg, syg syg abg sgt...)

Aku jatuh cinta kali pertama masa umur aku masuk 18tahun.. seorang lelaki dari Perak.. beza umur 3tahun dari aku.. masa ni aku sgt byk peminat..(hehe, saiz pun tak secomel skrg yer.. ) tapi dia yang aku pilih sebab dia amik kos engineering.. (dulu aku telah membuat cita2 utk dpt somi engineer atau arkitek.. haha).. time ni aku reject 2org lelaki n aku pilih dia..

aku selalu fikir, cinta pertama takkan kekal lama.. dan aku tak kisah la utk pilih dia, yang penting dia ensem.. tapi semakin lama aku makin syg dia.. dia baik.. dia penah lamar aku tapi masa tu aku blaja lagi.. then makin lama, makin byk mslh, n akhirnya mgkn kami masing2 dah giveup utk teruskn lg hubungan ni.. then hbgn terhenti utk jangkamasa lama.. hampir sthn.. last bila aku contact dia, dia tak bagitau yang dia dah ada somebody.. so aku tak tau n kami smbg smula hubungan cinta tu..

7 tahun...

Yer 7 tahun aku bcinta dengan dia.. sangat lama kan.. dan aku sgt masak dgn perangai dia.. dgn apa yg dia suka dan tak suka.. then bila sampai masanya dia akhirnya bertunang dgn perempuan lain.. dia bagitau utk jadikan aku second wife dia.. masa tu aku rasa separuh nyawa aku mcm direntap dari aku.. aku syg dia masa tu.. tapi apa logiknya aku nak dimadukan sebelum aku miliki dia..

Dan aku tau, aku yang jadi watak jahat nak merampas dia dr perempuan yang masa tu dah jadi kekasih dia.. tapi masa tu aku tak tau, sampaila masa dia dtg jumpa aku dan bagitau yang dia ada somebody dlm life dia tapi dalam masa yg sama tak mahu kehilangan aku lagi.. aku diberitahu utk miliki dia aku perlu redha dia dimiliki org lain.. dan perempuan tu pun tau pasal aku.. dan yang merapatkan hubungan mereka pada awalnya sbb dia selalu citer psl aku pd perempuan tu..

Dia pernah kata aku sempurna utk dia, aku ada apa yang dia inginkan, aku sgt memahami dia.. aku boleh buat dia rasa tenang bila rasa tension.. Dan apa yang aku jawab, sekiranya aku sesempurna seperti apa yg dia kata, bukan ke aku patut miliki seorang lelaki yang memang hak mutlak aku, bukan berkongsi kasih dgn perempuan lain.. (aku mmg suka menjawab.. lebih2 lagi kalau soalan2 sengal ni..)

Dia kata aku melawan jodoh.. hanya dia yang mampu bahagiakan aku.. dan dia akan tetap tunggu aku biarpun aku jadi janda nanti, dia masih nak jadi suami aku.. dan apa yang aku kata pada dia.. sedangkan aku masih anak dara, dia tak nak aku, apa logiknya bila aku jadi janda dia nak tunggu aku.. dan jangan doakan aku jadi janda kalau sebenarnya dia yang tak mampu nak bahagiakan aku..

Cinta tu ingin memiliki tapi cinta tu juga tamak..

Dan akhirnya aku tau aku tak boleh usaha apa2.. sebab dia masih mahu teruskan pertunangan dia.. takut putus tunang akan malukan keluarga dia.. tapi sanggup berjanji dgn aku utk tak sentuh perempuan tu even lepas kawin.. hahaha, jgn anggap aku bodoh la..

So apa yang aku buat ialah redha dgn sume yang Allah dah aturkan utk aku.. aku tahu aku tak guna nak paksa.. aku dah cuba sedaya aku.. dan kawan2 pun kata, bila kita dah usaha tapi tetap tak dapat miliki, lepaskan la..

Lepas tu ada la beberapa lelaki yang aku kenal.. mencari keserasian dan tapi tak penah kekal lama.. dan akhirnya aku jumpa dgn en.kanda yang kini jadi tunang tersayang aku..

So jangan tanya kenapa aku kawin lambat.. (soalan ni sgt sensitif yer kawan2..)

Mungkin sebab aku belum ditakdirkan utk bertemu dengan jodoh yang Allah takdirkan utk aku.. aku usaha, aku doa.. dan aku sangat berharap cinta kali ni, ikatan pertunangan ni berakhir dgn ikatan perkahwinan.. dan semoga perkahwinan yang aku bakal dirikan nanti berkekalan dan bahagia hingga hujung nyawa kami..

Dan secara jujurnya, en.kanda adalah yang terbaik utk aku... orangnya sederhana, tak hidup dgn kemewahan tapi tak miskin dgn sopan santun.. manis bila tersenyum dan mampu buat hati aku rasa sejuk jer.. semakin hari buat aku terasa semakin indah.. dan aku tak sabar nak jadi suri pada lelaki yang sgt aku syg ni.. perasaan jatuh cinta ni lain, malah lebih lain berbanding jatuh cinta kali pertama..

Perasaan utk memiliki dan dimiliki tu sangat indah..

Dan jodoh datang bila kita usaha.. bukan menanti jodoh datang bagai menanti bulan jatuh ke riba..

Aku sangat bahagia.. dan aku rasa berbaloi utk menunggu sampai la sekarang.. kesakitan putus cinta, sakit hati, rasa geram, rasa marah semuanya aku rasa berbaloi.. sebab tanpa putus cinta, tanpa rasa sakit hati dulu, tak mungkin aku akan ditemukan dgn en.kanda.. dan setiap detik aku mau jadi kenangan terindah utk kami..

Biarpun aku tak tau sampai mana jodoh kami.. sampai mana aku akan rasa bahagia.. aku tetap harap Allah bagi aku peluang utk jadi seorang perempuan yang bergelar isteri utk kekasih yang bergelar suami..

"Ya Allah, dekatkan hati kami.. peliharalah kami dan permudahkan perjalanan hidup kami.. Satukan kami dengan ikatan yang diberkati oleh-Mu.. Hanya padaMu, kami berserah Ya Allah.. Amiinnn"


end of jiwang story... daa.. next entry plz!




This entry was posted on Tuesday, July 06, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 comments:

    C.THYIEN.T said...

    so sweet :D

  1. ... on July 7, 2010 at 2:32 AM  
  2. cinta said...

    sape sweet christ? aku memang sweet, sweet 18.. haha..

  3. ... on July 7, 2010 at 10:32 AM  
  4. C.THYIEN.T said...

    aku ingat lagi time ko frust menongeng tu... puas bebenor kita org jadi counselors x bertauliah. hihi.. susah nye nk buat ko faham dia tu x berbaloi utk ko nangis... hehe but now i'm happy that u found ur man....

  5. ... on July 7, 2010 at 12:40 PM  
  6. cinta said...

    ingat lagi masa tu aku blh nangis masa tgh makan kat kedai mkn tu.. ko punya gelabah tengok aku masa tu sbb sume org dh pandang2.. thanks christ sbb selalu bg nasihat kat aku..

  7. ... on July 7, 2010 at 1:07 PM  
  8. cinta said...

    tapi aku still tak puas ati, sbb aku dulu yg ada bf diantara reen, dieb n ko.. tapi korang sume kawin dulu dari aku.. tak aci tak aci... hehe..

  9. ... on July 7, 2010 at 1:20 PM  
  10. C.THYIEN.T said...

    Thats what friend do. *donkey dlm Shrek*

    Jgn x puas hati.... Alex selalu nasihatkan aku dia ckp.. sesuatu yg lambat adalah yang terbaik. Seorang teamate aku dulu org Thailand. Dia pun ckp bagi org Thai... pun macam tu... who pick the last cookies is the luckies person... Tuah semua dpt kat dia.... Org Iban pun ada kepercayaan ni... :D

  11. ... on July 7, 2010 at 3:59 PM  
  12. cinta said...

    xla.. saje jer.. teringat masa dulu.. mmg betul giliran aku last.. xpe.. tp jgn lupa save tarikh n masa utk hjg thn ni k..

  13. ... on July 7, 2010 at 9:05 PM  
  14. C.THYIEN.T said...

    asal ko x buat masa christmas dah la... aku balik kpg christmas

  15. ... on July 8, 2010 at 3:12 AM  
  16. cinta said...

    rasanya awal bulan 12.. tapi tarikh final betul2, family kitaorg yg akan tentukan.. dtg awal tau, bleh tlg2 aku.. hehe

  17. ... on July 8, 2010 at 9:20 AM  
  18. EyLa said...

    *cries*

    kisah kita hampir sama....

  19. ... on February 6, 2011 at 3:33 PM