Perkara paling best utk discuss ialah hantaran.. mengikut pengiraan matematik aku secara kasar, kalau seperti yang aku planning aku akan kawin hujung tahun ni (yelah, tarikh kan ikut suka aku tetapkan je dulu.. tapi mak aku n mak en.kanda kata ok jer.. cume aku dh pesan kat en.kanda tarikh ni kena tetapkan betul2.. lagipun family dia akan dtg umah aku nanti utk discuss antara org2 tua.. so hopefully tak tukar tarikh..)

Seperti yang korang maklum, aku dah start persediaan utk hari bahagia aku ni macam dah buat bunga pahar, dah tempah baju nikah, dah tempah mak andam.. (sbb mengikut akak aku pula, tarikh yang aku nak tu agak mungkin ramai pengantin pilih tarikh sama.. so aku kena prepare awal tau.. very2 relevan yer..)

So kali ni aku nak citer psl hantaran pula..

Hantaran nanti aku nak buat 9 dulang je tau.. xmau last minute kena tambah dulang lagi.. masa tunang dulu 13 dulang aku n 11 dulang pihak dia.. sangat banyak.. tapi xpe, aku pun dpt byk barang gak.. hehe.. tapi pasal hantaran ni kira adat, kalau pihak lelaki bagi 11 dulang, pihak perempuan kena balas lebih 2 dulang.. so masa ni actually aku just prepare utk 11 dulang je, then bila rombongan dah dtg, bila kira2 eh diaorg bagi 11 dulang la.. so akak aku pun suggest letak la kuih2 sebagai syarat utk lebihkan 2 dulang sebagai balasan..

Sebabnya..

Bagi certain negeri, dan bagi certain bangsa, adat sangat penting.. aku pun tak tau la kan, so aku just ikut ckp org yg lebih tau.. alhamdulilah majlis pertunangan aku berjalan lancar..

ni hantaran dari pihak aku masa bertunang tu.. simple je

ni pula hantaran dari en.kanda.. sangat cantik kan hantaran letak kat bekas2 buluh tu.. aku paling suka bekas cincin tu, sangat cantik..

Sambung kepada tajuk entry seperti yang disebut di atas tadi.. aku rasa aku nak buat something yang special utk majlis bersejarah aku nanti.. so aku nak start dengan alas hantaran.. surfing punya surfing tadi, maka aku telah membuat kesimpulan..

utk alas hantaran kita boleh mengunakan..
  1. Kain satin dan dialas dgn net.. lebih kurang macam hantaran masa bertunang aku tu..
  2. Polistren yang dialas dengan kertas atau net yg color2 la.. (masa tunang aku wat polistren ni aku alas dgn kain organza, pastu letak riben..)
  3. Bantal gebu2.. (ada yg guna kekabu n ada yang guna span sahaja.. ni kira pesen meletop sekarang ni la..)
  4. Pinggan kosong (kena cari pinggan saiz besar dan color plain jer, ni sgt sesuai bagi hantaran gubahan fresh flower..)
Dan...

Aku terasa mahu pilih pilihan ketiga iteww.. menggunakan bantal gebu2 utk alas hantaran aku nanti.. agak menarik dan semestinya terlebih budget ni.. huhuhu..

Tapi..

Mungkin aku mampu merealisasikan angan2 aku sekiranya aku tanamkan sifat rajin dalam diri aku.. cara paling cepat mgkin dengan rajin bekerja dan buat ot utk dpt duit byk bagi membeli bantal gebu2 itu jer.. tapi aku mana ada elaun keje overtime.. skip skip..

Jadi..

Aku mungkin perlu jadi rajin utk menjahit sendiri alas hantaran bantal gebu2 itu dan beli kekabu utk jadikan ia bantal.. lepas kawin aku bleh jadikan bantal tu hiasan rumah aku jer.. agak menarik dan agak perlukan motivasi yang tinggi ni..

lebih kurang macam bantal ni la.. cantik kan.. tambah la dgn renda2 yg ada beads tu.. gmbar ni dari Anis Magic Fingers.. dia ada wat bantal hantaran ni, utk sewa n beli.. sape minat blh beli kat situ yer..

ni bentuk bulat.. credited to Anis Magic Fingers yer..

yang ni aku dapat hasil google dr sini.. tapi kurang gebu banding dr atas tu

yang ni pula dr en.google.. wedding yang guna bantal sebagai alas hantaran dia..

Kalau aku cari bantal putih jer macam jual kat shopping complex tu bleh ker? then kena jahit2 sikit la.. kena buat alas dia.. ermmm, bleh ke yer?

Ada jumpa yang DIY alas bantal hantaran ni guna span jer.. yg tu pun mcm boleh buat.. (huhu, semua boleh buat, cmner ni.. haha)

Kalau buat sendiri aku perlukan kain satin la.. nak buat bantal mcm dlm gambar yg 1st tu.. cantik kan.. jahit mcm tu senang jer.. insyaallah setakat jahit lurus tu aku reti lagi.. guna mesin jahit je kan.. then letak button2 tu.. kekabu rasanya kat pasar hari sabtu tu ada jual.. mak aku bleh tlg belikan..

Sangat cantik dan sangat exclusive kan idea itu?

Untuk idea alas hantaran guna pinggan pun ok gak.. tapi aku skip la yang ni sebab aku tak guna fresh flower utk hiasan hantaran.. aku guna bunga dip..

ni cth pinggan yang selalu BTB gunakan utk hantaran la.. pinggan kosong jer.. ni rasanya aku baca kat blog tu dia cari kat IKEA.. cantik kan.. tapi xsesuai la dgn hantaran aku..


Untuk hantaran sahaja memang aku rasa aku dah terlebih budget.. sebabnya aku dah pun beli sangkar2 burung utk letak hantaran nanti.. (bukan utk bela burung yer..).. ni di sponsor oleh abg aku yang sangat baik hati.. tapi aku ada bayar sikit gak sbb sangkar ni agak mahal la.. tapi kos masih boleh diterima oleh akal la yer..

ni la sangkar burung.. lebih kurang macam sangkar ni tapi aku nyer jenis segiempat tepat la.. ada berapa yer aku beli.. tak ingat la.. sangkar ni dah selamat aku bungkus dlm plastik sebab awal sgt beli takut beliau rosak kena pijak oleh aku.. hehehe


So sangat cantik kan.. bayangkan.. iskhh bab bayangkan ni yang aku suka sgt.. kalau sangkar aku tu diletakkan atas alas dulang bantal gebu2 itu.. ohh, sangat cantik kan.. suke suke..

Jadi...

Aku perlu rajin utk buat bantal gebu2 itu.. ok.. nak tanya kat mak la, sekilo kekabu berapa harga dia..


mak... saya nak kawin la.. hikhikhik...



to be continue... daa





This entry was posted on Friday, July 02, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    veelara said...

    Dear,gigih u DIY yek..i nk amik aura gigih u...suke la ngn kekreatifan u...nnti jgn lupa updt hasil kesemua projek DIY u after smuenye done tau...

  1. ... on November 18, 2010 at 12:15 AM  
  2. cinta said...

    gigih utk start jer.. tp sudahnya tak tau la siap ke tak.. haha.. bilik pengantin dah jd bilik stok barang dah ni.. hikhik

  3. ... on November 18, 2010 at 1:08 AM