Yup.. aku telah bersungguh2 utk merealisasikan idea bantal gebu2 iteww.. nak gak wat bantal utk jadi alas hantaran utk majlis bahagia aku nanti..

So tadi pinjam gunting kain kat akak opis utk gunting2 kain la (xbleh guna gunting ikan lagi, nanti jadi pesen sisik ikan di tepi kain..huhuhu).. pas balik keja tadi, pas mandi sume, aku pun terus hampar kain depan tv sambil tengok citer tv3 pkul 6.30pm tu.. mula2 aku kena wat kira2 la, budget utk 2m kain tu dapat buat utk berapa biji bantal.. jenuh gak aku termenung dpn kain tu..

Iskkhhh, iskhhh..

Kawan rumah aku pun sampai tegur.. kenapa? wat kira2 apa tu?

Tgh wat kira2 berapa biji bantal la ni.. Dan setelah aku ukur2, aku belek2.. dengan yakinnya proses memotong kain pun bermula..

Tak sah kalau tak disertakan dengan aksi memotong kain secara terlampau iteww kan..

mula2 kena la ada gunting.. pastikan gunting tu tajam ek.. pastu kena ada pola.. so aku pun amik suratkhabar tu.. wat segiempat tepat yer kawan2.. lipat 3 segi dulu.. pastu cut dia..

ni sangkar hantaran aku nanti.. so aku kena ukur.. agak2 la ok ke tak kalau bantal saiz besar ni.. (tapi aku lebihkan sikit dr pola suratkhabar tu.. rasa mcm kecik lak aku potong paper tu..)

ok.. ni aksi extreme memotong kain.. tapi tadaaa, tidak ada lagi pesen sisik ikan di tepi kain yer.. gunting itu sgt tajam.. mula2 kita kena buang tepi2 kain tu.. biar xde yg basi tepi kain tu..


aku bagi tips utk memotong kain yer. aku xguna pun pola2 suratkhabar tu, leceh.. lagipun aku xde jarum peniti.. hehe.. so apa aku buat ialah make sure saiz segiempat yg aku nak then gunting sikit kat kain tu n tarik benang dia.. tapi kalau nak guna taktik tarik benang ni, korang kena pastikan kain tu jahitan dia lurus.. (ada jenis kain yg tak sesuai gunting ikut tarik benang ni, nnti lari.. so kalau kain tu lembut cth mcm chiffon tu, korang kena ada pola.. xbleh tarik benang tau..)

ok.. dah abis dah potong kain tu.. aku cadang nak wat 8 biji bantal tapi bila kira2 tak cukup 8 biji, cukup 7 biji jer bantal saiz besar tu.. so yg baki tu dapat wat 3 biji bantal saiz kecik..
so ada 7besar, 3kecik... agak best gak kan.. so boleh budget utk maksimum 11 dulang.. utk sirih junjung xpayah pakai bantal alas ni.

tadaaa... aku letak sangkat hantaran aku kat atas kain tu.. nak ukur saiz tu relevan tak? ermmm, so agak relevan kan.. nak antar jahit tepi esok.. then aku blh jelujur pakai benang je dulu n proceed jahit riben yang ada manik2 tu pakai jahit tangan jer.. kalau balik johor nanti blh la jahit mesin..


so nanti aku akan sambung wat button2 dia.. ikut akak opis tu, kena letak kekabu dulu.. tapi rasa mcm penah nampak mak buat jahit butang dulu baru letak kekabu.. kena jahit butang2 tu utk dia tetapkan kedudukan sangkar bila letak atas bantal tu.. kalau tak jahit button nanti terlalu gebu sgt n sangkar boleh terjatuh la..

ok.. sangat cantik kan.. ermmm, xsabar nak start menjahit pula..


next entry yer.. thanks for reading!



This entry was posted on Thursday, July 08, 2010 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 comments:

    Mia Amira said...

    eeuuww...dah siap buat bantal dah cik cinta kita i..laju dr masa haa..ish tak leh jadi ni.. ;)

  1. ... on July 9, 2010 at 9:24 AM  
  2. cinta said...

    yolah.. nak berangan kawin grand2, xmampu nak upah org watkn jd kena la usaha sendiri.. hehehe

  3. ... on July 9, 2010 at 9:27 AM  
  4. inikedaizi said...

    saya dah wat..kaler merah hihi

  5. ... on January 24, 2011 at 12:24 PM  
  6. cinta said...

    waa.. mesti meletup color merah tu.. hikhik.. best buat sendiri ni.. rasa mcm apy jer tengok dulang hantaran sendiri.. =)

  7. ... on January 25, 2011 at 5:30 PM