Ermm.. tetiba je rasa nak buat bunga tangan DIY guna baki kristal bunga pahar aku tu.. ada survey kat Internet, tp mostly BTB kat Malaysia tak buat bunga tangan guna kristal bulat2 ni.. kebanyakannya guna bunga stokin, bunga dip or fresh flower.. tapi memandangkan aku memang ada banyak balance kristal dari bunga pahar tu better make used of it kan.. kalau tak buat bunga tangan pun blh buat hiasan bilik pengantin, buat byk2 n letak kat pasu2 kaca..

Yup.. aku tak mampu nak upah org hias bilik pengantin so kena perah kreativiti sendiri utk jadikan bilik pengantin aku nanti cantik n nampak exclusive.. lgpun membazir kalau biar je kristal itu membazirkan diri dia.. ada satu bekas tupperware tu, sbb aku beli sekali byk kat nilai3 hari tu.. (tp kan kalau buat deko bilik pengantin sendiri lg byk keluar duit sbb nak beli mcm2.. hehe..)

Ni antara gambar bunga tangan kristal yang aku dapat dr en.google.. very the cantik la..

yg ni gabungan mutiara n kristal color coklat n putih.. rasa nak buat mcm ni sebab dh ada kristal color coklat tu.. simple tp cantik kan.. kena beli mutiara sikit la.. suka yg ni.. suka suka!

kristal putih jer.. ni utk hiasan pasu2 kecil.. blh deko kat bilik.. cantik cantik..

ni ok ok la.. tp still tema yg sama.. bunga tangan kristal..

rasanya penggunaan riben mempengaruhi kecantikan bunga tangan tu la.. kena guna riben besar, lilit kat dawai tu pastu buat ikat riben.. kena guna dawai yang panjang tau.. boleh ikut tema majlis anda yer.. yg bunga ni dawai dia silver.. sweet sweet!

so pegang mcm ni la.. tapi harap maklum bunga tangan kristal ni xboleh main baling2 macam pengantin omputih tu yer.. blh benjol kepala kawan anda kena baling dgn bunga ni.. huhuhu.. cantik kan kalau tangkap gambar..


Rasanya idea bunga tangan kristal ni mampu aku realisasikan la.. aku kan terlebih excited mau kawin.. hehe..

Malam tadi sibuk pintal2 dawai utk bunga pahar aku tu.. rasa mabuk hidu bau thinner n gam dip tu.. utk 10 batang dawai aku bahagi 3 jd aku blh dapat utk 10 batang je bunga pahar sbb satu bunga 3 daun.. mlm td aku buat 60 helai daun dip..

Untuk kelopak bunga dip, satu bunga aku perlu 6 helai kelopak.. so 1 dawai aku bahagi 3 jd 2 dawai bru dapat satu bunga.. jadi bayangkan kalau aku perlu buat 100 bunga pahar.. berapa banyak aku perlu beli dawai dan pintal dawai.. ye kawan2, mari kita buat kira2 matematik yer..

Jadi janganla korang tak dtg majlis pengantin aku nanti.. huhuhu..

ni la daun dip yg aku buat utk letak kat bunga pahar aku tu.. design daun konon2 ikut mcm natural la.. so aku bagi lekuk daun tu ikut selera aku je la.. hikhik..

ye ye.. berjaya buat 60 helai daun dip..

ni adalah cth design daun mengikut tema "ikut suka hati aku la asalkan daun itu lekuk"
jadi jangan tanya kenapa daun bunga pahar korang lain dr kwn korang yer... sbb itu adalah berdasarkan tema aku yg tersebut di atas itu.. huhuhu


sambung berangan di next entry yer.. daa



This entry was posted on Tuesday, June 29, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 comments:

    wildcutecat said...

    kak as, cane org nak datang majlis kak as. tetapkan lah tarikh cepat. huhuhu

  1. ... on June 29, 2010 at 3:13 PM  
  2. cinta said...

    cmner nak tetapkan.. nanti la kalo dh confirm bru blh bgtau bila.. skrg en.tunang pegi outstation la.. tp as make sure hjg tahun ni la yer.. huhuhu..

  3. ... on June 29, 2010 at 4:12 PM  
  4. C.THYIEN.T said...

    fuh.. ko mmg rajin la buat benda2 tu... masa ko mula2 nk buat aku ingat kejap je tu.. pas2 nanti sure ko akan outsource.. rupanya ko mmg gigih... hehe...

  5. ... on June 29, 2010 at 4:30 PM  
  6. cinta said...

    aku tau kalau aku tak letak gmbar korang tak percaya aku buat sendiri.. hahaha.. jangan tak caya...

  7. ... on June 29, 2010 at 4:33 PM  
  8. amalina said...

    60 helai tuh..jangan main2..en. kanda ada tlg tak?? hehe

  9. ... on June 30, 2010 at 4:18 PM