Oh baju..

Dilema untuk bakal pengantin adalah nak cari baju yang sesuai dengan budget yang berpatutan.. Ada yang kita blh beli jer kat butik, ada yang beli baju kebaya siap indonesia yang banyak jual online.. Ada tu aku jumpa mmg murah dan cantik tapi.. ada tapinya la..

Tapi..

Mana sesuai utk aku yang terlebih comey ni.. If beli pun kena hantar outer utk sesuai dgn tubuhku yang comey terlebih ni.. Untuk baju nikah aku dah antar pun kat tailor utk buat baju kurung moden je, kain chiffon tampal lace labuci.. should be ok la kecuali tailor tu saje je nak wat baju nikah aku tak lawa.. hehehe.. (aunty kalau jahit tak cantik, saya saman aunty tau.. )

Then aku ada terbeli, diulangi terbeli kain lace kebaya ada labuci2 kat Indonesia.. tapi 'terbeli' aku ni taklah terasa sangat sbb aku bayar guna akaun paypal aku yg memang ada duit kat situ.. (actually duit dalam paypal ni di transfer oleh abg aku n aku just guna utk beli reward point main mafia wars kat fb.. huhuhu, yup, i'm addicted to mafia wars, level nk dekat 1000 dh.. oppss lari topik lak..)

So dari aku gunakan paypal tu utk main games je better aku beli something yang blh aku guna kan.. so i'm buying la kain lace kebaya dari Indonesia ni.. harga mmg ok dan dapat jimat banyak berbanding beli kat butik2 kebaya online kat malaysia ni tp kos pos agak mahal kalau pos selai jer tp if korang beli pakat satu opis, price tersangat la murah.. (murah tu maknanya mmg murah sbb kain yg aku beli ni kalau kat butik online sini harga cecah rm250++, tapi aku dapat dgn harga less dari rm100~not include harga pos la).

Pos dari Indonesia ke Malaysia dah naik harga sbb tu value kalau order more than 1pieces, tapi still murah berbanding beli kat Malaysia la.. If cari kat kedai pun kain ni still more expensive tau, sebabnya penuh dengan labuci n kerawang2 kebaya yang tersangat cantik..


Ni contoh kain kebaya lace labuci yang jual kat Indonesia tu, tapi aku tak beli yang ni tau, yg aku nyer lebih meriah labuci itu, berlingkaran di keliling lace iteww..

Jadi sekarang ni aku tengah confius utk menempah sekali baju kebaya kerawang2 labuci aku ni ke tak.. tapi.. tapi kalau tak tempah aku dah 'terbeli'.. harus bagi pada siapa pula kain tu? Aku dah tanya kat tailor yg jahit baju nikah aku tu, harga ok la, tak mahal pun sbb dia bg aku diskaun sbb dh tempah baju nikah n baju raya kat dia.. Aunty tu ckp nak buat baju kebaya lace yg ada kerawang2 ni agak susah sbb dia kena buka semula jahitan2 manik tu sikit. lagipun aku nak kebaya tu full lining.. with kain ala2 duyung tu.. kain blh upah jahit beads sikit.. tu blh mnta member aku jahit.. (kalau aku yang jahit, maknanya aku pakai je la kain tu kosong je.. mana ada seni tgn aku ni pegang jarum, wat bunga telur kena pintal dawai pun dah cedera2..huhuhu)

Kebaya ni boleh buat utk majlis makan beradap.. utk veil masa mkn beradap ni, mak andam kan ada.. tu xyah la nak buat lagi.. mau bankrup kalau sume nak beli n buat sendiri.. tp ada ternampak DIY veil yg other BTB buat.. mcm menarik tp tu nanti la fikir..

Sebenarnya ikut aku baju makan beradap n baju bertandang nak sewa je la.. tapi rasa mcm nak cancel booking dgn mak andam yg aku ada tulis before this.. yg aku amik pakej tu.. tp better deposit yg rm200 tu aku just proceed with pelamin mini tu je.. so just amik pelamin mini je dgn dia.. other take another bridal boutique.. (tapi ni kalau akak tu xnak terima suggestion aku xmau eyeshadow color shining2 n eyeliner tebal seinci tu.. pakej dia harga berpatutan, baju dia cantik, pelamin dia meletup lawa, makeup dia pun smooth je cuma eyeshadow tu aku tak bkenan sgt la.. yg penting kat mata la kan, kan dari mata turun ke hati.. )

Then aku baru teringat aku ada lagi satu helai kain sari pengantin yang akak aku bagi masa dia pegi India dulu.. dah lama dah kain ni since aku belum bercinta lagi dengan en.kanda lagi tau.. sume adik beradik dapat sorang selai.. n aku dapat gak.. color hijau pekat.. dia ada corak2 mcm sulam2 emas tu.. standard 6meter la panjang kain ni.. (sbb kain sari kan mmg panjang n pusing2 badan mcm org india tu la..kat bwh ni cth kain sari yg aku google je, kain sari aku tu sulam emas dia lagi rapat n halus lg..color lebih kurang sama mcm kat bwh ni..)

Opppss... aku bukan nak wat tema pengantin India yer.. aku rasa nak buat baju kurung riau la.. pastu lining dgn kain chiffon yg biasa2 tu, bkn chiffon yg mahal la, yang org slalu wat lining tu, bape hinggit ntah, hari tu ada tnya kat jakel.. bila ada lining kain sari tu akan lebih terletak di badan si pemakai yer.. supaya aku sentiasa cute mute jer..

tapi patutke aku tempah juga kain sari ni.. relevan ke dgn budget aku ni.. tapi tak relevan pula pakai kain sari ni kat tempat lain.. ermm susahnya nak me'relevan'kn angan2 aku dengan budget aku yang tak seberapa..

korang mesti ada byk duit terlebih kan? pe kata korang derma je kat aku duit korang tu.. sian aku, aku anak yatim, anak yatim kena ditolong lagipun bantu org mendirikan masjid banyak pahala tau.. rasa2 nak derma korang bgtau je la.. aku sudi je terima, derma ikhlas tau, no blanje2, no hutang budi tergadai body ek.. tak rela tau.. daaa..

to be merapik in another entry..


This entry was posted on Thursday, June 24, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    C.THYIEN.T said...

    kak as kak as bace blog ko aku jumpa byk perkataan TERBELI dan TAPI... hehe

  1. ... on June 26, 2010 at 2:30 AM  
  2. nida-razak said...

    salam..hi..nak tnya..beli kain dr indonesia online eh? bli kt mna eh? ada web or blog dia? leh share?

  3. ... on January 7, 2011 at 7:28 PM