Memang betul statement itu.. Duit sebenarnya tak selamat di Maybank2u.. tapi statement ni utk akaun maybank2u aku je tau.. hehe..

Kenapa?

Sebab bila duit gaji tu duk molek2 je kat maybank2u, aku akan sibuk2 buat kajian kes utk membelanjakan beliau.. haha.. yelah sekarang kan sume zaman internet.. pastu sume blh bayar online kan.. ckp je nak apa.. nak serunding daging, nak kuih raya, nak pampers baby, nak beli sambal ikan bilis pun blh beli online tau.. begitu hebatnya bisnes online skrg ni..

dan aku rasa duit gaji tu sebenarnya lebih selamat bila dlm tgn aku.. huhu.. sebab aku skrg dah tak ligat berjalan lagi.. xhebat lagi pegi shopping.. huhu lagi.. aku berjaya mengekalkan duit dalam dompet aku tanpa belanja satu sen pun.. hebat kan?

kalau dulu, masa duk kat cheras, aku memang suka shopping dgn kwn2 opis, kwn2 umah.. hobi beli perfume branded n kasut tumit tinggi.. mostly kebanyakan kasut tu aku guna sekali then kete aku jd tempat simpan kasut2 aku je.. duduk kat cheras, so kesimpulannya dekat dgn KL n area2 shopping yg sgt best.. tapi skrg ni, tak lagi mengamalkan hobi yg mcm tu sbb aku sgt berjimat.. berjimat utk masa depan.. huhu..

Oleh sebab aku dah menghadkan perjalanan kaki aku di sekitar N9 je jadi aku sangat berjimat.. berjimat dari segi definasi aku ialah tanpa membelanjakan satu sen pun duit dalam purse pink aku.. haha..

Macamana nak buat 'berjimat' mengikut teori aku..
  1. Merelakan diri dibelanja oleh abg aku n member2 aku je..
  2. Membiarkan minyak kereta di'top up' oleh abg aku dgn bestnya
  3. Jangan berjalan2.. duk umah je lepas waktu kerja
  4. Pegi keje straight, pastu terus balik umah.. jangan singgah mana2 tempat yang boleh meruntuhkan pertahanan 'shopping' aku..
  5. Anggap sume brg yg dijual tu terlalu MAHAL dan tidak relevan.. haha.. (psycho giler otak anda utk menerima idea duit anda tidak laku yer.. haha)
Sekiranya anda semua berjaya mengikut teori aku ni, pastinya tidak ada satu sen pun duit yg akan keluar dari dompet anda secara sengaja.. hehehe..

tapi satu yang agak meruntuhkan pertahanan 'shopping' aku ialah bila banyak brg yang best2 dijual kat internet ni.. so JANGAN, jangan sekali2 anda sume masuk forum wanitamelayu.com sbb anda mungkin akan rambang mata utk shopping online seperti aku.. hahaha...

tapi...

kat facebuk pun banyak gak org jual barang best... huhu, cane ni.. cane ni... aduuuhhhh

dan akhirnya aku berjaya beli baju raya selai walaupn belum masuk pose lagi sbb pertahanan 'shopping' aku yang telah runtuh di facebuk.. hikhikhik..

so bagi korang yang masih mengekalkan jumlah gaji korang dalam maybank2u tu jangan belanja2 ek..


next entry.. daa..




This entry was posted on Tuesday, August 03, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comments:

    amalina said...

    kalau dah kaki membeli tuh, takleh nak kata ape lah kan cik cinta oi..hurm, cara menjeimatkan cikcinta tuh bleh di guna pakai, pinjam abang boleh? ;)

  1. ... on August 3, 2010 at 3:16 PM  
  2. wildcutecat said...

    kena set "beli barang online nanti kena tipu"...huhuu...

  3. ... on August 3, 2010 at 3:17 PM  
  4. cinta said...

    dieb: xleh set mind camgitu sbb bisnes opis ni pun based online gak.. haha..

    cik amalina: nak pinjam abg ek.. xbleh xbleh..pinjam abg as, as pinjam akak dia, bleh mkn coklat hari2.. haha

  5. ... on August 4, 2010 at 10:16 AM