Yup... diy projek in return.. setelah lama aku tinggalkan projek2 persiapan kawin ni, aku kembali memeningkan kepala dgn projek diy yang terbaru.. huhu.. kena rajin, kena rajin..

Aku nak buat cd audio mengaji.. simple dan sangat berguna kan.. sekurang2nya bila aku bagi pada kawan2, diaorg boleh play kat kereta.. for sure, tak ramai yang dalam kereta dia ada cd mengaji al-quran kan? so sangat berbaloi utk dihadiahkan.. at least menambah pahala sikit.. beramal sambil memeriahkan majlis..

aku dah bincang dgn en.kanda.. en.kanda pun setuju.. kos utk projek diy ni tak mahal sgt la, cuma kena rajin utk burn cd tu.. oppss, aku bukan pengeluar cd cetak rompak yer.. semua surah alquran yang aku masukkan dalam cd tu nanti adalah dari free resources kat internet yang aku dah download..

en.kanda pun dah ingatkan, kalau nak burn boleh tapi kena pastikan yang kita tak amik sumber yg copyright.. nanti tak pasal2 kena saman.. huhuhu..

dalam kereta aku pun cuma ada cd lagu nasyid.. ermm, ada cd mengaji yasin.. tapi selalu aku dengar hotfm je dlm kete.. tapi kalau balik malam2, aku buka cd baca alquran kat kete.. hehe, penakut gak kan.. mak ada pesan, kalau balik malam2 atau maghrib2 ni baik buka cd mengaji sebab masa2 ni banyak benda halus berkeliaran.. (benda halus tu bukan semut atau nyamuk tau, benda yg ghaib2 tu la..).. jadi bila kita buka cd bacaan quran, insyaallah pandangan kita tak tersasar, kira kalo ada yang nak ganggu ni, terhindar la.. kan ada kes yang drive jalan tu bengkok tapi nampak lurus je..

tapi sume tu kuasa Allah.. niat aku kalau bagi hadiah cd mengaji ni, biar dapat betulkan bacaan kita mengaji alquran dan dekatkan hati kita dgn tuhan.. sambil2 tu doa2kan kebahagiaan rumah tangga yang bakal aku dirikan.. semoga aku dan en.kanda tabah menghadapi semua dugaan yang mendatang, insyaallah..

so, bila aku dah dapat idea yg best, aku kena la cari surah2 pilihan yang sesuai utk dimasukkan dalam cd audio tu.. lepas bincang2 dgn en.kanda, en.kanda pilih beberapa surah pilihan yang ada banyak kelebihan.. so aku dah try burn, alhamdulillah ok.. muat2 je utk burn kat cd tu.. utk cd audio tak dapat burn banyak sangat sbb saiz storage terhad..

Kos utk projek diy aku ni sangat best, best sebab sangat murah dan sangat value dari segi kebolehgunaan tu..

utk sampul, aku ada problem sikit nak pilih sampul cd mana yang sesuai.. kalau guna kertas a4 je, en.kanda kata tak standard pulak.. hehe, budget sgt lak kan.. takpe, tu blh fikir nanti, cadang nak guna sampul glassine tu.. tapi tak jumpa vendor kat malaysia ni.. ermmm...

pastu nak buat sticker utk tampal kat cd tu.. utk tanda terima kasih daripada keluarga pengantin.. kalau rajin, aku nak letak riben sekali.. aucchhh cantiknya kan..

rasanya sempat lagi kalau proceed buat dari sekarang kan.. ye ye.. saya mau kawin dgn meriah tapi dgn budget yg sangat terhad... huhuhu..


next entry daa...



This entry was posted on Tuesday, August 17, 2010 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 comments:

    h.e.p.i.g.a.l said...

    hi..lei tak share mp3 surah2 tu or link web tuk download..sy suke bg gift yg praktikal.. email sy

    izariniborhan@gmail.com

  1. ... on November 25, 2010 at 3:51 PM  
  2. cinta said...

    hai.. saya dah email url saya download mp3 alquran ni.. check email k.. =)

  3. ... on November 25, 2010 at 4:03 PM  
  4. LoVeY dOvEY said...

    hai dear.. wat a very gud idea! sgt suka idea hadiah cd to okey :)
    i nak tau kos u buat tu boleh?
    burn tu sendiri eh? banyak2 burn tak rosak ke lappy? haha i ni noob..
    n nak tau cover cd tu u beli kat mana n berapa kos dia :)
    do email me: rabiatuladawiyah8@gmail.com
    tqvm

  5. ... on December 2, 2010 at 4:10 PM  
  6. cinta said...

    hai..

    cover cd dlm gmbar tu i search kat google image jer.. utk i nyer i guna simple sleeve cd envelope jer.. blh cari kat mana2 kedai komputer..

    nak diy sendiri rasanya to much keje la.. tp kalau u minat diy sendiri blh buat mcm dlm gmbar tu.. =)

    p/s: burn cd x rosakkn laptop.. tp jgn burn berterusan la.. limit for each session dlm 10cd ke.. then stop for a while.. so ok la tu.. lama2 siap la burn sume.. projek diy i ni limited jer.. so i tak burn byk2 pun.. just utk kwn2 n sedara mara jer..

  7. ... on December 3, 2010 at 9:28 PM  
  8. nurGallery said...

    hi.. sy pun minat dgn idea ni.. boleh tak kasi link untuk download ayat2 quran tu... ni email sy nuriah_fitrahpower@yahoo.com

  9. ... on January 4, 2011 at 11:18 PM  
  10. Sufi Sulaiman said...

    Salam, saya pun terfikir nak bg gift ni masa malam nikah saya, tp xtau nak cr kat mana link yang free royalty..bole bg link web tu tak? email saya suffiza@gmail.com


    tqvm

  11. ... on April 18, 2011 at 5:02 PM  
  12. cinta said...

    ello sume... sorry ek lambat balas..
    sape yg berkenan nk download tu blh tengok kat link ni: http://www.mp3quran.net/eng/

    kat sini ada byk mp3 reciters.. cuma perlu pilih yg mana sesuai la.. mcm saya dulu.. saya pilih dari salah bukhatir.. sbb bacaan dia sedap n sesuai dgn bacaan org malaysia.. sbb ada certain rectier dr arab ni bacaan dia terlalu pekat dr segi intonasi..

    apa2 pun u all google la yer.. ada byk pendapat lain psl reciter ni.. happy googling!!

  13. ... on April 19, 2011 at 5:31 PM