Alhamdulillah, prosedur kebenaran nikah dah dapat kelulusan.. pagi tadi aku dan en.kanda pegi interview nikah kat pejabat kadi.. taklah pagi sangat, lebih kurang dalam pukul 10 pagi tu la.. nasib baik xramai org so kami tak la tunggu lama sangat..

Mula2, kena serahkan sume dokumen yang berkaitan contohnya keputusan ujian HIV, salinan ic wali, sijil nikah mak n abah (sbb wali aku abg sulung), sijil kematian abah, salinan ic saksi borang, salinan kursus kawin dan salinan pengesahan status bujang.. (ni blh minta kat ketua kampung atau pun majikan tpt kita keje.. aku minta kat ketua kampung je, dia mmg dah ada satu surat khas, so kita tak yah buat sendiri la..)

Pegawai kat kaunter tu akan tengok satu2 sijil kita tu dan sahkan.. untuk wali (kalo anak sulung), dia akan kira la, dari tarikh abg long aku lahir, dibandingkan dgn tarikh nikah mak n abah.. pastu bila sume dah complete baru dia suruh tunggu utk dipanggil interview.. dapat borang la, ada 8 soalan.. soalan simple2 je.. so aku dgn en.kanda pun wat la ulangkaji sikit2.. hehe, mana tau karang terbelit lidah kalo kena soklan baca ayat al-quran.. hikhik..

Alhamdulillah, penemuduga tu baik sangat.. aku kena tanya 2 soklan je, en.kanda pun dua soklan.. mula2 dia minta en.kanda mengucap dua kalimah syahadah, pastu aku kena bagi makna dia.. pastu en.kanda kena tanya rukun nikah then aku kena tanya niat mandi wajib.. pastu aku pun dah sedia ni nak jawab soklan lagi tp tengok dia dah siap tanda kat borang tu, LULUS..

Ye ye ye... aku dah diluluskan untuk berkahwin!!

So lepas tu kena amik borang tu semula, letak balik kat kaunter utk amik borang nikah (ni kena bagi kat tok kadi yg bakal nikahkan kami nanti).. pastu kena bayar rm17 utk sume borang2 tadi..

Jadi sekarang yang tinggal kena cari tok kadi utk nikahkan kami.. tu aku dah serahkan bulat-bulat kat en.kanda.. hehe.. aku suruh dia cari umah tok kadi tu, n pas borang2 tadi.. sebab abg long aku dah balik shah alam so xde sape yg blh tlg aku kat sini.. jadi en.kanda kena settlekn part aku tu la.. (aku suruh dia pegi dgn abg ipar aku yg merangkap kwn baik dia)..

lepas tu ingatkan blh la ajak en.kanda g shopping2 ke, g survey2 brg hantaran ke.. tapi tapi.. apa yg bestnya..

"syg... jom kita g klinik gigi.."
"haaa.. ala mana ada org dating g klinik gigi.. alaaa xmo la"
"eh eh.. tadi kan dah baca, tanggungjawab isteri kena TAAT PERINTAH SUAMI.. jom teman abg"

huhuhu... so aku pun g la dating kat klinik gigi.. aku g tampal gigi n en.kanda g cuci gigi.. sangat kelakar bila fikir.. yelah, ada ke org saja2 g dating kat klinik gigi.. pastu en.kanda duk kerusi bhgn blkg sekali, bila aku tanya nape duk blkg2..

"eh, kan kita tgh dating ni, mestilah duk kerusi belakang2.."

ceeehhh, best betul la dating tu, dating sambil tunggu nombor giliran nak masuk bilik doktor gigi.. berjaya juga aku tampal gigi atas aku ni, hahaha (aku takut g klinik gigi, pejam mata je masa doc mengerudi gigi aku td..)

kena bayar rm3 je.. save jugak kan.. ingat masa awal thn lepas, aku kena sampai rm70 utk satu tampalan gigi kat klinik gigi swasta..

so aktiviti dating seterusnya adalah pegi mkn nasi beriani gam yg best.. pastu barulah pegi shopping kat mall.. tengok2 dulu barang mana yang nak beli untuk hantaran nanti.. singgah kat kedai buku.. aku dh pilih2 buku yang aku nak letak dlm hantaran nanti.. antaranya satu buku ni tajuk dia "suami, pikatlah hatiku".. aku tunjuk pada en.kanda, sgt best isi dia.. insyaallah nak beli nanti..

ermmm.. kad kawin pun aku dah bagi softcopy kat en.kanda utk dia antar print nanti.. so aku nak settle part sticker dan tag thank you lagi.. tag thank you aku print out saiz namecard tu je, siap ada kalendar kat blkg tu.. ni aku cdg nak bagi sekali dlm kad jemputan nanti.. puncture n letak riben, blh buat penanda buku gak kan.. so sape yg tak dpt datang still dpt goodies dr aku.. simple je tp atleast kwn2 ingat hari bersejarah aku nanti..

ermmmm... happy la.. happy sebab lagi 52 hari aku akan jadi isteri untuk kekasih yang aku sangat cintai.. doakan kebahagiaan kami.. semoga jodoh kami berkekalan hingga hujung nyawa dan kami dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah.. aminn..

oh, lupa lak nak citer psl bunga yg terselit dalam gambar tu.. en.kanda sgt romantik hari ni.. hehe.. dapat 3kuntum bunga ros, en.kanda kata maknanya I LOVE U.. ermm, luv u too abg.. en.kanda asik senyum2 je pandang aku, dia kata aku nampak cantik sgt hari ni.. (eleehh, dia nak bodek sbb nak aku blanje nasi beriani tu...haha)..


till then.. thanks for reading!!



This entry was posted on Thursday, October 21, 2010 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

    Noorul0206 said...

    hai...salam ziarah...saya suka baca blog awak..tak sangka tarikh perancangan nikah kita beza satu hari je.... saya pon berhasrat jadikan buku sebagai salah satu hantaran.... semoga segala impian jadi kenyataan... aminnn

  1. ... on October 22, 2010 at 7:32 PM  
  2. cinta said...

    tq sbb sudi baca blog ni.. saje2 je suka menulis psl preparation kawin.. xlah buat grand2 pun, sume simple2 je.. =)

  3. ... on October 22, 2010 at 10:02 PM