Berjaya jugak aku melembutkan jari jemari aku dengan buat projek DIY terbaru aku yang mungkin boleh membuahkan hasil.. huhuhu..

Yup.. pomander ball in progress..

Dah lama sebenarnya nak buat pomander ball ni.. rujuk entry yg ni .. so akhirnya bila lagi 47 hari nak majlis baru hati aku terbuka nak buat pomander ball ni sebab fikir bilik pengantin nanti terasa kosong sangat.. mula2 tu ingat nak pasang tirai tutup semua dinding tapi bila fikir kos yang agak mahal, tambah tolak dengan sokseksoksek yg berbunyi, aku decide tutup separuh dinding je.. ermmm, dinding kayu je la.. (umah aku kat kg ni dinding dia kayu.. antik2 gitu..) so aku nak teruskan dgn angan2 aku utk buat pomander ball ni..

Gambar atas tu ialah bilik yang aku dah booking jadi bilik pengantin aku.. ni gambar masa proses mengeluarkan sume perabot dr dlm bilik utk letak set tido pengantin aku.. rumah aku ni separuh kayu, separuh batu.. tengok tingkap umah aku tu, dah mcm penjara je dah.. hikhik.. dulu xde jeriji besi tu tapi sebab safety, mak dah psg sume tingkap dgn grill.. syg nak ganti tingkap kaca sbb tingkap kayu ni unik kan..

Kat dinding yang color coklat tu, aku cdg nak letak wall sticker yang cantik.. dah survey2, n aku dah jumpa satu website yg jual wall sticker yg sgt cute dan harga yg sgt murah..

Sekarang mari kita belajar camne nak buat pomander ball cara aku.. hehehe..

1- Memula kita cari kertas keras yer.. potong bentuk love.. mcm no 1 itu..

2- Tu dah jadi love yg comel.. kalo nak bunga besar ke kecik ker, korang adjust la bentuk love tu.

3- Ni aku guna kertas crepe apa ntah. asalnya ketas ni nak guna utk sampul telur kat bunga telur aku tp aku tukar sampul tu color gold so rasa membazir kalo ketas ni terbuang mcm tu je, so better guna la kan.. (sebab tu bunga ros aku color hijau.. hikhikhik)

4- Sebab ketas ni memanjang so aku lipat2 beliau, agak2 dpt dlm 8 kelopak, then potong ketas itu..

5- Amik pola love yg korang buat guna ketas keras td.. potong la ketas yg dh lipat2 td.

6- Ni la hasilnya..

7- Ok.. dah byk kan.. rajin betul aku..

8- Aku lupa nak amik gambar cara pintal hujung tu. korang amik je la lidi ker, dawai yg tebal ke.. korang pintal penjuru love tu.. jadi mcm dlm gambar tu.

9- Cantumkan kelopak2 tu jadi bentuk bunga.. yg penjuru lipat tu menghala ke luar tau.. sila tengok gambar tu yer..

10-Ok.. tadaaa, bunga ros hijau aku dah siap.. Sila jangan kira kelopak bunga ros hijau aku sebab ada bunga yang aku letak 6 je, ada yg 8 kelopak.. huhu..

Ok.. tu je utk kali ni.. daa..

Oppss, lupa bagitau, contoh pomander ball xde la sebab aku belum beli kabus bulat2 tu.. nanti bila dah beli n dah siap, aku letak preview pomander ball bunga ros hijau aku..

daaa...





This entry was posted on Tuesday, October 26, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 comments:

    qurin said...

    suka la bc blog awk..rasa teruja lak nk kawin hehehehe...anyway congrats

  1. ... on November 10, 2010 at 5:29 PM  
  2. cinta said...

    thanks.. saja jer suka2 wat blog.. =) ada gak yg sudi baca blog saya.. =)

  3. ... on November 10, 2010 at 9:01 PM  
  4. ezzati said...

    tgh cr idea cmna nk buat bunga telur sendiri...bru tau cmtu jadiknyeee rosss :)

  5. ... on November 24, 2010 at 6:41 AM  
  6. farcuemai said...

    hai..saya follow awak..suka plak baca apa yang awak tulis ni..hehe..nice and good job sis..kat mana kedai wallpaper yang awak kata murah tu eyh?

  7. ... on March 7, 2011 at 3:28 PM